ЖАРТ З ПРИСМАКОМ ЦИНІЗМУ

0
433
views

Конфлікти, що виникають через непорозуміння водіїв маршруток з учасниками АТО та іншими пільговими категоріями, на жаль, усе частішають.  Хамство, образи та жарти з присмаком цинізму – звична справа, на яку, бува, недавні воїни намагаються не звертати уваги, але останній випадок переповнив чашу їхнього терпіння.

Подія мала наслідки, які можуть навчити тих,  хто дозволяє собі подібні виклики, зневажаючи пам’ять загиблих і честь живих героїв.

Водій маршрутки № 134 у Кропивницькому (КТ «Автолегіон Варванської Ю.В.»)  не взяв до уваги посвідчення матері полеглого бійця та пожартував, нібито викинувши документ на дорогу.

– Жартувати так можна з ким завгодно, але не з матір’ю, яка втратила сина. Він над нею насміхався. Чому він сміється над людиною, в якої таке горе? Я хочу почути від нього пояснень за ці дії, – так відреагувала вдова загиблого в АТО Ігіта Гаспаряна – Тамара  на невдалий жарт водія.

Ця подія викликала неабиякий резонанс. Скарга на дії маршрутника надійшла до начальника управління розвитку транспорту та зв’язку міськради Олександра Вергуна. Після розслідування інциденту чиновник заявив, що водій не хотів нікого образити, мовляв, вирішив пожартувати із жінкою.

– Жінка зайшла у маршрутку на вулиці Комарова.  Вона дістала  посвідчення і стояла,  тримаючи його в руках, аж до світлофора біля податкової. Коли ми зупинилися на червоне світло, я взяв посвідчення, відкрив, подивився і збирався вже віддати, але вона спитала: «Де моє посвідчення, віддайте його». На що я жартома відповів: «Я викинув його у вікно», – так  водій маршрутки озвучив свою версію того, що сталося. Він запевнив, що відразу віддав посвідку жінці та наполягав, що не читав зміст посвідчення, тому не знав, що вона є матір’ю загиблого військового.

Але ця відповідь не задовольнила учасників АТО. Півсотні чоловіків прибули на автопідприємство, зустрілися із жартівником і поставили умову компенсувати моральну шкоду матері Ігіта у вигляді денної виручки з маршруту, попросити пробачення в його родини та покаятися на могилі загиблого. Водій погодився.

– Нам неприємно визнавати, що такий випадок трапився на нашому маршруті. Ми дисциплінарно покараємо цього водія, і зараз вирішується питання, чи має він моральне право далі працювати на нашому підприємстві, – запевнила директорка КТ  «Автолегіон Варванської Ю.В.» Тетяна Глибенко.

Водій маршрутки і директор підприємства пообіцяли, що вибачаться особисто перед матір’ю Ігіта. Ветерани АТО не стали чекати реакції чиновників, а повезли водія у село Червонопілля Бобринецького району і повели на кладовище, де похований Гаспарян. Там змусили попросити пробачення у загиблого героя і розповіли, якою він був людиною, як любив Україну. А у Фейсбуці написали: “…Люди, не думайте, що бойові товариші, які з ним воювали, і люди, які воювали в інших підрозділах ЗСУ, пустили це все на самоплив, ні, не пустили, і надалі хочемо показати, щоб було наукою іншим, НЕ ДАЙ БОГ образити наших матерів, дружин, дітей і бойових друзів, не варто цього робити!”

Ігіт Гаспарян (позивний «Армані») служив стрільцем в 17-му окремому мотопіхотному батальйоні 57-ї окремої мотопіхотної бригади. 10 лютого 2015 року його блокпост атакували диверсанти. Під час запеклого бою бійця смертельно поранили з гранатомета. Указом Президента України Гаспарян нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно). Після його смерті одну з вулиць Кропивницького перейменували на його честь. Без батька та чоловіка лишилися дружина та двоє неповнолітніх дітей.

Світлана КОСТЕНКО

Фото: “Утренний город”

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here