ЄВГЕН БАХМАЧ: «ЗОВНІШНЬОМУ ІНВЕСТОРУ СЮДИ ЗАХОДИТИ ДУЖЕ СТРЬОМНО!»

0
589
views
ЄВГЕН БАХМАЧ: «ЗОВНІШНЬОМУ ІНВЕСТОРУ СЮДИ ЗАХОДИТИ ДУЖЕ СТРЬОМНО!». Фото Ігоря Демчука

Минулого тижня у рамках Українського індустріального тижня, що проводився в Україні під патронатом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва за моделлю Європейського індустріального дня, у Кропивницькому пройшов регіональний форум «Український індустріальний день».

Його організаторами виступили Кіровоградська обласна державна адміністрація, Кіровоградська регіональна торгово-промислова палата та Агенція регіонального розвитку Кіровоградщини. Форум зібрав у актовій залі ТПП представників великого, середнього і малого бізнесу області, науковців, директорів та управлінців з відповідних департаментів ОДА.

У пленарному засіданні взяли участь і виступили голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко, міський голова Кропивницького Андрій Райкович, член Національного комітету з промислового розвитку, голова ради Асоціації підприємств-виробників техніки та обладнання для АПК «Украгромаш», голова організації роботодавців Кіровоградської області Павло Штутман, президент Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати Ірина Саєнко, голова наглядової ради ПАТ «НВП “Радій”» Євген Бахмач та президент Асоціації «Аеропорти України» цивільної авіації Петро Липовенко.

Звертаючись до присутніх, очільник області, зокрема, сказав: «Сьогодні ми чітко розуміємо, що без промислового зростання важко досягти підвищення соціальних стандартів. Реформи, які відбуваються в державі протягом останніх років, спрямовані на розвиток реального сектору економіки – зростання промислового і сільськогосподарського виробництва і, відповідно, наповнення бюджетів різних рівнів та покращення рівня життя людей.

Облдержадміністрація разом з депутатами облради завжди готова підтримувати інвесторів. Підтвердженням цього є абсолютно прозора система отримання дозволів, на надання яких має повноваження обласна влада. Ми це неодноразово демонстрували, коли виділяли земельні ділянки для будівництва сонячних електростанцій та сприяли налагодженню контактів з “Кіровоградобленерго”», – підкреслив Сергій Кузьменко. Далі він зазначив, що в області нині активно розвивається дорожнє будівництво, що сприяє збільшенню виробництва щебеневої продукції, надходженню іноземних інвестицій, створенню нових робочих місць.

Користуючись нагодою, голова ОДА звернувся до підприємців, зауваживши, що в державі ухвалено важливі рішення стосовно суттєвого зменшення податкового навантаження на заробітну плату. «Таким чином держава стимулювала підприємців піднімати заробітну плату працівникам. Це фундаментальна позиція, яка в цілому має забезпечити зростання добробуту наших людей, – наголосив Сергій Кузьменко. – Ми зробили цей крок і чекаємо від підприємців активного зворотного руху у цьому питанні. Давайте будемо відповідальними і забезпечимо людей достойною зарплатою».

Міський голова у своєму виступі відзначив, що 40 відсотків прямих іноземних інвестицій, внесених в економіку області, зосереджено саме в Кропивницькому. І це більше 30 млн доларів. «Спостерігається повна позитивна динаміка. Але всі ми розуміємо, що особливо тішитись дуже рано. Необхідно щоденно працювати. Цивілізований бізнес, особливо в промисловості, поважає системний рух, прозорі правила, ділові стосунки. Тому в міській раді суттєво оновлено економічний блок. Я поставив чітке завдання кільком профільним управлінням і департаменту економіки та торгівлі предметно підготуватись до участі в Міжнародній виставці “Агроекспо-2018”, у виставці “Зроблено в Кропивницькому” в рамках відзначення Дня міста», – наголосив Андрій Райкович.

Як зазначила директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Кіровоградської облдержадміністрації Ніна Рахуба: «Наприкінці грудня минулого року на державному рівні затверджено експортну стратегію розвитку України до 2030 року. Також розроблено проект стратегії розвитку промислового комплексу на цей же період. Основним завданням нашого форуму є напрацювання пропозицій саме до цієї стратегії. Свої пропозиції ми маємо сформувати за результатами нашої роботи і надати оргкомітету. Важливу роль у розвитку регіону, у розвитку його економіки відіграє взаємодія влади і бізнесу,  і тому одне із завдань, яке стоїть перед форумом, – налагодити діалог між владою і бізнесом. Важливе значення у цьому відіграють саме громадські організації».

Одну з таких організацій – обласне відділення Українського союзу промисловців і підприємців – очолює Євген Бахмач. Наведемо деякі тези з його виступу.

«Ми сьогодні обговорюємо фундаментальне питання. Від нього залежить, якою завтра бути нашій державі. Ми з величезною повагою ставимося до європейських цінностей, до демократичних і технологічних досягнень Європи та Америки. Але коли ми будуємо власну стратегію, повинні спиратися на одне- єдине – на наші інтереси. Тому що вже є приклади, коли сама по собі інтеграція в Європейський Союз призводить до плачевних результатів. Це приклад Болгарії. Свого часу Болгарія увійшла в ЄС без будь-яких серйозних заходів по захисту своєї промисловості. На сьогодні промисловості як такої в Болгарії немає. Вона була задавлена і витіснена більш потужними європейськими компаніями. Те ж відбувалося перші 10-15 років і з сільським господарством. Лише в останні п’ять років на субсидіях ЄС почали оброблятися родючі землі на Балканах. Ми не повинні наслідувати такий приклад. В України дуже серйозний промисловий потенціал – і базовий, і кадровий. Його не можна втратити.

Якщо говорити про нинішню ситуацію, вона не безнадійна. Наразі маємо не добру, але задовільну бізнес-ситуацію. Наразі ми не маємо потужного тиску з боку силовиків, який відчували раніше. Але окремі рецидиви все ж спостерігаються. Я не поділяю оптимізму Андрія Павловича (Райковича. – Авт.) на те, що нині у місті Кропивницькому створені чудові умови для розвитку бізнесу».

Далі Євген Бахмач навів приклад 20-річної давнини, коли кіровоградська делегація знайомилася з досвідом роботи мерії турецького міста Ізміта. На той час там вже існував величезний технопарк, до якого були підведені усі необхідні комунікації. Його ділянки пропонувалися мерією під різнобічні бізнес-проекти абсолютно безкоштовно. Більше того, якщо бізнесмен чи фірма закуповували обладнання для свого підприємства, вони одразу отримували знижку у 50 відсотків, а якщо підприємство працювало на цьому майданчику протягом 10 років, держава повністю гасила вартість обладнання. Кіровоградців також вразив величезний із сучасними технологіями сміттєпереробний завод, який тоді будувався в Ізміті. Вони мали надію, що щось подібне з’явиться згодом і на батьківщині.

«Пройшло 20 років, Андрію Павловичу, і на сьогодні у вашому бюджеті, який становить два з половиною мільярди, аж мільйон виділено на підтримку середнього і малого бізнесу! Про що мова?! Ви – мер, ви за це відповідаєте і формуєте відповідну політику. Я кажу те, що є. Якщо ми будемо замовчувати і відходити від гострих питань, ми ніколи нічого не зробимо. Треба говорити, що є хорошого і що поганого. А ще думати над тим, що треба зробити, аби стало краще. Ми звикли до нашої ситуації, звикли до корупції, якось пристосовуємося до цих умов. Але зовнішньому інвестору сюди заходити дуже стрьомно», – такими словами закінчив свій виступ Євген Бахмач.

Президент Асоціації «Аеропорти України» цивільної авіації Петро Липовенко повідомив присутніх, що група фахівців днями оглянула місцевий аеропорт та аеродром і має висловити свої думки щодо цього обласній та міській владі. Зокрема він сказав: «На мій погляд, у вас є всі шанси випередити тих, хто сьогодні вже виконує регулярні авіаперевезення. А вони відродилися у Херсоні, Миколаєві, Чернівецькій області, за населенням такій, як і Кіровоградська. Я думаю, що з таким промисловим і аграрним потенціалом, з такими людьми, з таким красивим містом – це клондайк. Тим більше, що це географічний центр нашої держави. Я просив би, аби обласна державна адміністрація, обласна рада, і місто, і райони об’єдналися з одною метою – відродити авіаперевезення з вашого регіону».

Після відкриття форум продовжив роботу на тематичних секціях: «Виклики та можливості розвитку машинобудування в контексті підвищення конкурентоспроможності», «Тенденції та стратегічні пріоритети розвитку добувної галузі», «Індустрія 4.0. Технопарк «Flight City 4.0» – інструмент індустріального розвитку регіону», «Ефективний розвиток підприємств харчової і переробної промисловості – запорука економічного зростання області».

Ще раз нагадаємо: проект «Український індустріальний тиждень» дозволить українським компаніям у регіонах продемонструвати свій потенціал у сфері індустріального розвитку, вибудувати діалог із державними структурами та окреслити можливості співпраці з європейськими партнерами. Органи державної влади у свою чергу отримали якісний зворотний зв’язок для ефективного формування та реалізації промислової політики.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here