ДОЛИНСЬКА: ЩО НЕ ТАК З ДИТЯЧИМ САДОЧКОМ?

0
1996
views
ДОЛИНСЬКА: ЩО НЕ ТАК З ДИТЯЧИМ САДОЧКОМ?

Конфлікт навколо дитячого садочка №2 «Івушка», що знаходиться в місті Долинській, продовжує розвиватися. В «Народному слові» ми вже писали про етапи цього конфлікту: в публікації «Рішення немає, але готуйтеся!» від 15.03.2018 р. та «Дитсадок в Долинській не закриють» в номері від 5.04.2018 року.

Про закриття закладу вже не йдеться, але водночас до травневої сесії міськради готується проект рішення щодо передачі КДНЗ №2 «Івушка» на повне фінансове утримання з районного бюджету. Чому саме цей дошкільний навчальний заклад міська рада відмовляється співфінансувати? Чи готова районна рада прийняти дитсадок повністю на своє утримання? Цифри, факти, коментарі та позиції – в ексклюзивному матеріалі «НС».

Куди не ходить транспорт

Загалом у місті Долинській з населенням майже 20 тисяч осіб та площею 12,13 квадратних кілометра функціонує чотири комунальних дошкільних навчальних заклади. Три з них розташовані безпосередньо в місті. Дошкільний же НЗ №2 «Івушка» знаходиться у віддаленому районі – за майже чотири кілометри від основного масиву Долинської. Сюди не ходить муніципальний транспорт, окрім автобуса, який зранку відвозить працюючих на роботу, а ввечері привозить додому. З початку 2018 року керівництво міста заявило про нерентабельність ДЗ «Івушка» і запропонувало закрити заклад, а дітей з віддаленого району привозити в інші три садочки окремим автобусом. Це викликало суспільний супротив. «У кожного свій графік роботи, і всі по-різному збирають дітей до садочка, в різний час забирають їх, – пояснює представниця батьківського комітету. – Крім того, деякі діти лише привчаються до садочка, то вони проводять тут по кілька годин, а не повний день. А як автобус не прийде? Або дитині у садочку стане зле?».

Позиція району та області

На початку квітня у Долинську приїхав голова обласної адміністрації Сергій Кузьменко, щоб особисто почути аргументи сторін. На нараді були присутні представники ради та адміністрації Долинського району, а також батьки вихованців «Івушки». Запрошені представники Долинської міськради тоді не прийшли. Ще тоді очільник районної адміністрації Сергій Омельченко пояснив, що на утримання дитсадків у Долинській йде фінансування з районного бюджету, а з міського виділено дофінансування. Наприклад, у 2018 році на утримання усіх дитсадків району у районному бюджеті передбачено більше 13 мільйонів гривень, а із міського заплановано дофінансувати на чотири садочки 3,3 млн грн. «Закриття дитячого садка, який дитина має відвідувати за місцем проживання, йде врозріз державною політикою», – заявив Сергій Кузьменко і запевнив, що «Івушка» функціонуватиме й надалі.

Голова районної ради Ірина Бондаренко запевнила, що район готовий взяти на баланс ДЗ №2 «Івушка»:

– Цей заклад, як і три інших, фінансується з районного, а з міського бюджету Долинської виділяється співфінансування. Тож проблеми у тому, щоб забрати «Івушку» на повний баланс району, немає. Водночас нас дивує, що міська рада наполягає на тому, що в них брак коштів, але передає лише цей дошкільний заклад. Ми готові взяти на баланс всі чотири дошкільних заклади Долинської, щоб у плані фінансування комунальних закладів дошкільної освіти не було переваги лише деяким дитячим садочкам міста, щоб всі були в рівних умовах.

Аргументи міської ради

При міській раді було створено робочу групу по обстеженню комунальних дошкільних закладів міста щодо відвідування дітей. На основі результатів робочої групи та інформації заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Юрія Леуша вже 18 квітня міський виконавчий комітет прийняв певне рішення. В тексті рішення зазначається, що моніторинг за І квартал 2018 року показав такі результати відвідуваності: КНДЗ «Івушка» – 43%, КНДЗ №4 «Ружечка» – 51%, КНДЗ «Колобок» – 53% та КНДЗ №4 «Казка» – 60 відсотків.  При цьому зазначається: «…через недостатню роботу адміністрацій та педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів щодо покращення відвідування їх дітьми, ефективність використання коштів є низькою, через  вдвічі вищу вартість перебування однієї дитини, яка фактично відвідує ці заклади до передбачуваного фінансування згідно зі списковою чисельністю». Також у тексті вказується, що «особливо неефективно використовуються кошти у сумі 1 мільйона 119 тисяч гривень на утримання КНДЗ №2 «Івушка» через низький показник відвідування 43% за І квартал 2018 року та штатну чисельність працівників 13,5 одиниць». З яких джерел та за який термін прийшла зазначена сума в дитячий садок – не уточнюється. На підставі поданих результатів міськвиконком вирішив вважати подальше функціонування КНДЗ №2 «Івушка» економічно неефективним та рекомендувати міському голові, враховуючи виділення не в повному обсязі дотації з районного бюджету на утримання дошкільних навчальних закладів, підготувати проект рішення про передачу «Івушки» на повне фінансове утримання з районного бюджету.

В цьому тексті дивує те, що вказано недостатнє фінансування з районного бюджету всіх ДНЗ, а передати на баланс району пропонується лише один дитячий садок. При цьому саме з районного бюджету фінансуються захищені статті, такі як заробітна плата працівників дитсадочків, оплата комунальних послуг та харчування дітей. Тож фактична відвідуваність дошкільних закладів не впливає на розміри дофінансування «Івушки» з міського бюджету.

Чому взагалі проводився моніторинг дитячих садків на відвідуваність, розповіла міський голова Долинської Віра Тернавська:

– Ще з 2016 року ми робили моніторинг відвідуваності дітьми всіх дитячих садочків. Та тоді проблема не стояла гостро, адже мінімальні заробітні плати були на іншому рівні встановлені. Тим паче, що в цьому році ми заклали в бюджеті 2,5 мільйона на побудову водогону – за умовами Державного фонду регіонального розвитку маємо співфінансувати проект у розмірі 10 відсотків, інше виділяється із власне фонду. Ми добилися від Міністерства економічного розвитку і торгівлі дозволу на прийняття у комунальну власність одного багатоквартирного будинку. Там потрібно встановити два ліфти нові, покрівлю відремонтувати, інші мережі відновити. А наших власних надходжень 36 мільйонів. Тож хочемо зекономити якусь копійку та вкласти її в справу, результати якої люди зможуть побачити. Ще з осені ми попередили завідуючих дитсадками, щоб вони працювали з батьками щодо наповнюваності груп, щоб діти відвідували заклади хоча б на рівні 70 відсотків. Я розумію, що, наприклад, з 20 дітей в групі не всі постійно будуть ходити: через хвороби чи ще якісь причини. Але я так зрозуміла, що батьки “влаштувались” таким чином, що просто для своїх дітей тримають місця в дитячих садках. І водять по два-три дні на тиждень. Тож коли ми проаналізували, побачили, що деякі батьки водять саме так своїх діточок. Що сьогодні купити довідку в лікарні – це ж не проблема, чи той самий лікарняний. Коли ми почали «притискати» та говорити, що хочемо відраховувати тих дітей, які відвідують 50 відсотків і менше, проаналізувавши помісячно, вони почали приносити довідки з лікарні.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів від 12.03.2003 р №305 «Про затвердження Положення про дошкільний навчальний заклад», дитина може бути відрахована з комунального дитячого садочка в таких випадках: за бажанням батьків, на підставі медичного висновку, що виключає можливість подальшого перебування дитини в дошкільному навчальному закладі даного типу та в разі несплати без поважних причин батьками коштів за харчування дитини протягом двох місяців. При цьому право відраховувати дітей має завідуючий дитсадком, повідомивши про це батьків або опікунів дитини письмово не менше ніж за 10 календарних днів. Безпідставне відрахування дитини з ДНЗ забороняється.

Щодо моніторингу дитячих садків Долинської, то він справді проводився щомісячно з початку 2016 року. Але чомусь у розрахунках, поданих в опублікованому рішенні міськвиконкому, вказані показники лише за перший квартал 2018 року.

Якщо міська рада потребує додаткових коштів, то чому економити лише на ДЗ «Івушка», а не передати всі чотири дошкільних заклади міста на баланс району? На це запитання Віра Тернавська відповіла так:

– Минулого року по дитячих садках ми виконали багато ремонтних робіт: і покрівля, і прибудинкова територія, де зробили огорожу і асфальтування. У деякі закупили техніку, холодильні камери, комп’ютери. Ці дитячі садочки категорично не хочуть переходити на фінансування туди, бо розуміють, що там не вистачає на освіту, на медицину. І коли ми минулого року додатково дали на утримання дитячих садочків більше чотирьох мільйонів гривень, а притому – мільйон гривень субвенції в районний бюджет на медицину, освіту й інші питання, то наші завідуючі це все знають! Вони знають, що якщо вони перейдуть туди, то ситуація буде значно гірша, ніж таке фінансування, як воно зараз є. Та це питання вирішую не я особисто, а так постановили члени міськвиконкому. Що вирішать депутати міської ради, побачимо 25 травня під час чергової сесії.

А що діється в садочку?

Щоб на власні очі перевірити, скільки дітей відвідує садочок, журналісти разом із членом міськвиконкому без попередження завітали до закладу 26 квітня близько третьої години дня. В той момент 22 дитини в садочку обідали. Тобто відвідування дитсадка в цей день був на рівні 81,48 відсотка.

– За списком в мене зараз в садочку зараховано 27 дітей, – пояснює Наталя Реут. –  Вже є заяви на зарахування на осінь, деякі діти зараз відвідують садок по дві-три години, щоб звикнути, то ми їх поки до списку не заносимо. Тож вже восени в нас буде 30-35 дітей. В нас дві вікові групи, тому за штатним розписом має бути 13,5 одиниць персоналу. Але по факту зараз 11. Щодо відрахування, то це доволі спірне питання. Наприклад, в грудні я відрахувала трьох дітей. Але це тому, що батьки попередили, що всю зиму не будуть ходити, бо їм важко добиратися. Просто тримати за ними місце не могла, тож батьки погодилися на відрахування, а вже навесні вони знову подадуть заявку, якщо хочуть водити дітей в наш дитсадок.

Наталя Реут зазначила, що в них була ідея ще більше скоротити витрати на газопостачання шляхом об’єднання двох приміщень:

– Це вийшла б економія по газопостачанню приблизно в 25 тисяч гривень за рік. Ми подали ці розрахунки в районний відділ освіти. Зараз чекаємо, якою буде звідти відповідь. Рішення міськвиконкому я отримала. Справді, є сезони, коли діти мало ходять до садочка, часто хворіють. Але в нас наповнюваність не набагато менша, ніж в інших садочках нашого міста. Чому саме до нашого закладу така увага і чому таке рішення прийняли у міськвиконкомі, я пояснити не можу.

Завідуюча дитсадком «Івушка» Наталя Реут розповіла, що у 2017 році на заклад було заплановано 1 мільйон 35 тисяч 890 гривень на захищені статті. Щодо міської казни, то з неї садок в жовтні 2017 року отримав 35 тисяч гривень на ремонт вентиляційних систем. Водночас із запланованих коштів садок використав лише 86886 гривень.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here