ЧИ ВІДКРИТА ВЛАДА КРОПИВНИЦЬКОГО?

0
477
views

Наскільки влада Кропивницького є прозорою для громадян, яке місце за показниками публічності займає обласний центр серед інших міст України, йшлося на прес-конференції, організованій представниками Громадянської мережі «Опора».

Координаторка вимірювання Індексу публічності Зоя Лебідь та виконавчий директор  ГО «Територія успіху» Інга Дуднік представили журналістам результати вимірювання Індексу публічності органів місцевого самоврядування за минулий рік.

Як зазначила Зоя Лебідь, в цілому спостерігається тенденція до зростання публічності, прозорості та відкритості обласного центру. Але є й проблемні питання, що  не вирішуються протягом останніх п‘яти років. Так на рейтинг суттєво впливає відсутність актуального Генерального плану міста, зовнішнього аудиту та  практики публікації фінансових документів комунальних підприємств.

У порівнянні із 2016 роком найбільше зросла публічність виконавчих органів ради – з 59 до 68 відсотків. Збільшився рівень публічності депутатів – з 62 до 64 відсотків.

А от рівень прозорості міського голови дещо знизився: з 67 до 63 відсотків. До позитиву в роботі Андрія Райковича можна віднести наявність актуального графіка прийому громадян та, в більшості випадків, особисте здійснення таких прийомів. На сайті ради оприлюднено інформацію про штатних та позаштатних радників міського голови, структуру виконавчих органів ради. У 2017 році міський голова звітував про свою роботу, роботу виконавчих органів у форматі публічної зустрічі із громадськістю. На веб-сайті та у муніципальній газеті вчасно публікуються оголошення щодо вакантних посад.

До недоліків, що впливають на рейтинг публічності міського голови, експерти відносять відсутність на сайті електронних декларацій, а також розпоряджень щодо кадрових питань. У міськраді та її виконавчих органах не запроваджено систему управління якістю (ISO). Генеральний план міста, прийнятий ще у 2001 році, на сьогодні втратив свою актуальність, а новий досі не прийнятий. План зонування території міста розміщений на сайті, але через малий масштаб непридатний для використання онлайн.

Щодо виконавчих органів міськради, то достатньо високі показники її прозорості забезпечує оновлений офіційний сайт муніципалітету. Його система зручна та зрозуміла. Водночас немає звітів про публічні зустрічі із громадою, відсутня фінансова звітність комунальних підприємств та звітність про результати відчуження комунального майна.

Зростання показників публічності діяльності депутатів міської ради у рейтингу Індексу-2017  досягнуто завдяки завчасному інформуванню територіальної громади про скликання сесій та вчасного оприлюднення їх порядку денного. У звітах депутатів не відображається їх діяльність у раді та її органах, виконання передвиборчої програми. Більшість депутатів не звітують на публічних зустрічах з виборцями.

За результатами моніторингу Індексу публічності міської ради Кропивницького Громадянська мережа «Опора» розробила  рекомендації для поліпшення рівня публічності, а саме: розмістити на веб-сайті міської ради електронні декларації посадовців або надати активні гіперпосилання на них на сайті НАЗК; оприлюднити розпорядження, які стосуються кадрових питань, обмежуючи при цьому доступ до конфіденційної інформації;  врегулювати у статуті чи інших документах процедури місцевої ініціативи, загальних зборів, громадських слухань, прийняти актуальний Генеральний план міста та оприлюднити його на сайті міської ради тощо.

У цілому за результатами моніторингу Індексу публічності міська рада Кропивницького загалом посіла 13 із 24 місць по Україні, тож є ще над чим працювати.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here