КАТЕРИНІВСЬКА ГРОМАДА: «РОДЗИНКИ» ОСВІТИ, МЕДИЦИНИ ТА БЕЗПЕКИ

0
1193
views

Перші вибори в Катеринівській сільській об’єднаній територіальній громаді, яка розташована в Кіровоградському районі, відбулись у жовтні 2017 року. Але навіть за такий короткий період тут вже є приклади успішності децентралізації влади і насамперед злагодженої співпраці органів місцевого самоврядування із соціально відповідальним бізнесом.

Вже зараз на Кіровоградщині в рамках адміністративно-територіальної реформи створено 16 об’єднаних територіальних громад. Тож загалом в ОТГ проживає майже 130 тисяч мешканців області. Ще дві  громади – Грузьківська та Мар’янівська – чекають на перші вибори 28 жовтня. Лідирує за кількістю створених ОТГ на Кіровоградщині наразі Кіровоградський район: їх тут вже є чотири. Серед них – Катеринівська сільська громада. Саме вона об’єднала в єдину адміністративно-територіальну одиницю дев’ять сіл трьох сільрад: Обознівської, Володимирівської  та Олексіївської. Тож одразу помітно першу особливість: зазвичай центром ОТГ стає одна із сільських рад, які увійшли до складу. А в цьому випадку центром стало село Катеринівка, яке раніше підпорядковувалося Обознівській сільраді.

Друга особливість створення Катеринівської об’єднаної громади в тому, що вона суперечила варіанту Перспективного плану формування територій громад Кіровоградщини:

– Ми подивилися, що в 2017 році в нас бюджет Обознівської ради складав сім з половиною мільйонів гривень, – пояснила голова Катеринівської ОТГ Тетяна Терещенко, яка до цього була виконуючою обов’язки голови Обознівської сільради. – І з таким бюджетом нам не хотілося приєднуватися ні до міста, ні до Великої Северинки – як передбачено Перспективним планом. Тож ініціювали об’єднання, запропонували сусіднім селам. Зі свого боку ми не обіцяли манни небесної. Ми продемонстрували ті результати роботи, які мали за останні декілька років.

А показати було що: завдяки співпраці та співфінансуванню Обознівської сільради та ПАТ «Кіровоградське рудоуправління» мешканці села отримали централізоване водопостачання, відремонтовану школу та дитячі садки, стовідсоткове забезпечення вуличним освітленням.

Тож вже 22 грудня 2017 року під час сесії був затверджений перший бюджет Катеринівської ОТГ у 26 мільйонів гривень. Оскільки в Катеринівці не було свого бюджету, то була зроблена колосальна робота казначейства, щоб встигнути звести в єдине декілька бюджетів. Завдяки цьому вже цьогоріч громада вийшла на прямі міжбюджетні зв’язки із державною казною.

Бюджет Катеринівської об’єднаної громади складається із 15 мільйонів 900 тисяч власних надходжень та субвенцій з держбюджету. Наприклад, освітня субвенція на 2018 рік складає 5 мільйонів 800 тисяч гривень. Тетяна Терещенко пояснила, що цієї субвенції замало, адже в ОТГ діє три школи, в яких навчаються 266 дітей.

– Ми не хотіли знижувати освітній ступінь двох шкіл та створювати НВО, – продовжує Тетяна Валеріївна. – Тому вже 22 червня під час сесії затвердимо створення єдиної школи в ОТГ. Це буде юридично одна школа, яка матиме три корпуси в різних населених пунктах. Тому старші класи будуть створюватися там, де на той рік буде більше старшокласників: це зручно в рамках одного освітнього закладу. Педагогічному колективу скорочення не загрожувало, а ось на посаду директора ми проведемо конкурс.

Також завдяки співпраці в першу чергу з ПАТ «Рудоуправління», а ще ТОВ «АПК Ніка» має чим похизуватися і перед містами обласного значення. Адже в школах, дитячих садках були проведені ремонти, закуплені нові комп’ютери та мультимедійні дошки, проектори. На фінішну пряму вийшли ремонті роботи Володимирівського ДНЗ «Малятко», Володимирівської та Катеринівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Щодо медицини в Катеринівці, то тут амбулаторія зі свіжим ремонтом та оснащенням чекає вже на пацієнтів. Також тут діє стоматологічний кабінет, який завдяки співпраці місцевої влади з ПАТ «Рудоуправління» обладнано новітньою італійською технікою. Щодо безпеки на вулицях, то тут теж є цікава «родзинка»: вже на 80 відсотків здійснено вуличне освітлення в усіх населених пунктах громади. До того ж на вулицях, в дитсадках, школах, будинку культури Катеринівки діє близько 80 відеокамер! Цікаво, що монітори, на яких виведено зображення з камер, є і в приміщенні сільради Катеринівської ОТГ і навіть в магазині, а також всі мешканці мають доступ в режимі онлайн до відеотрансляції. Такий цікавий підхід до безпеки на вулицях і не тільки пояснила Тетяна Терещенко:

– Навіщо нам переплачувати охоронцям, які не завжди можуть перешкоджати позаштатній ситуації. А так і батьки бачать, де їхні діти, чим займаються. педагогічні колективи також виступили за відеоспостереження: і задля безпеки дітей, і задля власної. Ось у Володимирівці змонтовано систему охорони,  на що ми витратили 25 тисяч гривень. Ну і близько 100 гривень на місяць обходиться «тривожна кнопка». Крім того, на території села їздить патруль, який оплачує «Рудоуправління». І зараз ми працюємо з нашим районним відділком щодо створення посади дільничного вже цього літа.

Тож мешканці лише схвально відгукуються про прийняте рішення об’єднатися в єдину громаду – про що пишуть на сайті громади та в соцмережах. І нерідко для цього користуються безкоштовним wi-fi, який є навіть на зупинках в селах Обознівка та Катеринівка.

Ірина Требунських

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here