ВАЖЛИВА ЗУСТРІЧ ОДНОДУМЦІВ

0
470
views
ВАЖЛИВА ЗУСТРІЧ ОДНОДУМЦІВ

19 квітня у приміщенні прес-клубу інформаційної агенції CBN відбулася прес-конференція  «Допомога захисникам Вітчизни – спільна справа». Фактично ця спільна прес-конференція стала проголошенням намірів представників кількох громадських об’єднань та просто небайдужих людей.

Їх поєднує загальна мета – допомога учасникам бойових дій та членам їхніх родин. Була проголошена низка заходів, яка стосується різних напрямків найрізноманітніших видів реабілітації та допомоги тим, хто так чи інакше постраждав від війни на сході країни. Адже навіть якщо військовому пощастило повернутися додому неушкодженим, участь у бойових діях дає про себе знати пізніше. Найближчим часом наше суспільство стикнеться з величезною кількістю психологічних проблем в хлопців, що відчули на собі усі негаразди війни.

Саме тому виправдана участь у заходах психолога Анни Колєвої, координатора проекту «Компас», що вже не перший рік займається психологічною реабілітацією демобілізованих та діючих військових на базі обласного госпіталю для ветеранів війни. Задля реабілітації учасників бойових дій Кіровоградщини передбачено створення кімнати соціальної адаптації, спортивних майданчиків і відкриття нового сезону апітерапії.

Проект соціальної адаптації реалізується у тісній співпраці Кіровоградського обласного госпіталю для ветеранів війни з Посольством України в Америці.

– Це дороговартісний проект. Його перший етап передбачає створення кімнати соціальної адаптації, яка ззовні схожа на звичайну однокімнатну квартиру. В ній усе має бути облаштовано так, щоб людина, яка потребує психологічної чи фізичної реабілітації, змогла перебувати там максимально довго. Щоб до процесу реабілітації могли залучатися родичі, – розповіла про головну ідею проекту Анна Колєва. – Суть у тому, щоб людина не відчувала різкого переходу між закладом реабілітації і власною квартирою в мирному житті.

Після ознайомлення з ідеєю такого проекту було прийнято рішення поширити цей досвід на всю Україну. Найближчим часом схожі кімнати планується відкрити в чотирьох закладах країни.

Також під час прес-конференції Анна Колєва анонсувала відкриття  нового сезону апітерапії, тобто оздоровчого лікування за допомогою бджіл. Загалом під час апітерапії проводять 5-7 сеансів. Тривалість одного сеансу – година. І найголовніше – для отримання цієї процедури не потрібно проходити стаціонарне лікування у закладі. Вона доступна для всіх учасників бойових дій у зручний для них час.

Керівник проекту «Захисник Кіровоградщини» Олег Вєтров повідомив про продовження вишколів молоді зі всієї області в рамках проекту патріотичного виховання.

– У цьому році ми продовжуємо проект навесні й восени. Восени підбиття підсумків – це обласні змагання, можливо, підсилимо їх новими етапами випробування, – розповів Олег Вєтров.

За його словами, у 2018 році заплановано проведення етапів змагань в історичних місцях Кіровоградської області. Зараз разом із відділами культури районних адміністрацій організатори працюють над переліком локацій.

Ще одним спікером заходу став військовий інструктор, засновник стрілецького клубу Arms Club Дмитро Борисенко. Він – учасник бойових дій, разом з однодумцями створив гідні умови для підготовки військових та запропонував проведення щорічних змагань для демобілізованих учасників війни на сході.

– Людина, яка тримала зброю в руках протягом тривалого часу, вже ніколи про це не забуде. А тим більше, коли від цієї зброї залежало її життя. Переконався в цьому на власному досвіді. Тому й плануємо проводити зустрічі хлопців, що повернулися з війни, для спілкування та згадування тих навичок, що вони вимушено отримали, – розповів Дмитро Борисенко.

Крім того, стрілецький клуб Arms Club з Кропивницького займається ще й консультаційною та інформаційною діяльністю. Наприклад, його працівники були консультантами у військовому детективному фільмі “Позивний Бандерас”, що готується до виходу на великий екран вже цього року. Також на базі полігона клубу відбулися зйомки соціального ролика на замовлення Міністерства оборони.

Олексій ГОРА, CBN.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here