ТО ЩО Ж ТОВАР — земля чи люди?

0
671
views

Шантаж, погрози, спроби підкупу…. На що тільки не йдуть бажаючі володіти чужою землею. І це не окремі випадки, а вже ціла система, в тенета якої потрапили мешканці та пайовики села Степанівки Устинівського району.

Люди кажуть: мовляв, представники ТОВ «Агрофірма «Перлина степу» буквально ходять по п’ятах пайовиків, аби ті дали можливість хазяйнувати на їхніх гектарах.

Починаючи з кінця  2011 року і до початку 2012-го 22 пайовики передали за договорами оренди на п’ять років свої землі названому господарству. По закінченні договору власники паїв відмовилися від його продовження через ряд причин і вирішили передати землю в оренду фермерському господарству «Абара Геннадій Анатолійович». Але одного їхнього бажання виявилося замало. Відчуваючи, що земля вислизає з їхніх рук, керівництво агрофірми береться до справи.

За словами пайовиків, не питаючи дозволу господарів, восени 2016 року «Перлина степу» знову засіває поля озиминою. Обурення власників землі до уваги не взяли, мовляв, це тільки до наступного року, а заплативши людям гроші за оренду, продовжили роботу. Так договір сам по собі пролонгувався до 2017 року. У липні агрофірма зібрала врожай і нібито погодилася на те, щоб пайовики забрали свою землю і розпорядилися на свій розсуд, що ті, власне, й зробили, уклавши договори з фермерським господарством «Абара Геннадій Анатолійович». Здавалося, усі прийшли до спільного знаменника, але…

– Навесні 2018 року орендарі, як кажуть, із чистою совістю вийшли в поле, аби провести посів, але там на них чекав неприємний сюрприз, – розповідає представник пайовиків юрист Олена Горбенко. – А точніше представники «Перлини степу», які намагалися довести, що договір з «Перлиною степу» не розірваний, а, навпаки, пролонгований, бо від пайовиків не надходили заяви про припинення строку договору.

Олена Горбенко була вимушена викликати поліцію.  Правоохоронці, передивившись документи, надані юристкою, визнали неправомірність посягань на землю агрофірми, тож представники її покинули місце події, але пообіцяли повернутися. Кожного разу, як тільки робітники «Абари»  виходили в поле, тут же, немов з-під землі,  з погрозами з’являлися їхні опоненти.

– З горем пополам фермерське господарство виконало посівні роботи, але ж «Перлина степу» не заспокоїлася, – продовжує юристка. – На адресу пайовиків почали надходити погрози, їх намагаються шантажувати дітьми та онуками, а як не виходить, то підкупити. Один з керівників агрофірми нібито навіть висловився: «Людина – товар. Домовимося». Це було сказано так, що почули ті власники паїв, хто прийшов на збори, аби віч-на-віч поспілкуватися з колишніми орендарями. Такі висловлювання ще більше обурили людей. Тепер вони вирішили ні за які гроші не віддавати в оренду свої землі агрофірмі.

«Перлина степу» судиться з пайовиками, причому з кожним окремо. Їх викликають до суду у якості відповідачів, як, власне, і представників ФГ «Абара». Людей обурює те, що їх допитують як злодіїв. Чому вони мають виправдовуватися, наче вкрали цю землю? У суді представники агрофірми  намагаються довести, що власники землі та ФГ «Абара» склали незаконні договори, бо відмови від продовження оренди з «Перлиною» не було, а значить договір продовжується автоматично. Жодні доводи не діють. Там же, у суді, пропонуються чималі гроші, набагато більше, ніж дає ФГ.  Але не в грошах справа. Не проявляли там людяності, вважають власники, й кожен зі своїх причин не хоче більше мати справу з «Перлиною».

Власниця паю Валентина Кошова аргументувала своє рішення не віддавати агрофірмі землю, бо за час оренди, за її словами, вона зверталася до її керівництва з проханням допомогти чоловікові, який потрапив у аварію. Його лікування коштувало родині 200 тисяч гривень.  За її словами, вона не відчула належних відгуків на її прохання. Майже кожен орендодавець говорить щось подібне, тобто агрофірма, кажуть, не виправдала їхніх сподівань.

Минулого тижня у Степанівку з’їхалися пайовики, аби на спільному зібранні разом з представниками агрофірми обговорити ситуацію, що склалася, і прийти до консенсусу. Але жоден з керівництва «Перлини» не з‘явився. У телефонній розмові відповіли, що не збираються ні про що говорити, а стоятимуть на своєму. Справа в часі і ціні, мовляв, усе продається…

Обурені власники земель вирішили категорично відмовити агрофірмі, а ще написали звернення до обласної прокуратури з тим, що їх позбавляють конституційного права самим розпоряджатися землею. Коли і чим все закінчиться – невідомо. Тож ставити крапку у цій справі ще рано.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here