ТВОРЧІ ГОСТИНИ НА СИНЮСІ

0
853
views
Творчі гостини на Синюсі. Фото Василя КУХАРЯ

Минулої середи на березі славетної Синюхи висадився культурно-мистецький десант з Кропивницького. В його складі були письменники, художники, журналісти, бібліотекарі та працівники музеїв. Серед почесних гостей – заслужена артистка України Аліна Козаченко та народний артист України Валентин Козаченко.

Творча зустріч з новоархангельцями проходила на двох локаціях – у районному краєзнавчому музеї та у районній бібліотеці. У музеї кропивничан зустрічали голова Новоархангельської РДА Сергій Васильченко та голова райради Олег Сова, які звернулися до присутніх зі словами привітання. Працівники музею представили гостям нову експозицію, де нещодавно з’явилися стенди, присвячені життю і творчості геніальних синів Степової Еллади – поета, публіциста і громадського діяча Євгена Маланюка та видатного художника сучасності Григорія Гнатюка. Завідувачка відділу мистецтв ОУНБ ім. Чижевського Світлана Ушакова подарувала музею альбом-каталог робіт Григорія Гнатюка «Небелівські пасторалі», а голова обласної організації НСХУ Андрій Хворост – свою картину «Тихі пагорби».

Зустріч з любителями красного слова відбулася у читальній залі бібліотеки. До уваги присутніх була представлена книжкова виставка «Натхнення черпають із рідної землі» та демонструвалася відеопрезентація «Письменники Кіровоградщини». Тут гостей привітала заступник голови РДА Лариса Поліщук.

У слові-відповіді начальник департаменту культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської ОДА Валентина Животовська зокрема зазначила: «Василь Бондар ініціював зустріч голови обласної державної адміністрації Сергія Кузьменка з представниками творчих спілок, де було розглянуто багато актуальних питань, що стосуються розвитку наших спілок, а також вивчення історії, традицій, культури нашого краю та їх популяризації. Це саме те, чим займаємося разом з вами ми всі. І була така ініціатива, яку підтримав наш голова, проводити ось такі зустрічі у різних районах області. І він свою обіцянку дотримав, тому що збільшив фінансування наших творчих спілок. Тому у нас сьогодні є така можливість їздити і представляти наших письменників і робити багато інших справ – чи то будуть пленери, чи то проведення презентацій чи інших заходів».

Представляючи присутніх, голова обласної організації НСПУ Василь Бондар нагадав, що місяць тому виповнилося 105 років від дня народження лауреата Шевченківської премії, видатного письменника-земляка Василя Козаченка. З цієї нагоди до Новоархангельська прибули син та дочка Василя Павловича – Аліна Василівна та Валентин Васильович Козаченки. Вони розповіли про батька і матір, поділилися спогадами дитинства.

Потім поетеси Валентина Кондратенко і Антоніна Корінь та поети Роман Любарський і Василь Левицький читали свої вірші й розповідали про свою творчість. А директор Кропивницького міського літературно-меморіального музею І.К.Карпенка-Карого Катерина Лісняк ознайомила слухачів з історією його створення та коротко розповіла про експозицію, присвячену Василю Козаченку.

На закінчення зустрічі Василь Бондар подарував Новоархангельській районній бібліотеці велику добірку  літератури з творами письменників-земляків. Далі делегація письменників відвідала краєзнавчий музей та поклала квіти до пам’ятника Євгену Маланюку.

Влад БАШКИРОВ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here