КОЛЕГІЯ ОДА: УСІ ЗАВДАННЯ — ПЕРШОЧЕРГОВІ

0
444
views

Засідання колегії облдержадміністрації під головуванням очільника області Сергія Кузьменка відбулося минулого тижня. Присутні розглянули цілий ряд питань, що стосуються життєдіяльності Кіровоградщини.

Голова ОДА на початку засідання нагадав, що 29 квітня відбулися перші вибори у трьох об’єднаних територіальних громадах області та привітав новообраних керівників ОТГ: Богдана Курупа (Приютівська ОТГ Олександрійського району), Андрія Коломійцева (Новопразька ОТГ Олександрійського району) та Наталію Стиркуль (Дмитрівська ОТГ Знам’янського району), а також депутатів місцевих рад. Сергій Кузьменко підкреслив, що новообрані голови об’єднаних громад – досвідчені управлінці, які очолювали децентралізаційні процеси на зазначених територіях і сприяли об’єднанню, а ще вкотре наголосив: децентралізаційна реформа – одна з найуспішніших у державі. Завдання нових керівників – покращити рівень життя людей і щоб вони відчули позитивні зміни.

Сергій Кузьменко відзначив високий рівень організації проведення виборів до ОТГ, бо немає оскарження результатів і заяв до суду. З іншого боку, на думку Кузьменка, було багато розмов про брудні вибори, застосування заборонених технологій. У зв’язку з цим очільник області звернувся до правоохоронних органів з вимогою ретельно розібратися з усіма випадками порушення виборчого законодавства, аби вони були розслідувані та доведені до логічного завершення. «Кожен, хто зазіхає на демократію і право людини на самовизначення, повинен бути покараний згідно з чинним законодавством», – резюмував Кузьменко.

Охорона здоров’я – завдання номер один

Першочерговим завданням керівників територій голова ОДА назвав оновлення медичних закладів. З державного бюджету за ініціативою Президента України у 2018 році виділять п’ять мільярдів гривень на осучаснення первинної ланки охорони здоров’я – ремонти наявних амбулаторій та ФАПів та будівництво нових.  Ці медичні заклади мають бути облаштовані якісним обладнанням, мати необхідний транспорт, щоб люди, які підписали декларацію із сімейним лікарем, могли звертатися і вирішувати саме на первинці 70-80 відсотків своїх проблем зі здоров’ям.

З державного та обласного бюджетів і надалі будуть інвестуватися кошти у заклади третього рівня охорони здоров’я, щоб поліпшувати умови надання медичних послуг пацієнтам. Керівникам райдержадміністрацій та міськвиконкомів Сергій Кузьменко наголосив, що таку роботу необхідно виконати і у закладах другого рівня:  «Міські та районні лікарні повинні належно фінансуватися для придбання медичного обладнання  та проводити ремонти. Закликаю тих керівників, які ще не виконали це завдання, виконати його цього року».

Призовна кампанія – на контролі керівника території

Сергій Кузьменко звернув увагу керівників районів, міст та ОТГ на низку важливих питань державного значення, зокрема  проведення в області призовної кампанії.

– Зважаючи на відкриту агресію Російської Федерації, для нас обороноздатність і захист нашої землі є надзвичайно важливими, – наголосив голова облдержадміністрації. Він підкреслив, що проведення призовної кампанії на Кіровоградщині – це зона відповідальності органів місцевого самоврядування, органів державної влади разом із військовими комісарами. Хоча в області забезпечено досить непогані планові показники весняного призову, все ж потрібно тісніше співпрацювати з військовими комісарами.

Кузьменко пообіцяв особисто контролювати стан справ і питати з кожного керівника території за проведення призову на строкову службу.

Якісним дорогам в області – бути!

Голова області пообіцяв, що цьогоріч на Кіровоградщині візьмуться за дороги, які роками повноцінно не ремонтували.  Вже отримано 380 мільйонів гривень з державного бюджету на проведення ремонту доріг. Передбачається, що ці кошти будуть рівномірно розподілені між містами та районами області, враховуючи протяжність трас. До 1 червня на всіх дорогах державного значення повинен бути проведений ямковий ремонт, наголосив Сергій Кузьменко.

Він висловив сподівання, що ці кошти «запрацюють», і ми матимемо якісні і довговічні дороги. Також посадовець закликав керівників районів контролювати витрати цих коштів і звітувати про їх використання.

Ремонтуватимуть водогін

В обласному центрі планується реконструювати два водогони в рамках підготовки до опалювального сезону. Про це під час засідання колегії в ОДА повідомив генеральний директор ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Роман Ілик.

– Під час підготовки до опалювального періоду проводитимуться планові ремонти та попереджувальні роботи. Підприємство планує використати 3 мільйони 220 тисяч гривень, які витратять на відновлення каналізаційних мереж, водопровідних очисних споруд, підготовку каналізаційних споруд до опалювального сезону. Також планується завершити реконструкцію мережі водозабору,  центрального водогону та водогону у зоні 2-А у Кропивницькому, – пообіцяв Ілик.

Ростуть борги за опалення

За результатами опалювального сезону 2017-18 року споживачі тепла Кіровоградщини заборгували теплопостачальним підприємствам 215 мільйонів гривень, з яких 176,5 мільйона – борги населення. Дані цифри під час засідання колегії ОДА  оголосила директор департаменту ЖКГ облдержадміністрації Ольга Довжук.

Посадовиця зазначила, що, порівняно з минулим сезоном, населення збільшило суму боргу на 104 мільйони гривень. Загалом рівень оплати за спожите тепло у 2017-18 роках склало лише 64,4 відсотка.

Чиновниця нагадала і про борги теплогенеруючих підприємств за спожитий природний газ. З урахуванням боргів минулих років та нарахованих пені, штрафних і фінансових санкцій борг склав майже 577 мільйонів гривень, у тому числі заборгованість поточного року – близько 240 мільйона гривень.

Що стосується розрахунків за спожиту електроенергію, то заборгованість підприємств ЖКГ області на 1 квітня становила майже 18 мільйонів гривень, яка зменшилася на майже три мільйони гривень до обсягу боргу на початок року.

Першокласникам – нові парти

Голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко повідомив під час засідання колегії, що  підписав розпорядження про розподіл між територіями близько 35 мільйонів гривень з держбюджету на виконання першочергових завдань. Одне із таких завдань – забезпечення першокласників, які у вересні цього року розпочнуть навчання за програмою Нової української школи, новими багатофункціональними партами – відповідно до рекомендацій профільного управління.

– Наші першокласники у 2018 році отримають сучасні парти, якими ми з вами забезпечимо школи області за рахунок державних коштів, – наголосив голова ОДА керівникам територій.

Сергій Кузьменко також зауважив, що зазначені кошти спрямують і на навчання вчителів майбутніх першокласників. Для педагогів проводитимуть спеціальні тренінги з метою освоєння методики викладання Нової української школи. Він наголосив, що всі ті вимоги, які ставить держава, мають бути виконаними в кожному районі, у кожному місті нашої області. А громадяни повинні отримати помітний позитивний результат.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here