В ЯКИХ ВИПАДКАХ ВІДБУВАТИМЕТЬСЯ ВІЗИТ ІНСПЕКТОРА З ПЕРЕВІРКОЮ ДЛЯ ОТРИМАННЯ СУБСИДІЇ?

0
477
views

Візит інспектора з перевіркою для отримання субсидії відбувається лише у виняткових випадках та за зверненням самої людини. Про це в інтерв’ю журналістам повідомив директор Директорату сім’ї та соціальної підтримки населення Міністерства соціальної політики України Віталій Музиченко.

«На сьогоднішній день впроваджується механізм, який було закладено першого травня цього року. Зараз громадяни звертаються із заявами та деклараціями для призначення субсидії, також триває процедура перепризначення субсидій для тих громадян, які не повинні подавати документи та отримають субсидії в автоматичному режимі. Відтепер, при призначенні субсидій, крім фактору офіційних доходів застосовуються також певні елементи майнового стану людини – наявність квартири або будинку площею понад 120 та 200 квадратних метрів відповідно, наявність транспортних засобів, яким менше п’яти років, а також наявність у складі сім’ї працездатних непрацюючих осіб», – заявив директор Директорату.

Розповідаючи про новий порядок призначення субсидій він також пояснив, що чутки щодо масових рейдів інспекторів до помешкань отримувачів субсидій є безпідставними.

«Для отримання субсидії люди звертаються зі заявами та деклараціями, і, якщо інформація наведена в документах відповідає критеріям отримання цього виду допомоги, то людина отримує субсидію на загальних підставах. Інша ситуація, коли домогосподарство не має права отримання субсидії на загальних підставах, наприклад, через наявність транспортного засобу менше п’яти років, але сім’я вважає, що потребує державної підтримки. В такому випадку, йде звернення на розгляд питання на комісії, і однією з підстав для розгляду є акт обстеження матеріально-побутових умов. При цьому, є обов’язковою вимогою відвідування домогосподарства соціальним інспектором для того, щоби пересвідчитися у потребі в підтримці. Тобто, візит інспектора до помешкання відбувається лише на вимогу домогосподарства», – пояснив Віталій Музиченко.

Варто зазначити, що єдиним випадком, за якого субсидія не буде надана та питання не буде розглянуте на комісії, є наявність житлової площі, що перевищує норматив (понад 120 метрів квадратних для квартир, понад 200 метрів квадратних для будинків). Усі інші критерії можуть бути предметом розгляду комісії.

Разом із тим, ті громадяни, що нададуть у деклараціях завідомо недостовірні дані для незаконного отримання субсидій, будуть виявлені через механізм верифікації та позбавлені права на субсидію, а також зобов’язані повернути до державного бюджету усі незаконно отримані гроші платників податків за період отримання субсидій з моменту подання неправдивих даних.

Міністерство соціальної політики України

Фото з сайту ukr.media

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here