СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ “ЛИСТИ НЕЗНАЙОМОМУ ДРУГУ З НЬЮ-ЙОРКА”-2018 ВІДПРАВИТЬСЯ В ГАСТРОЛЬНИЙ ТУР МІСТАМИ УКРАЇНИ

0
1040
views

Минулого тижня в ІА «УКРІНФОРМ»  відбулась презентація Всеукраїнського соціального проекту «Листи» 2018, започаткованого режисером і драматургом Ольгою Данилюк та дитячим театральним колективом прифронтового селища Новгородського Донецької області.   

Ініціатива також була підтримана Міністерством культури України. Вперше мультимедійна вистава-променад «Листи незнайомому другу з Нью-Йорка» була представлена в грудні 2017 року в Мистецькому Арсеналі, і наразі  розпочинає всеукраїнський гастрольний тур містами України.

«Коли я вперше почув про цей проект, довго не міг збагнути – це буде вистава чи виставка, і  в якій залі Мистецького Арсеналу це буде відбуватись. Мені сказали, що немає конкретного місця – відкриті всі зали, це надзвичайно інтригувало. Ми прийшли і дійсно поринули в незвичну форму, якій, на мій погляд,  немає аналогів в Україні», – розповів про свої враження від вистави-променаду Міністр культури України Євген Нищук.

«Це дійсно був формат променаду – екскурсії, поринання в іншу реальність, різні простори і це було дивовижно. Я з подивом дізнався, що  основу всього матеріалу було створено  юними акторами, які не вигадували, а доносили свою реальну правду через власне осмислення. Ми живемо в особливий  час, з багатьма викликами, який зумовлює щодня якісь нові форми, але найголовніше в ньому це донести правду  – і  це головна місія театру. Вистава перевертає будь-які дискусії та  маніпуляції навколо того, чим живе зараз молодь в прифронтових зонах на Сході України, вона  без перебільшення, вразить  своєю правдою та  своєю відкритістю».

За його словами, юним акторам вдається доносити надзвичайно болючі речі, які  вони пережили, без пафосу і сентиментальності, але даючи розуміння реальних подій, свідками яких вони стали. Водночас ця вистава є дивовижним дослідженням сучасної історії.

«Я дуже радий, що цей проект має продовження. Це незвична форма, яка не залишить нікого байдужим. Люди мають знайомитись з  такими речами, які не опишеш та не почуєш в новинах по телебаченню. Тут все правдиво, без перебільшень, і в цьому велика цінність цього проекту, який розповідає по важкі реалії прифронтових міст, проте, з великою надією на мир. Ніхто з учасників не опускає голови, більше того, актори сублімують цю ситуацію і втілюють в мистецький проект, стверджуючи, що ми все подолаємо, і ці чудові містечка оживуть», – говорить Євген Нищук

Режисерка та драматург вистави «Листи незнайомому другу з Нью-Йорка» Ольга Данилюк розповіла, що ідея створення  соціального проекту «Листи» 2018  зародилася дуже давно, під час волонтерських поїздок в зону АТО.

«Наш проект почався з болісної теми – життя у прифронтовій зоні  і цей проект відповідь на питання, чому звідти не виїхали люди, як вони переживають такий складний час, не втрачаючи  при цьому віри у майбутнє України», – говорить Ольга Данилюк.

Робота над проектом розпочалася  восени 2016 року з підлітками з селища Новгородського. Його мета розказати історію про інший  Донбас, без стигматизації і штампів. У назві проекту закладена певна інтрига, адже селище Новгородське до 1951 року малу назву Нью-Йорк і була віднайдена форма виразу – листи незнайомому другу, якому писали діти про свої враження і відчуття.

«У нас утворився певний діалог, який проходив через драматургію спектаклю, де діти спілкують з віртуальний другом, розповідають йому свої історії і це перекликається з реальною ситуацією», – розповідає режисерка.

Як повідомила Ольга  Данилюк, під час роботою над виставою народився жанр, який назвали інтерактивною документалістикою. Вистава поєднує живе спілкування з безпосередньою участю глядача. Канва цієї вистави – документалізм, голоси людей, тексти абсолютно некоректовані, не переписані –  живий голос цього східного регіону.

За словами юного актора Кирила Дем’янова, активні бойові дії в 2015 році, свідком яких він став,  стали поштовхом  для написання музичних творів  та прояву себе у творчості.

«Небагато хто з людей знає, що насправді ми бачимо і що відбувається навколо нас. Ми раді цій можливості поїхати містами і розповісти про свої  почуття та враження», – розповідає інша учасниця проекту Карина Варфоломєєва.

Вистави-променад «Листи незнайомому другу з Нью-Йорка» відбудуться у  містах Житомир (24-25 квітня), Одеса (28-29 квітня), Дніпро (3-4 травня) та Харків (7-8 травня).

Міністерство культури України

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here