ТОП-200 УКРАЇНСЬКИХ УНІВЕРСИТЕТІВ У 2018 РОЦІ

0
1981
views
Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» та Київський національний університет імені Тараса Шевченка стали абсолютними лідерами рейтингу ТОП-200 університетів України у 2018 році та розділили першу сходинку.
Відповідний  новий академічний рейтинг вишів «Топ-200 Україна 2018» було створено Центром міжнародних проектів «Євроосвіта» в партнерстві з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence.

Обидва університети мають дуже близькі результати оцінки інтегрального показника діяльності, за яким визначалася позиція закладів у рейтингу, а також в середньому випереджають інші ЗВО майже вдвічі. Так, КПІ ім. Сікорського отримав інтегральний показник діяльності – 84,74,  КНУ ім. Шевченка – 80,59, а найближчий їхній конкурент – Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна – 48,95.

«Незважаючи на те, що ці два університети діють дещо в різних сферах суспільства, в національному вимірі за методикою «Топ-200 Україна», в 2018 році вони також отримали дуже близькі значення інтегрального показника (Iз), але із значним відривом віддалилися від групи інших університетів. Враховуючи досить близькі показники діяльності вказаних двох ЗВО за міжнародними і національними критеріями, в цьому році команда проекту «ТОП-200 Україна» присудила їм загальне перше місце», – зазначається у повідомленні розробників.

П’ятірку кращих вишів за рейтингом «ТОП-200 Україна 2018» закривають Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» з показником 44,70 та Національний університет «Львівська політехніка» з результатом 44,66.

З повним рейтингом можна ознайомитися на сайті за наступним посиланням.

Методика проекту «ТОП-200 Україна» базується на використанні даних прямих вимірів та експертних думок. Незмінним базисом методики залишався загальний набір індикаторів для університетів різних типів, що дозволяло порівнювати результати їхньої діяльності. Так,  діяльність вишу оцінюється з допомогою інтегрованого індексу – Iз. Цей індекс містить три комплексні складові: Iз = Iнп + Iн + Iмв, де Iнп — індекси якості науково-педагогічнМОНго потенціалу, Iн – індекс якості навчання, Iмв – індекс міжнародного визнання (див. «Дзеркало тижня», №16, 26 квітня 2008 р. та «Дзеркало тижня», 12 червня 2010 р.). Більше про методику визначення результату можна прочитати за таким посиланням.

Нагадуємо, що 4 червня 2018 року по всій Україні почали працювати понад 70 освітніх центрів, через які жителі окупованих територій Криму та Донбасу можуть вступати до українських вишів за спрощеною системою.

Міністерство освіти і науки України

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here