ХТО ЗРОЗУМІЄ СТРАУСА?

0
736
views
ХТО ЗРОЗУМІЄ СТРАУСА?Фото Ігоря Демчука

Як правильно годувати свійську тварину? Як вилікувати того, хто не скаже про свої симптоми? Як знайти спільну мову зі страусом? Відповіді на ці та інші запитання знають студенти та випускники ветеринарного технікуму, який знаходиться в селищі Компаніївка та насправді є унікальним в багатьох аспектах.

Компаніївський коледж ветеринарної медицини Білоцерківського національного аграрного університету має лише один напрямок навчання та унікальну практичну базу. Але таке вузькопрофільне навчання є позитивом – так вважають і викладачі, і студенти. І справді, завдяки тому, що у закладі готують фахівців ветеринарної медицини, тут широка можливість адаптувати матеріально-технічну базу на потреби практики. У коледжі є і лабораторії із сучасним обладнанням, клініка ветеринарної медицини, де утримуються різні види сільськогосподарських тварин та птиці (і навіть страусів), пасіка, два комп’ютерних класи.

– Мені самі студенти кажуть: якщо ви нам розкажете, то ми забудемо. Покажете – щось запам’ятаємо. А от якщо ви нас залучите до процесу – то ми його зрозуміємо, – пояснює директор закладу  Григорій Гордієнко.

У 1991 році в технікумі створили навчально-виробничу клініку з потужною матеріальною базою. Одинадцять лабораторій, операційна, два манежі, де проходять заняття з живими об’єктами (тварини, птиця), міжкабінетна лабораторія, фантомна та секційна зали. Також практичні заняття проходять не лише на базі клініки, а й безпосередньо у сільському господарстві, на базі виробничого сільськогосподарського кооперативу «Колос». Ще 2005 року тут побудували пташиний двір в рамках програми «Вирощування страусів в умовах фермерського господарства». Тож практичні заняття проходять і на виїздах по всій Україні, про що розповів викладач ветеринарного технікуму Сергій Ткаченко:

– У нас вирощувати страусів складно: клімат їм все одно не дуже підходить. Але є ті, хто займається вирощуванням. До кого ж звернутися, якщо у вас захворів страус? Ось наші студенти разом з викладачами, які вже мають досвід у цій справі, виїжджають на виклики в різні області України: то крило понівечене ампутувати, то від паразитів страусів обробити, то від хвороби вилікувати. Тож наші фахівці справді унікальні, адже мають такий досвід, який в інших учбових закладах не отримаєш.

Але унікальний практичний досвід, які студенти одержують вже з першого року навчання, цінують не тільки в Україні: випускники Компаніївського веттехнікуму проходять практику і працюють також у Польщі, Данії, Англії.

Тому й не дивно, що практичний семінар «Інноваційні підходи в підготовці ветеринарної медицини з використанням навчально-виробничих підрозділів аграрних закладів освіти» нещодавно було проведено саме в Компаніївському ветеринарному технікумі. Сюди з’їхалися представники українських вишів, які готують фахівців у сфері ветеринарної медицини – а в нас налічується близько трьох десятків таких закладів по всій країні. Гостям показували новітні методи забору крові у тварин, правильний підхід до утримання корів і молочного господарства, демонстрували правила поведінки зі страусом. Про ці та інші практики розповідали гостям викладачі Компаніївського технікуму, а ось демонстрували все це на тваринах самі студенти.

Борис Івасенко, кандидат ветеринарних наук, доцент кафедри акушерства і біотехнології репродукції тварин Білоцерківського національного аграрного університету, який також приїхав на семінар, розповів:

– Оскільки технікум входить до складу нашого університету, то я тут буваю приблизно кожні два роки. Приємно вражає, що в коледжі постійно зростає та вдосконалюється практична база. Випускники технікуму можуть продовжити у нас навчання одразу з третього курсу. При цьому вони відрізняються тим, що набагато краще за інших підготовлені з практичної сторони.

Тож не дивно, що вже більше десяти років поспіль база Компаніївського технікуму стає переможцем Всеукраїнського конкурсу на кращу навчально-виробничу клініку ветеринарної медицини серед вищих навчальних закладів. Але не тільки практикою займаються тут. Студенти та гості технікуму із задоволенням відпочивали у затінку невеличкого парку, який також знаходиться на території навчально-виробничої клініки і носить назву «Парк студентського періоду».

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here