МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ УКРАЇНСЬКИМ СІЧОВИМ СТРІЛЬЦЯМ ВІДКРИЛИ В ОБЛАСНОМУ ЦЕНТРІ

0
649
views

У Кропивницькому на будівлі інженерного коледжу Центральноукраїнського національного технічного університету відкрили меморіальну дошку, присвячену 100-річчю від перебування на теренах нашого краю Легіону Українських Січових Стрільців.

В урочистостях з нагоди відкриття взяв участь перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко, а також представники обласної ради та міськради Кропивницького, громадськість, учні освітніх закладів.


На територію сучасної Кіровоградщини (тодішнього Єлисаветградського повіту) Легіон УСС прибув у червні 2018 року із соборницькою місією. Штаб розмістився в приміщенні реального училища, де нині знаходиться Кропивницький інженерний коледж ЦНТУ. Ініціативу істориків і громадських діячів щодо відкриття меморіальної дошки з нагоди 100-річчя від тих подій підтримала міська і обласна влада.

Під час свого виступу Сергій Коваленко підкреслив, що історія Українських січових стрільців – це історія перемог і поразок, але найголовніше, що це історія створення української армії. “Це дуже важливо пам’ятати сьогодні, коли ми розбудовуємо і підтримуємо українське військо, яке боронить нас від агресора”, – зазначив посадовець. Він наголосив, що саме заходи, які проводяться в області з нагоди 100-річчя Української революції і 100-річчя від перебування на території нашого краю січових стрільців, розкривають для молоді сторінки української історії.

Після урочистого відкриття та вітальних промов, артисти академічного українського музично-драматичного театру ім. М. Л. Кропивницького виконали стрілецькі пісні. Відкриття меморіальної дошки відбулося в рамках проведення тижня Українських січових стрільців на Кіровоградщині, який триватиме до 20 червня. Серед інших заходів – науково-краєзнавчі читання, презентація книги Інни Вівсяної “Соборницька місія Українських січових стрільців”, кінопоказ фільму “Посттравматична рапсодія” (сучасне українське історичне кіно), концерт пісень доби Української революції 1917 – 1921 років у виконанні кобзаря Тараса Компаніченка.

Кіровоградська ОДА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here