ПОРЯДОК ДЕННИЙ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ: ПОРАДИ АБІТУРІЄНТАМ

0
667
views

Закінчується навчальний рік, і на випускників чекає дуже відповідальний етап – зовнішнє незалежне оцінювання. Цього року іспити триватимуть до середини липня і матимуть кілька важливих змін.

Експерти Центру громадського моніторингу та контролю зібрали головні нововведення та поради для вступників.

Яким буде ЗНО-2018?

За даними Українського центру оцінювання якості освіти, цього року для участі у ЗНО зареєструвалися майже 336 тисяч осіб, що на 95 тисяч більше, ніж торік.  Найбільше учасників буде у Києві, а також Дніпропетровській, Львівській, Харківській та Одеській областях.

Оцінюватимуть знання з 11 шкільних предметів: українська мова та література, математика, історія України, біологія, географія, фізика, хімія та іноземні мови: англійська, німецька, французька та іспанська. Як і раніше, випускники зможуть обрати 4 предмети, 3 із яких знадобляться для вступу у вищий навчальний заклад. Обов’язковим є сертифікат з української мови та літератури, другий предмет є фіксованим для кожної спеціальності, третій залишається на вибір. Директор Центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій вважає, що такий механізм вибору предметів зрівнює умови для вступників і дозволяє зробити складні предмети популярнішими.

«Якщо людина хоче вступити на спеціальність «Фізика», то нехай здає іспит з фізики, математики та української мови. Не повинно бути так, щоб в іншому університеті вимагали замість математики, наприклад, історію України», – погоджується експерт з питань освіти Андрій Черних.

Цього року основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання починається 22 травня – з іспиту з математики – і триватиме до 15 червня. Оголошення результатів повинно відбутись до 21 червня. Той, хто через форс-мажорні обставини не зможе взяти участь в основній сесії, може бути допущений до додаткової, яка відбуватиметься у липні.

«Якщо у день тестування учасник не може прибути до пункту тестування з поважної причини, то він упродовж п’яти днів може подати заяву на участь у додатковій сесії, а також оригінал документа, який підтверджує поважну причину відсутності. Це оригінал медичної довідки або документ, що засвідчує смерть близької людини», – пояснює директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

Участь у додатковій сесії ЗНО також можуть взяти учасники АТО та школярі, які проживають на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей, а також Криму. Щодо абітурієнтів із непідконтрольних районів, то вони матимуть додаткові можливості. Так, у червні минулого року Президент України Петро Порошенко підписав закон, який дозволяє їм вступати до деяких вишів без ЗНО. Згідно із документом, для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій передбачена квота в тисячу місць в університетах Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей. Вступ до вибраних вишів відбувається за результатами іспитів без зовнішнього незалежного оцінювання.

Останні приготування

Абітурієнти часто цікавляться, який пороговий бал для успішного складання кожного предмету. Однозначної відповіді на це запитання немає, оскільки прохідний бал визначає експертна комісія вже після того, як отримує всі результати учасників. Враховують складність завдань, рівень показаних учасниками результатів та інші чинники.

Цього року абітурієнти зможуть вступати до вишів на основі результатів ЗНО 2016 і 2017 років. Це стосується всіх предметів, окрім іноземних мов. Важливо, що цього року до тестів з іноземної мови буде включена ще одна частина – аудіювання. Учні повинні прослухати звуковий фрагмент і виконати завдання. Час для виконання тесту збільшиться з 120 до 150 хвилин.

На ЗНО вже не буде російської мови. У міністерстві освіти це пояснюють відсутністю попиту на предмет. Крім того, серед новацій тести з математики, історії та української мови шрифтом Брайля.

Щодо самого екзамену, експерти радять не нервувати і чітко дотримуватись правил. У день іспиту абітурієнту потрібно мати з собою сертифікат ЗНО,  який надсилають разом із листом про реєстрацію і в який потім проставлятимуться відмітки про участь у тестуваннях, оригінал документа, за яким проводилась реєстрація (паспорт або свідоцтво про народження), та запрошення-перепустку. Прийти на тестування потрібно не пізніше, ніж о 10:45, інакше вас не впустять до аудиторії.

Завідувач центру ЗНО та моніторингових досліджень Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Алла Корнейко зауважує, що на іспит можна заходити тільки з ручкою, будь-які інші речі доведеться залишити на спеціальному столі. У разі виявлення шпаргалок або телефонів учасник припиняє участь у ЗНО, а його робота анулюється. Якщо це українська мова та література, то людина втрачає можливість цього року вступити у вищий навчальний заклад, оскільки результати цього предмету є обов’язковими.

ЗНО для магістрів

Цікаво, що цього року не тільки вчорашні школярі будуть здавати ЗНО. Іспити складатимуть випускники технікумів і училищ, які прийшли на навчання до професійно-технічних закладів після 9 класу. Для них ЗНО замінить державну підсумкову атестацію.

Крім того, оцінювання стало обов’язковим для бакалаврів, які вступатимуть у магістратуру на гуманітарні спеціальності, соціальні й поведінкові науки. Іспит з іноземної мови абітурієнти здаватимуть у форматі ЗНО.

Незалежне оцінювання доведеться проходити всім, хто вступатиме на історію й археологію, філософію, культурологію, економіку, політологію, психологію, соціологію, журналістику, туризм, міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії, а також міжнародні економічні відносини.

Вступникам до магістратури на спеціальності «Право» та «Міжнародне право», окрім іноземної мови, доведеться ще складати зовнішнє оцінювання з права.

Для абітурієнтів, які вступатимуть на гуманітарні спеціальності, ЗНО відрізнятиметься у строках. Іспит з іноземної мови відбудеться 11 липня, а з права – 13 липня.

Рецепт успішного складання ЗНО дуже простий. Головне – не нервувати, зосередитись і крок за кроком робити завдання. Тож у тих, хто готувався, все обов’язково вийде.

Матеріал Центру громадського моніторингу та контролю

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here