У ШКОЛИ ПРИЙДУТЬ ЛЮДИ У ПОГОНАХ, АБО ХТО ТАКІ ШОПИ

0
1168
views
У ШКОЛИ ПРИЙДУТЬ ЛЮДИ У ПОГОНАХ, АБО ХТО ТАКІ ШОПИ

Захисник, вихователь, консультант… От такий далеко не повний список повноважень має шкільний офіцер поліції, який відтепер там працюватиме. 

Складна криміногенна ситуація в країні, внутрішньошкільні конфлікти між учнями, які не завжди здатні загасити вчителі, та ще ряд чинників змусили людину у формі поліцейського прийти у навчальний заклад. Але прийти не як представник карального органу, від якого усі тремтітимуть, а як товариш, який у важку хвилину простягне руку допомоги і дасть слушну пораду.

– Для цього Міністерством освіти і науки України затверджена програма «Школа і поліція», –  роз’яснює начальник відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції у Кіровоградській області Оксана Білоброва. – Проект реалізується з метою налагодження співпраці школи і поліції для створення гармонійного, безпечного середовища у навчальному закладі. Робота шкільних офіцерів поліції сприятиме ефективному навчальному процесу, розв’язанню конфліктів, попередженню правопорушень. Цей  проект стартував ще у 2016 році. Кропивницький – сьоме місто, в якому розпочалась його робота. Активну діяльність шкільні офіцери вже ведуть у Одесі, Львові, Києві, Івано-Франковську, Харкові та Дніпрі. Патрульні працюватимуть у школах, проводячи виховні уроки та спілкуючись із учнями. Діти матимуть можливість поділитися з правоохоронцями своїми проблемами та отримати пораду.

Поки що до роботи в школах залучені двоє поліцейських, і на кожного з них припадає по 20 шкіл.

Дебют названої програми відбувся у НВК СЗНЗ І-ІІІ ступенів № 26 – ДНЗ –ДЮЦ «Зорецвіт» у Кропивницькому.  Привітати учасників заходу прийшли заступник начальника управління патрульної поліції у Кіровоградській області Марія Журавель і начальник управління освіти міськради Лариса Костенко. Тепер на базі 40 шкіл міста патрульні поліцейські регулярно проводитимуть тренінгові заняття з учнями 1-11 класів.

– Залучення працівників поліції до роботи зі школярами – веління часу, необхідність, викликана, бува, непростими стосунками у навчальних закладах, –  зазначає Лариса Костенко.  – Учні знатимуть, що в школі у них є шкільний офіцер, до якого вони можуть звернутися з будь-якого питання.  Діти, особливо підлітки, не завжди можуть  поділитися з вчителем своїми проблемами. А от поліцейському скоріше довіряться, тим більше, що ті – молоді люди, швидше зрозуміють підлітків, ніж вчителі і батьки, та нададуть слушні поради. На жаль, у нас в місті є школи, які особливо потребують присутності правоохоронців, як приклад, школа № 26, з якої і почалася робота поліцейських.

– Ми співпрацюємо зі школами не перший рік. Діти підходять до поліцейського і діляться тими проблемами, які в них є. Поліцейський аналізує ситуацію та підказує шляхи вирішення, – пояснює Оксана Білоброва. – Коли батьки заробляють гроші, то не завжди достатньо приділяють увагу своїй дитині. Вона вимушена шукати порадників серед однолітків, які не завжди достойні. Далі, як результат, конфлікти з батьками, законом, вчителями та однолітками. Головна мета роботи ШОПів – виховання дітей в дусі патріотизму. Виховувати свідомих громадян та навчити їх вирішувати конфлікти мирним шляхом.

Ті офіцери, яким доведеться працювати в школах, раніше патрулювали місто. Після проходження спеціального навчання вони мають право на роботу з дітьми. В школах копи працюватиму за графіком. Контактувати  з поліцейськими діти можуть не лише під час зустрічі, а й за допомогою мобільного. Телефон та контакти школярі зможуть знайти на інформаційних стендах.

Лише за день  шкiльнi офiцери провели 10 тренiнгових занять i чотири профiлактичнi бесiди у трьох школах мiста. У виховних заняттях взяли участь 222 дитини. Вони шукали правильний вихiд iз складних життєвих ситуацiй, мiркували, вступали в дiалог i закидали цiкавими питаннями шкiльних офiцерiв. А з учнями молодшої школи вiдпрацювали правила спiлкування iз незнайомцями i безпечну поведiнку, якщо загубився.

Заняття у кропивницьких школах проходять, на щастя,  без інцидентів. А от у  школі с. Рань Немирівського району, що на Вінниччині, під час показових навчань із військової підготовки за участі спецпідрозділу поліції, один із силовиків з необережності вистрелив у живіт своєму колезі – старшому лейтенанту спеціального призначення Нацполіції. Постріл здійснив капітан поліції із пістолета. На щастя, життю поліцейського нічого не загрожує.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here