ЩО БУДЕ НА ГОЛОВНІЙ ПЛОЩІ КРОПИВНИЦЬКОГО?

0
1554
views

Проходить конкурс на кращу пропозицію оновлення громадського простору площі Героїв Майдану в м. Кропивницькому, встановлення пам’ятного знака/композиції на честь Героїв Майдану. Роботи виставлені, тепер треба, щоб відбулися громадські обговорення.

Пропоную для ознайомлення з ними громадян конкурсні проекти виставити в художньому салоні біля головпоштамту: в салоні завжди людно. А після перегляду провести очне обговорення. Це надасть конкурсу більшої відкритості та публічності.

На конкурс представлено дванадцять проектів: кожен цікавий, відчувається неформальний підхід конкурсантів до вимог, заявлених організаторами.Більш того, простежується і сучасна тенденція в монументальному форматі. Поглянемо на проект код 367911. Його автори намагаються повністю використати заданий простір.

Дивитись усі проекти тут

Раніше ідеологія не змішувалася з комерцією, зараз комерція є ідеологією, і це вже від «совкових» часів, є нова ментальність в нашому суспільстві. За вимогами конкурсу завдання автори повинні були створити у центральній частині міста якісний громадський простір, доступний і безпечний для всіх із урахуванням пересування мобільних груп населення (інвалідів), який надав би можливості громадам та окремим спільнотам реалізувати свої ініціативи, створити умови для того, щоб кожна людина почувалася гідно й відчувала себе частиною народу; комплексно підійти до вирішення цього завдання та зберегти багатофункціональність простору площі Героїв Майдану; забезпечити безперешкодний доступний простір, який може трасформуватися відповідно до різноманітних потреб громади.

Автори проекту 367911 пропонують створити підземний комерційний простір.

Немає заперечень, можна заглибитись в землю на два або й три рівні – як дозволить геологія. Можна підійти виважено, щоб Майдан не перетворився в незавершене будівництво, а громада отримала зиск, але ж для громади головною умовою є Майдан. А в цьому рішенні домінуючою є комерція, Майдан слугує лише покрівлею для підземного комерційного простору. Спостерігається і друга тенденція: змішання жанрів. Монументальне мистецтво – це символ і образ. В поданих проектах ми спостерігаємо і сценографію, й елементи реклами, начерк і хроніку. Силуети постаті людини ми можемо побачити у вітринах магазинів на нашій вулиці Соборній і у вітринах інших магазинів. Варто це переносити на Майдан? Композиції, які повторюють дії на майдані, – це хроніка, в кольорових фотографіях продії на Майдані виглядають переконливіше, а фотографії повинні експонуватися на білбордах в музеї Героїв Майдану.

Монументальний твір може бути тільки монументальним, наприклад, проект код 220214. Цей знак не розмістити ніде, крім Майдану, але теж є зауваження. В монументалістиці не допустимі різні неоднозначні асоціації, коли монумент з успіхом може підійти і до іншої теми.

Не треба також змішувати монументальність і меморіальність. В проекті код 520428 (голуби) перелік прізвищ загиблих на майдані переводить його із монументального в меморіальний. На майдані не потрібен меморіал. На майдані потрібен монумент/монументальний знак. Фігура П.Калнишевського може посісти і не менш виграшне місце на розвилці перед «Копілкою», це вже залежить від міри нашого патріотизму, а майдан перевантажувати не потрібно.

Цікава композиція код 145777 (свіча). Вона виграшна своєю декоративністю, а програшна колоною майданівців: зовсім вже по-радянськи. Та і сама свіча дуже скорбний символ. Ну не може на майдані, наповненому радістю життя, цілодобово протягом року горіти поминальний символ. Цікава могла б відбутися дискусія, де різні думки могли б трансформуватися в одну загальну, де можна було б перевірити і правильність свого розуміння монументального мистецтва. Тож пропоную очне обговорення.

Олександр Лівашников, колишній будівельник, художник

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here