КОЛИ ДОЗВІЛ ОДНОГО З БАТЬКІВ НЕ ПОТРІБЕН ДЛЯ ВИЇЗДУ ДИТИНИ ЗА КОРДОН?

0
538
views

Змінився порядок виїзду дітей за кордон.  Йдеться про ситуації, коли один з батьків має заборгованість з виплати аліментів.

Законом України «Про внесення змін  до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» № 2234-VIII від 07.12.2017 року  внесено зміни до Сімейного кодексу України.

Завдяки цим нововведенням тепер один з батьків має право тимчасово вивезти дитину за кордон без дозволу іншого, який заборгував аліменти.

«Той з батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання про тимчасовий виїзд дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, при наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості по сплаті аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців», – йдеться в новій редакції статті 157 Сімейного кодексу.

В такому разі виїзд дитини за кордон в супроводі одного з батьків (усиновлювачів, піклувальників або інших осіб, уповноважених за нотаріально посвідченою згодою) для відпочинку, навчання або лікування здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків.

При перетинанні кордону замість нотаріальної посвідченої згоди батька матір пред’являє оригінал довідки державної виконавчої служби (або її копію, засвідчену нотаріально).

Варто відзначити, що таку довідку видає орган державної виконавчої служби  за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання.

Довідка видається протягом 10 днів на вимогу стягувача і дійсна протягом одного місяця з дня видачі.

Такі зміни спрямовані на захист прав дітей та вирішення ситуацій, коли той із батьків, який зобов’язаний сплачувати аліменти, не виконує свого обов’язку піклування про дитину, і разом з цим не бажає давати згоду на виїзд дитини за кордон.

Начальник Олександрійського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області Кошеленко В. М.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here