ПРЕЗИДЕНТСЬКА СИЛА ПЕРЕМОГЛА НА ВИБОРАХ ДО ОБ’ЄДНАНИХ ГРОМАД

0
1010
views

Попри «каруселі» від «Батьківщини», результати голосування на Кіровоградщині спотворити не вийшло. Вибори голів Приютівської й Новопразької об’єднаних громад Олександрійського району та Дмитрівської Знам’янського завершилися перемогою кандидатів від Блоку Петра Порошенка.

Згідно з офіційними результатами голосування, керманичем Приютівської громади люди обрали висуванця президентської політсили Андрія Коломійцева, головою Новопразької – також кандидата від БПП Богдана Курупа, а очільницею Дмитрівської об’єднаної громади стала Наталія Стиркуль, яку теж підтримувала президентська команда в області.

У цілому голосування минуло спокійно, однак не обійшлося без інцидентів – представники «Батьківщини» попалися на підкупі виборців. Ще ввечері 27 квітня про злочин заявив Комітет виборців України, а далі інформацію підтвердили правоохоронці. За «галочку» біля конкретного прізвища тимошенківці пропонували 200-300 гривень кожному виборцю!

– Служба безпеки України зафіксувала два такі випадки. Правоохоронці спрацювали оперативно, – зазначив у день голосування керівник Знам’янської районної парторганізації Олександр Лукашов. Він також додав, що більшість жителів відмовилися порушити закон і не взяли гроші у тимошенківців. Тим більше, люди ж знають, хто є хто з кандидатів.

– На жаль, наші опоненти вчергове вдалися до брудних технологій. Правоохоронні органи зафіксували факти прямого підкупу виборців представниками партії Юлії Володимирівни. Неясно, наприклад, для чого її партія масово звезла  спостерігачів аж із Західної України. Однак, це не завадило президентському блоку отримати беззаперечну перемогу. Наша команда надалі працюватиме на розбудову об’єднаних територіальних громад, – додав уже на підсумковій прес-конференції в CBN заступник голови Кіровоградської регіональної організації БПП Юрій Гугленко.

Отже, за новообраного голову Приютівської громади Андрія Коломійцева проголосувало 63%. За енергійного керманича Нової Праги Богдана Курупа свої голоси віддали 52%. А голова Дмитрівської громади – Наталія Стиркуль – здобула майже 82% голосів.

Разом із тим БПП і самовисуванці, яких підтримувала президентська сила, здобули понад 50% депутатських мандатів в області. А по Україні представники президентської політсили очолили 26 територіальних громад із 40. Тобто це 65%.

– Мені приємно, що наша команда отримала переконливу перемогу. Наші кандидати більш ніж удвічі випередили своїх опонентів. Дякуємо людям за довіру, – наголосив Юрій Гугленко.

– Перед нами стоїть серйозне завдання сформувати ефективні територіальні громади, які покажуть якісний результат, – наголошує новообраний голова Приютівської громади Андрій Коломійцев. – Зрозуміло, аби ці результати були, в команді мають працювати справжні професіонали. Вже за два-три тижні ми підберемо кандидатури на розгляд і почнемо реалізовувати потрібні громаді проекти та ініціативи.

Переможці констатують: повноцінна робота в громадах розпочнеться тоді, коли бюджети дозволять втілювати заплановане. У пріоритеті – ремонти доріг, облаштування вуличного освітлення, заміна мереж водогону, питання транспортного перевезення, земельні відносини та чимало інших.

– Реформа децентралізації є однією з найуспішніших. Відповідно, результати виборів підтверджують, що представники нашої команди мають мандат довіри від громадян, – резюмував Юрій Гугленко.

Тим часом Президент оперативно після виборів звернувся до правоохоронців розслідувати факти підкупу, які мали місце в об’єднаних громадах.

– Надзвичайно стурбований кількістю фактів підкупу виборців із боку окремих політичних сил. Для мене як гаранта виборчих прав це є абсолютно неприйнятно. Прошу Національну поліцію, Генеральну прокуратуру, Службу безпеки України довести справи до логічного завершення, і щоб кожен, хто скоїв цей злочин проти демократії, опинився у в’язниці, – заявив Петро Порошенко.

Президент наголосив, перебування в опозиції не дає «політичного захисту від кримінального переслідування».

Розібратися з усіма випадками порушень на виборах вимагає і очільник Кіровоградщини Сергій Кузьменко.

– Кожен, хто зазіхає на демократію і право людини на самовизначення, повинен бути покараний згідно з чинним законодавством, – підкреслює голова облдержадміністрації.

Водночас він зауважує, результат виборів підтвердив довіру людей до лідерів, які не словом, а справами доводять свою ефективність.

– Вони не розповідали про те, що зроблять у майбутньому, а звітували перед громадою про зроблене в попередній період. Не розповідали про те, що у нас влада погано працює, а говорили про те, що готові разом із владою надалі розбудовувати місцеве самоврядування, – зазначає Сергій Кузьменко і вважає дуже достойним результат, який продемонстрували Андрій Коломійцев, Богдан Куруп і Наталія Стиркуль. – Дякую їм за те, що фактично очолили процес децентралізації в нашому регіоні. Ці люди налаштовані на працю і готові докласти максимум зусиль, аби довести, що реформа децентралізації є однією з найуспішніших у країні.

Таким чином уже шості вибори в об’єднаних громадах показали реальну картину електоральних симпатій, котра кардинально відрізняється від того, що показують соціологічні опитування, проведені на замовлення політиків. Тенденція не міняється. За останні два роки п’ятірка лідерів сформувалася така: на першому місці Блок Петра Порошенка, на другому – «Батьківщина». Далі у рейтингу симпатій – «Наш край», Аграрна партія України та Радикальна партія Олега Ляшка.

На думку політолога Вадима Карасьова, стабільність цієї п’ятірки підтверджує, що саме ці партії мають розгалужену партструктуру і за кілька днів можуть підготуватися до будь-яких виборів.

Олена ЯРОВА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here