СІМЕЙНІ ЛІКАРІ: ЗА ПОПУЛЯРНІСТЬ — ПРЕМІЇ

0
979
views

На сьогодні майже 25 відсотків жителів Кіровоградщини обрали сімейних лікарів та підписали декларації. Про це повідомив директор департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко  під час другої конференції госпітальних рад Кіровоградської області. Нарада   відбулася минулого тижня у приміщенні Кропивницького медичного коледжу ім. Мухіна.

У конференції взяли участь керівники медичних закладів області, практикуючі лікарі, громадські активісти, представники департаменту та управління охорони здоров’я.

Одне з головних питань, що обговорювалися, – саме підписання декларацій між мешканцями області та лікарями.

– Вже 240 тисяч жителів нашої області обрали собі лікарів, а це 25 відсотків населення. Відповідно, лікарі обрали собі мотивацію для кращої роботи, оскільки за цими деклараціями пішли більші кошти. На кожного пацієнта первинна ланка отримуватиме 280 гривень на рік. А після виходу на прямі відносини з Національною службою здоров’я України – 370 плюс коефіцієнт за різними віковими групами, – зазначив Олег Рибальченко.

Він також наголосив, що найнижчий темп з декларування демонструють Устинівський районний центр, де на сьогодні всього лише 1 відсоток підписаних декларацій, Центр первинної медико-санітарної допомоги у місті Олександрія – 4 відсотки, Світловодський районний центр майже – 14 відсотків, Світловодський міський центр – 9 відсотків, Компаніївський – 9,5 відсотка, Бобринецький – 9,6 відсотка.  Нижче середнього рівня поки що знаходяться медичні заклади: центри первинної медико-санітарної допомоги Добровеличківського, Кіровоградського і Петрівського районів.

Очільник департаменту також зазначив, що у Кропивницькому вже чотири медзаклади обласного рівня проходять процедуру перетворення в некомерційні комунальні підприємства. Це обласний онкодиспансер, два стоматологічних заклади та обласний шкірно-венерологічний диспансер.

На первинному рівні вже 23 з 27 центрів медико-санітарної допомоги області перетворилися з комунальних закладів на некомерційні підприємства.

У тих медзакладів, які зазнали перетворення, є можливість змінити з 1 жовтня систему фінансування, підписавши договори з Національною службою здоров’я. Для цього треба виконати декілька умов: стати некомерційним комунальним підприємством, зареєструватися в системі еНealth (що вже зробили усі центри області), мати необхідне стандартне медичне та ІТ-оснащення і лікарів, що підписали декларації з пацієнтами. Тоді за кожного пацієнта у віці 18 – 39 років НСЗУ платитиме базовий тариф у 370 гривень, а за дітей та літніх людей більше, згідно з коефіцієнтом.

Кіровоградщина займає 12 місце в Україні за темпами змін  фінансування в рамках медреформи. Одним з перших в Україні на нове фінансування перейшов Новоукраїнський центр первинної допомоги.

Наразі в Кіровоградській області це єдиний медичний заклад, який з 1 липня отримуватиме фінансування вже від Національної служби здоров’я.

За словами Олега Рибальченка, інші медзаклади області фінансуватимуться за загальною державною субвенцією – 240 гривень на одного пацієнта.

Досвідом залучення пацієнтів поділилася головна лікарка Новоукраїнського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Валентина Фортинська. Вона зазначила, що у  медзакладі сімейних лікарів з найбільшою кількістю пацієнтів, як радять у Національній службі здоров‘я,  планують преміювати.  До речі, в цьому районі набрано найбільшу кількість пацієнтів в області.

За словами Валентини Фортинської, загалом фінансування зросло на 10-12 відсотків. Наразі бюджет медзакладу складає 7,5 млн грн. Однак поки кошти ще не надходили. Тому, зазначила медик, виникають питання про те, як розпоряджатися бюджетом, зокрема на заробітну плату.

– Є лікарі, які вже набрали 1800 осіб, – каже  головна лікарка. – А поки бракує коштів, нам порадили преміювати таких лікарів. Правда, розмір премії ще не визначався. Але на премію вже можуть розраховувати чотири сімейні лікарі медзакладу.

Певну увагу приділили матеріальному оснащенню медичних закладів області. За словами Олега Рибальченка, ними  придбано  оргтехніки майже на чотири мільйони гривень.  Це 272 комп’ютери та ноутбуки, 191 принтер, що закуплені для медзакладів первинної ланки Кіровоградської області в рамках медичної реформи для електронної реєстрації пацієнтів.

– Не бачимо потреби у додатковому придбанні оргтехніки у місті Світловодську і Устинівському районі, –  зазначив Олег Рибальченко. За його словами, техніка була придбана за рахунок місцевих бюджетів протягом 2017 року та січня-травня 2018-го.

Також директор департаменту нагадав колегам про те, що звіти потрібно подавати «коректніше», бо іноді в них виявляються помилки і розбіжності з іншими документами.

Протягом наради медики ділилися досвідом роботи в нових фінансових умовах, зокрема правилами оформлення документації, звітності тощо.

Організаторами зібрання є громадська організація «Асоціація Політичних Наук» (Ініціатива «Госпітальні ради разом з громадою» та департамент охорони здоров‘я Кіровоградської ОДА).

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here