КЛІЩІ: ЯК УНИКНУТИ НЕБЕЗПЕКИ

1
1478
views

Ми живемо в світі членистоногих. Вікіпедія каже, що до представників цього типу належить 2/3 всіх видів живих істот на Землі. Вчені описали вже більше одного мільйона видів, загальна ж кількість нинішніх видів членистоногих може досягати 10 мільйонів. Тобто вони всюди.

І ми повинні бути дуже обережними, якщо хтось із них вирішить, що ми їжа. Наприклад, кліщі.

Чим небезпечні кліщі?

Людей атакують іксодові кліщі. Їх налічується понад 650 видів, і живуть вони навіть в Арктиці й Антарктиці. Для нас небезпечні ті види, що є переносниками приблизно 60 захворювань, з яких найбільш відомі кліщовий енцефаліт, хвороба Лайма (кліщовий бореліоз) і туляремія. Остання, згідно з лабораторними даними, не фіксувалася на нашій території з 1952 року. Найнебезпечнішим вважається кліщовий енцефаліт, бо запалення мозку може закінчитися смертю. Трохи заспокоює те, що тільки 0,5-5% всіх кліщів є носіями вірусів.

«Слабкі» місця

Сезонна активність кліщів відзначається з кінця березня і до середини листопада.

До травня чисельність кліщів стрімко зростає, потім їх кількість різко знижується. У суху спекотну погоду їх менше, а в похмуру і холодну більше. Звернемо увагу, кліщі не стрибають на любителів природи зверху. Вони живуть на землі, в траві, заповзають на своїх жертв, вибираючи «ніжні місця»: ліктьові згини, пахви, шию, місце за вухами, у дітей можуть присмоктатися на голові.

Симптоми

Укус комахи безболісний, тому довгий час людина може просто не помічати кліща, що присмоктався. Перші симптоми можуть проявитися через 2-3 години після укусу, і це зазвичай слабкість в кінцівках, сонливість, ломота в суглобах, озноб і боязнь світла.

Якщо після укусу кліща підвищується температура, це говорить про те, що розвивається інфекційне захворювання або що це алергічна реакція. Підвищення температури в перші хвилини і години після укусу вказує на алергію. Однак в разі, коли це відбувається через кілька днів, це явний симптом інфекційного процесу.

Важливо звернути увагу на те, що в перші 24 години ймовірність інфікування від заразного павукоподібного мінімальна, але вже на 2-3 добу воно стовідсоткове.

Чим більше кліщів присмокталося, тим яскравіше будуть симптоми. Набагато важче укуси кліщів переносять люди похилого віку, діти і хто страждає хронічними, гострими захворюваннями і імунодефіцитом.

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо протягом 3-30 днів на тілі з’являться червоні плями кільцеподібної форми, слід відразу ж звернутися до інфекціоніста.

Бо без проведення лікування на ранній стадії хвороба може призвести до ураження різних органів. Терапія антибіотиками проти спірохет Borrelia ефективна тільки в 5-7% випадків. За словами співробітника відділу акарології Інституту зоології та біобезпеки Центру громадського здоров’я Ігоря Небогаткіна, в усіх інших випадках вони змінюють свою форму, живуть в організмі та розмножуються. Борелії дуже небезпечні – вони можуть змусити організм з’їдати самого себе, руйнувати хрящові тканини. Спірохети здатні знищити імунітет, як це робить вірус імунодефіциту.

Кліщовий вірусний енцефаліт. Тяжкість захворювання залежить від здатності вірусу проникати через гематоенцефалічний бар’єр, вражаючи або не вражаючи головний мозок.

Інкубаційний період кліщового енцефаліту триває в середньому 7-14 днів з коливаннями від однієї доби до 30 днів. Відзначаються скороминуща слабкість в кінцівках, м’язах шиї, оніміння шкіри обличчя і шиї. Клінічні прояви кліщового енцефаліту різноманітні. Хвороба часто починається гостро, з ознобу і підвищення температури тіла до 38-40 ° С.
Лихоманка триває від 2 до 10 днів. З’являються загальне нездужання, різкий головний біль, нудота і блювота, розбитість, стомлюваність, порушення сну. У гострому періоді турбують болі у всьому тілі і кінцівках. Далі описувати протікання хвороби не будемо, зазначимо лише, що виділяють п’ять клінічних форм кліщового енцефаліту, з яких лише гарячкова характеризується сприятливим перебігом зі швидким одужанням, а менінгеальна найчастіша.

Вчепився, як…

Якщо ви помітили на своєму тілі членистоногого, дотримуйтеся таких правил.

Видаліть кліща. Є декілька способів це зробити.

В ідеалі – звернутися до будь-якого лікувального закладу. Якщо професійна допомога далеко, доведеться видаляти самостійно. У жодному разі не можна заливати кліща олією або робити ще щось, щоб йому «нічим було дихати і він сам відвалився».

Витягувати паразита, що присмоктався, потрібно дуже обережно. Найголовніше – не пошкодити його черевця, бо саме там знаходяться найнебезпечніші збудники інфекції.

Завбачливі люди беруть з собою пластмасовий пінцет або гачок для видалення кліщів, ручку-ласо. Можна використати підручні матеріали: пінцет або звичайну нитку, з якої треба зробити петельку якомога ближче до шкіри і видалити «вампіра». Варто знати, що, прокусивши шкіру, кліщ виділяє слину, перша порція якої діє як цемент, і його хоботок міцно приклеюється всередині рани. Тому спочатку варто з півхвилини-хвилину похитати кліща з боку в бік, а потім витягувати перпендикулярно тілу. Робити усі маніпуляції знову ж таки в ідеалі треба в медичних рукавичках, якщо ж їх немає, обгорніть пальці клаптиком бинта.

Якщо голівка кліща все ж таки залишилася в шкірі, з нею потрібно діяти як із колючкою. Доктор Комаровський, наприклад, рекомендує продезинфікувати голку йодом і акуратно виколупати голівку кліща.  Ранку промити з милом, висушити і обробити йодом.

Віднесіть в лабораторію. Як тільки ви витягли кліща, його потрібно помістити в герметичну ємність або поліетиленовий пакет і відвезти в лабораторію для проведення аналізів. В Кропивницькому у ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України», що знаходиться за адресою: вул. Тобілевича, 24. Телефон (0522) 33-33-15.

Здати кров на виявлення специфічних антитіл. Якщо є підозра на можливий інфекційний процес, то за порадою терапевта слід здати кров на визначення в ній антитіл до інфекцій, які можуть переноситися кліщами.

Імунотерапія після укусу кліща. Якщо на вас напало-таки «нестерильне» павукоподібне, лікар призначить специфічну імунотерапію – людський глобулін проти кліщового енцефаліту.

Захист

Він простий, але ефективний. Навряд чи, що для походу в ліс ви придбаєте енцефалітний костюм, а тому надягайте щільні високі шкарпетки, щоб в них заправити штани, одяг з довгим рукавом, краще на гумці. Бажано, щоб одяг був світлих тонів – на ньому найлегше помітити кліща. Із взуття краще чоботи або черевики, куди теж можна закласти штанину. Захистіть шию – одягніть капюшон або косинку, що щільно прилягає до тіла.

Проте навіть у захисному одязі періодично оглядайте себе та тих, хто поруч. При поверненні домому теж треба обов’язково уважно оглянути усе тіло. Слід використовувати також засоби захисту, які потрібно купувати лише в аптеці і використовувати виключно після вивчення інструкції.

Так, репеленти відлякують кліщів. Їх можна наносити на одяг, а також відкриті ділянки тіла. Одяг, оброблений репелентами, зберігає захисні властивості до 4-5 діб.

Акарицидні засоби вбивають кліщів, проте вони токсичні і для людини. Тому наносити їх слід виключно на одяг.

Найефективнішим захистом проти кліщового енцефаліту головного мозку є профілактичне щеплення.

Як зазначила заступник директора з дослідження біологічних факторів Кіровоградського обласного лабораторного центру МОЗУ Надія Оперчук, в області до 2006 року реєструвалося лише 5-7 випадків хвороби Лайма, але з кожним роком їх чисельність зростала. У 2015 р. було зафіксовано 28 випадків, а у 2017-му – вже 42.

Фахівцями центру минулого року в місті було виловлено 1180 кліщів, у 32 виявили збудника бореліозу. Крім того, 376 свідомих громадян принесли кліщів, що їх вкусили, на перевірку до лабораторії особливо небезпечних інфекцій. Один з них «носив» у собі спірохети Borrelia.

В березні 2018 року в Олександрії хворобу Лайма виявили і пролікували  в 11-річного хлопчика. В той же час вже у квітні до лабораторії особливо небезпечних інфекцій центру звернулися 11 кропивничан, які доставили на дослідження виявлених у них кліщів.

Фахівці закликають бути уважними, берегти себе і не забувати про здоров’я «братів наших менших», яких теж кусають кліщі.

Лариса ГУРІНА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here