ЯК НЕ ЗІПСУВАТИ СОБІ ВІДПОЧИНОК: ПОРАДИ ЛІКАРЯ

0
1121
views

Наближається літо – пора відпусток, купання, свіжих овочів і фруктів та безтурботного відпочинку. Однак інколи замість насолоджуватися цими приємними речами людина опиняється на лікарняному ліжку. Адже літо – це ще й гаряча пора для інфекціоністів.

Про те, як уникнути проблем зі шлунково-кишковим трактом, нам розповіла міський позаштатний інфекціоніст Ірина Панченко.

– У літню спеку доволі гостро стоїть питання росту захворюваності на кишкові інфекції. Причиною цього є дуже багато факторів: активізація шляхів передачі кишкових інфекцій через продукти харчування після неправильного їх приготування або зберігання, сприятливі умови для розмноження збудників кишкових інфекцій (сальмонельоз, дизентерія, холера та інші) у зовнішньому середовищі, вживання в їжу протермінованих продуктів, передача збудників кишкових інфекцій мухами, недотримання правил особистої гігієни, заковтування води під час купання у недозволених для цього водоймах.

Одним з джерел передачі харчових токсикоінфекцій є стихійні ринки, де люди купують овочі, фрукти та молочні продукти прямо з землі, з асфальту, де поруч коти, собаки, а відтак мікроби аж кишать та продукти заражаються миттєво.

– А яких захворювань слід боятися найбільше?

– Особливої актуальності цього літа набувають такі кишкові інфекції, як холера та ботулізм. Холера – це гостре діарейне захворювання, від якого людина за відсутності лікування може померти через декілька годин внаслідок зневоднення. Холера передається лише фекально-оральним шляхом, частіше при вживанні забрудненої води для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, при купанні тощо, а також через їжу і при побутових контактах. Основним резервуаром є люди (хворі або вібріоносії) та водні ресурси, такі як солонкуваті води і гирла річок, де часто відбувається цвітіння водоростей. Збудника холери виділено з проби води з Інгулу в Миколаєві у серпні минулого року. У зв’язку з цим Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області не рекомендує мешканцям області купатися і рибалити в акваторіях річок Інгул та Південний Буг.

Найтяжчим з харчових отруєнь є ботулізм. Недотримання при домашньому консервуванні термінів стерилізації, неякісне миття посуду, овочів та фруктів сприяє накопиченню токсину, який і викликає отруєння. Останнім часом почастішали випадки виникнення ботулізму від вживання рибної продукції (в’яленої та соленої непатраної риби), придбаної в місцях організованої торгівлі (магазини та супермаркети). Ранніми ознаками захворювання є розширення зіниць, опущення повік, двоїння в очах. При цих симптомах необхідно негайно звертатись за медичною допомогою.

– Що ж потрібно для того, аби не захворіти?

– Дотримуватись правил особистої та виробничої гігієни. Утримуйтеся від купання у заборонених місцях. Завжди перед вживанням їжі старанно мийте руки з милом і привчайте до цього дітей. Обов’язково ретельно мийте овочі та фрукти, бажано кип’яченою водою, або обдайте їх окропом. Суворо дотримуйтеся технології приготування, термінів теплової обробки страв з м‘яса та риби. Усі продукти, що швидко псуються, зберігайте лише в холодильнику, слідкуючи за тим, щоб готові до вживання страви не торкались при цьому сирих м’яса та риби. Не вживайте сирого молока та сирих яєць. Захищайте харчові продукти від забруднення, користуйтесь чистим посудом, доброякісною водою. Старанно мийте овочі, посуд для приготування в домашніх умовах консервів і суворо дотримуйтесь термінів їх стерилізації. Не допускайте змішування свіжоприготовленої страви із залишками попереднього дня. Категорично не купуйте продукти на стихійних ринках та інших несанкціонованих місцях продажу, зокрема на пляжах. Не купайтесь та не ловіть рибу в річках Інгул, Південний Буг. Категорично відмовтеся від вживання будь-якої в’яленої, копченої, соленої риби, навіть придбаної в магазинах та супермаркетах, а особливо домашнього приготування.

Якщо ж у вас чи членів вашої родини все ж таки з’явились перші ознаки харчового отруєння – це нудота, блювання, пронос, підвищення температури тіла, біль у животі, в жодному разі не займайтеся самолікуванням, а обов’язково зверніться до лікарів-фахівців, які нададуть необхідну кваліфіковану допомогу. Потрібно утриматися від неконтрольованого прийому антибактеріальних препаратів, тому що це може викликати стійкість мікроорганізмів до лікарських препаратів.

Невчасно або неповністю вилікувана кишкова інфекція може закінчитися безсимптомним або симптомним носійством, а бактеріоносій – це вже небезпека для родини та близьких. Тож при перших ознаках кишкової інфекції негайно звертайтесь до фахівців. Ці правила доволі прості. Тож будьте здорові та не хворійте!

P.S. Авторка цього матеріалу не так давно і сама побувала у стінах інфекційного відділення центральної міської лікарні в якості пацієнтки. Звісно, перебування на стаціонарі – не найкращий час, але треба сказати, що завдяки працівникам відділення воно не стало чимсь катастрофічним. Попри непросту ситуацію з фінансуванням медичної галузі, маленькі зарплати та інші проблеми, лікарі, медсестри, санітарки ставляться до кожного пацієнта з увагою і турботою. Тож велика подяка усьому персоналу, який має неабияку мужність, витримку і достатній запас терпіння, аби виконувати свою роботу.

Вікторія ШКАБОЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here