ЖИТТЯ – УКРАЇНІ! ЧЕСТЬ – СОБІ!

0
1623
views
ЖИТТЯ – УКРАЇНІ! ЧЕСТЬ – СОБІ! У Кіровоградському районі підбили підсумки гри «Джура».Фото Ігоря Демчука

Загартувати тіло і дух, брати відповідальність та дотримуватися загальної дисципліни, працювати у команді та освоїти навички виживання у природі, надання першої допомоги – цьому і ще багато корисному навчає молодь гра «Сокіл», або, як її ще називають, «Джура».

Ця Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра впроваджується в навчальних закладах України з 2003 року. І ось цими вихідними районний етап змагань пройшов у Кіровоградському районі.

Вже зараз гра зарекомендувала себе як одна з найбільш вдалих форм позашкільної роботи з виховання молоді. Щодо самої назви гри, то історично джурами називали молодих вихованців, зброєносців і помічників досвідченого козака. Назва обрана не випадково: основою організації гри «Джура» в навчальних закладах є козацьке самоврядування, добровільне об’єднання учасників для виконання завдань гри у рій, сотню або курінь. Учасники поділяються на козачат (школярі віком 7-10 років), джур козацьких (віком 11-15 років) та молодих козаків (старшокласники віком 16-18 років). У грі також можуть брати участь особи старші 18 років у статусі «козак-наставник», які залучаються до виховної роботи з молоддю.

Фінал районного етапу гри «Джура» вже другий рік поспіль проводиться в Кіровоградському районі за активної підтримки районної адміністрації. Цьогорічний етап військово-патріотичної гри розпочався церемонією вшанування пам’яті військових, які загинули на сході України. На Алеї Слави Рівнянського кладовища в місті Кропивницькому на мітингу-реквіємі також були присутні рідні та близькі загиблих військових, представники сільських та районної рад, райадміністрації. Після вшанування пам’яті учасники військово-козацької гри прибули до навчально-виховного комплексу в селі Івано-Благодатному. Саме на базі цієї школи протягом трьох днів проходила гра «Джура». Чотирнадцять роїв закладів загальної середньої освіти Кіровоградського району демонстрували знання та навички, набуті в процесі занять у гуртках козацько-лицарського виховання. Більше півтори сотні школярів змагалися у стройовій майстерності, несенні внутрішньої та вартової служби, перетягуванні линви, проходженні смуги перешкод, демонстрували літературно-мистецькі представлення роїв.

Обов’язковим атрибутом гри є також вечірня ватра – багаття заввишки більше двох метрів, біля якого збираються як соколята-джурята, так і козаки-наставники. Цьогоріч у козаки-наставники було посвячено командира в/ч 3011 Нацгвардії України Ігоря Каліновського, військового комісара Кіровоградського райвійськкомісаріату майора Андрія Гриценка, заступника командира в/ч А1405 Михайла Дорчинеця, начальника 1-го державного ДПРЗ управління ДСНС України у Кіровоградській області Руслана Солода, радника голови облдержадміністрації з питань АТО Віктора Лисенка, директора обласного центру туризму та краєзнавства учнівської молоді Андрія Лісоту та кандидата історичних наук Юрія Митрофаненка. Отаманом козацької гри обрано голову районної адміністрації Аллу Поліщук: їй урочисто вручили булаву як символ влади, адже за її ініціативою ці змагання стають вже традиційними для регіону. «Сокіл-Джура» – це гра, яка виховує патріотів держави. І це покоління покаже свої досягнення, свою готовність захищати Батьківщину. Адже ця справа не втрачена, а підхоплена гідною молоддю Кіровоградського району», – підкреслила Алла Поліщук. І справді, саме такі змагання є чудовою нагодою для юнаків та дівчат довести на ділі, наскільки вони перейнялися козацьким духом, загартували своє тіло та засвоїли ту науку, яка протягом навчального року вивчалася у різних навчальних дисциплінах. Недарма слоган гри звучить як «Душу – Богові, життя – Україні, честь – собі!».

У загальнокомандному заліку перемогу здобув рій Івано-Благодатненського НВК, ІІ місце виборола команда Високобайрацького НВК, ІІІ місце – рій Созонівського НВК. Переможці отримали цінний спортивно-туристичний інвентар, який необхідний під час участі в наступних етапах гри «Джура».

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here