СКАНДАЛИ ТА ПРОЕКТИ ВЕЛИКОАНДРУСІВСЬКОЇ ГРОМАДИ

0
1406
views

Великоандрусівська об’єднана територіальна громада у Світловодському районі була створена наприкінці 2016 року. Вибори тут пройшли без ексцесів, головою була обрана Ніна Іващенко, яка до цього займала пост голови Андрусівської сільради.

Та за ці два роки громада «вибухала» інформаційними приводами: то біля школи в Подорожньому збирається наметовий мітинг, то на впровадження унікальних для України технологій опалення приїжджає подивитись Надзвичайний та Повноважний посол Швеції в Україні. То як вирішилися старі конфлікти та чим сьогодні живе Великоандрусівська громада?

Сільради-близнючки

В єдину громаду у Світловодському районі об’єдналися дві сільради: Подорожнянська (три села) та Великоандрусівська (чотири села). При цьому  різниця в кількості населення становила близько двохсот осіб, а сільські бюджети майже не відрізнялися: мільйон сто та мільйон двісті на рік. При цьому Великоандрусівська ОТГ займає територію у 556,63 квадратних кілометра, а чисельність населення становить 3172 осіб. Така щільність заселення пов’язана з Кременчуцьким водосховищем. При створенні водосховища у 1961 році цілі села були затоплені. Тож 21 тисяча гектарів Андрусівської сільради та 18 тисяч га Подорожнянської зникли під водою. «Більше 400 квадратних кілометрів нашої землі залито водним плесом, – пояснює голова ОТГ Ніна Іващенко, – і ми не маємо змоги її використовувати, отримувати надходження».

Та, за словами Ніни Іванівни, саме об’єднання в одну громаду дало розвиток для обох територій: загалом за два роки від держави на втілення проектів по розвитку інфраструктури отримали близько 10 мільйонів гривень. Кошти в першу чергу на забезпечення людей питною водою. Наразі ця проблема вирішується в селах Калантаїв та Нагірне. Завдяки раціональному використанню власних надходжень коштів наприкінці минулого року в залишках бюджету ОТГ було більше двох мільйонів гривень. Їх перенесли на цей рік та розподілили на харчування дітей і закупівлю комп’ютерної техніки в школи, ямковий ремонт доріг. На сьогодні бюджет громади становить 17 мільйонів 948 тисяч гривень. Навіть після об’єднання адмінбудівлю в Подорожньому не залишили пустою: тепер там діють комунальна установа «Центр обслуговування закладів та установ ОТГ» та територіальний відділ Центру у справах дітей, сім’ї та молоді.

Лікувати є де, та немає кому

У громаді працює два фельдшерсько-акушерських пункти та дві амбулаторії. «Ми хочемо створити медичну комунальну установу, але не можемо знайти сімейного лікаря. Тож запрошуємо на роботу медпрацівників, ми забезпечимо їх житлом», – пояснює Ніна Іващенко. Тож поки ці медичні послуги надаються районом. Виявляється, багато вагітних з Великоандрусівської громади звертаються на облік до Кременчуцької міської лікарні. Заступник голови Великоандрусівської сільської ради Вадим Туманов пояснив, що лікуються вони там безкоштовно. Ніна Іващенко розповіла про таку цікаву домовленість: «Ми за рахунок місцевого бюджету видаємо дівчатам сертифікати, і вже з 12 тижня вагітності вони можуть ставати на облік та отримувати безкоштовно всі необхідні медичні послуги в Кременчуці». Все це на добровільних засадах, і вагітні можуть відмовитися від такого сертифіката та вільно обирати медичний заклад.

Школа в Подорожньому

Ще минулоріч з’явилися чутки, що школу у Подорожньому закриють. Через побоювання втратити нещодавно відремонтовану школу, в якій навчаються близько сотні школярів, вчителі та батьки виходили на мітинги, зверталися до обласної влади. Навіть розбили намети перед школою та чергували біля входу, щоб не допустити такого розвитку подій.Але, чутки виявилися лише чутками. Ситуацію пояснив Вадим Туманов:

– Ми відійшли від стандартної схеми створення опорної школи та філій. Створили єдиний навчально-виховний комплекс, який має шкільний та дошкільний корпуси у Великій Андрусівці та шкільний корпус в Подорожньому. Так вдалося уникнути зниження ступеня в одній із шкіл та того конфлікту між територіями однієї громади.

У Великий Андрусівці також провели ремонт школи, поміняли вікна та переобладнали систему опалення. Так, тепер тут встановлена система опалення фреоном за шведською технологією (докладніше у матеріалі «Чим вражала Великоандрусівська ОТГ посла Швеції?» в «НС» від 22 лютого 2018 р.). В планах – утеплити фасад школи.

Вадим Туманов розповів про інші плюси такої системи єдиної НВК:

– В нас не було скорочення педагогічних кадрів. Минулого року на дві тоді ще окремі школи освітня субвенція була 3 мільйони 400 тисяч, а на цей рік вона становить 6,4 мільйона гривень на одне НВК. Завдяки субвенції ми можемо забезпечувати оплату педагогів ще й у гуртках при школі, а таких в нас вже п’ять. Наприклад, ми залучили спонсорів та закупили комплект барабанів, тож в нас є такий гурток. Вже у травні будуть перші показові виступи. При цьому ми мали кошти, щоб запросити вчителя з музичної школи Світловодська, який веде гуртки в обох шкільних корпусах – і в Подорожньому, і у Великій Андрусівці. Тож конфлікт між школами був вичерпаний повністю.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here