ПТАХА НЕ КИДАЄ ГНІЗДА, А ЗГОРАЄ РАЗОМ З НИМ

0
989
views

Про небезпеку пожежі в екосистемах ще раз нагадали на брифінгу  в управлінні ДСНС в області напередодні травневих свят. 

Із журналістами зустрілися  начальник Управління ДСНС України у Кіровоградській області полковник служби цивільного захисту Віталій Миронюк, начальник ГУ НП України у Кіровоградській області полковник поліції  Сергій Кондрашенко,  начальник Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства Наталія Ревенко, начальник Державної екологічної інспекції у Кіровоградській області Микола Власенко.

З настанням теплої пори року зростає кількість пожеж у екосистемах, які  ускладнюються швидким розповсюдженням вогню, що призводить до збільшення площі пожежі і може спричинити загорання житлових будинків, електропідстанцій, газорозподільних станцій, пошкодження ліній електропередач, що знаходяться в межах розповсюдження вогню, що може призвести навіть до техногенної катастрофи. Крім того, внаслідок спалювання сухої рослинності гинуть корисні комахи, звірі, знищуються місця гніздування птахів. До речі, птаха, яка висиджує потомство, не кидає гнізда, а згорає разом з ним.

Віталій Миронюк зазначив, що з 28 квітня по 9 травня Кіровоградський гарнізон переходить на посилений варіант несення служби, на цілодобовому чергуванні перебувають 211 чоловік особового складу та 54 одиниці техніки. У разі ускладнення обстановки для підсилення можуть додатково залучити 256 чоловік особового складу та  67 одиниць техніки, забезпечено готовність до гасіння лісових пожеж пожежно-рятувальних автомобілів підвищеної прохідності з великим запасом води та інженерної і спеціальної техніки тощо.

Наталя Ревенко розповіла, що з початку нинішнього року на території області виникли 138 пожеж у природних екосистемах на загальній площі 28,1752 га. За аналогічний період 2017 року зафіксовано 282 пожежі на площі 172,0346 га.  Лісових пожеж цього року не зафіксовано. За аналогічний період 2017-го виникли дві лісові пожежі на площі 0,4 га та дві пожежі сільськогосподарських угідь на площі 6 га.

Микола Власенко нагадав про відповідальність  за спалювання рослинності.

Адміністративна відповідальність (застосовують органи державного пожежного нагляду). Відповідно до п. 8.1.15 Правил пожежної безпеки в агропромисловому комплексі України, що затверджені наказом МНС України від 04.12.2006 №730/770, у період збирання врожаю забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях. За скоєння даного правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за ст. 175 та 188-8 КУпАП – тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 0,5 (8,5 грн) до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (119 грн) і на посадових осіб – від двох  (34 грн) до десяти (170 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Кримінальна відповідальність (застосовують правоохоронні органи).

Стаття 245 Кримінального кодексу України «Знищення або пошкодження об’єктів  рослинного світу».

  1. Знищення або пошкодження  лісових масивів, зелених насаджень  навколо  населених пунктів,  вздовж залізниць,  а також стерні,  сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків  на землях сільськогосподарського призначення вогнем  чи  іншим загальнонебезпечним способом – караються штрафом від трьохсот (5100 грн) до п’ятисот  (8500 грн)  неоподатковуваних мінімумів  доходів  громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.
  2. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням  волі  на  строк  від  п’яти до десяти років.

Сергій Кондрашенко зазначив, що на вулиці Кіровоградщини вийде максимальна кількість поліцейських. Охорону громадського порядку з 28 квітня по 9 травня забезпечуватимуть понад тисячу силовиків,  а також буде збільшена кількість автопатрулів. Додатково  залучатимуться  працівники патрульної поліції, державна служба охорони, національна гвардія та інші.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here