«ЯКЩО МЕНЕ КОПІЮЮТЬ, ЦЕ ДОБРЕ»

0
679
views
ВИШИВКА, ГРИЦУЛЯ МАЙЯ, "РАНОК ВОСЕНИ". Фото Ігоря Демчука

Останнім часом вельми популярні картини і кіно з 3D-ефектом. А як щодо вишивки? В обласному художньому музеї відкрилася виставка сучасної вишивки «Ніка».

В експозиції представлено 40 робіт Майї Грицулі, Людмили Марамзіної та Яни Кулєшової у різних техніках: хрестом, бісером, гладдю, авторській техніці, яка поєднує кольорове фото на полотні та вишивку.

ВИШИВКА, КУЛЄШОВА ЯНА, “ПЛОЩА БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО”. Фото Ігоря Демчука

Це пейзажі, портрети, натюрморти, об’єкти архітектури. Авторки виставки – майстрині з міста Нікополь на Дніпропетровщині. А презентувала її кураторка, організаторка та учасниця Яна Кулєшова. Саме її авторська техніка була запатентована і ввійшла в книгу рекордів України у 2017 році. Ми поспілкувалися з майстринею.

– Чому ви обрали для проведення виставки саме наше місто?

– Я була у вашому місті декілька разів, а обласний художній музей мені дуже сподобався та вразив. І я подумала: чом нам не показати тут свої роботи? А нам є що показати, адже Нікополь відзначається своїми історичними подіями, особливо козацької доби.

– Чому саме вишивка?

– Вона має стародавнє походження, адже ще в четвертому столітті до нашої ери вперше згадувалося у творах мистецтва про вишивку (курган Товста могила). У 1971 році Борисом Мозолевським було знайдено золоту пектораль, що вважається найважливішою археологічною знахідкою ХХ століття. Ми популяризуємо вишивку. Також на виставці ви побачите рушники з нашими регіональними особливостями – червоно-чорними кольорами. Я привезла на цю виставку ікону. Це Покрова, я вишивала її понад півроку.

– Чи вишиваєте ви одяг?

– Я роблю й вишиванки. Наприклад, моя донька у такій вишиванці декілька років тому стала «Найкращою україночкою в м. Нікополь».

– Звідки беруться ідеї?

– Усі картини, які ви тут бачите, – це авторські фото. Я гуляю містом… Одягаю кросівки й іду в такому непримітному для мене образі, адже на роботі мене всі звикли бачити на підборах, у сукні (Яна працює державним ревізором-інспектором ГУ ДФС у Дніпропетровській області. – Авт.). А тут я проста дівчина, яка гуляє містом і знімає різні цікаві моменти. Вже назбиралася купа фото, виникла ідея друкувати їх на полотні. Пізніше побачила, що полотно забирає багато фарби і фото втрачає зміст. Тоді я почала вишивати і підмальовувати фарбами.

– Ви тримаєте свою техніку в секреті чи можете трохи підняти завісу?

– Я замовляю полотно, однак бувають винятки – не всюди однакове полотно, не на всьому можна вишивати, пробити полотно голкою… Після кожної картини я викидаю гарну італійську голку (сміється. – Авт.). Я на всіх майстер-класах розказую про свою техніку, а на питання, як буду ставитися, якщо мене почнуть копіювати, відповідаю, що якщо мене копіюють, то це добре. Із різновидів ниток використовую муліне, шовкові, в іконі ви можете побачити золоту нитку. Починала вишивати хрестиком, а далі перейшла до стіжкової вишивки. Взагалі вибір техніки залежить від настрою, натхнення…

Яна розповідає, що, відчувши підтримку, вона з майстринями почала робити і соціальні проекти. Наприклад, це робота з дітками-переселенцями з Донецької та Луганської областей віком від трьох до 18 років. На недавній виставці в Кривому Розі були діти з інтернату, вишивальниці проводили майстер-класи, а діти брали участь у виставці «Легіт».

Вікторія ШКАБОЙ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here