КОЗАКИ У КРОПИВНИЦЬКОМУ

0
1586
views

До Кропивницького завітають роботи Володимира Дахно з особистої колекції художника Андрія Кулагіна, який свого часу фактично врятував ці твори. Загалом у колекції більш ніж 100 графічних робіт, частина яких буде представлена у нашому місті, що відбудеться вперше.

Володимир Авксентійович Дахно (нар. 7 березня 1932, Запоріжжя — пом. 28 липня 2006, Київ) — український художник-мультиплікатор, режисер, сценарист, лауреат Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка (1988), Народний артист України (1996). Відомий як автор всенародно улюблених мультфільмів, зокрема серіалу «Як козаки …».

«Козаки» — серія мультиплікаційних фільмів, знятих в УРСР на українській студії «Київнаукфільм». Автор сценарію і режисер — Володимир Дахно. Всі мультфільми є короткометражними, їх тривалість не перевищує 20 хвилин.

У 1960 році В. Дахно дебютує в якості художника-мультиплікатора з мультфільмом «Пригода перцю», який став першою роботою творчого об’єднання.
Повною мірою талант В. Дахно розкрився в 1967 році з виходом першої серії мультфільму «Як козаки…», при створенні якого він виступає в ролі художника, режисера і сценариста. Мультсеріал відразу став популярним. Герої мультфільмів «Як козаки …» є найбільш впізнаваними персонажами в українській мультиплікації. Всього В. Дахно було створено дев’ять короткометражних мультфільмів про запорізьких козаків Грая, Тура і Око.
У 1991 році за участю героїв вийшов перший повнометражний український мультиплікаційний фільм «Енеїда», створений В.Дахно за мотивами однойменної поеми Івана Котляревського.

Андрій Кулагін також завітає з візитом, тож всі бажаючі зможуть познайомитися з власником творів, який люб’язно надав їх для експозиції в галереї “Єлисаветград” та особисто поспілкуватися з непересічною особистістю, яка не тільки займається творчістю, але й зберігає та пропагує творче надбання інших митців.

Відкриття виставки відбудеться 29 травня 2018 року о 16.15 в галереї “Єлисаветград”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here