БАНК ЛІКВІДУВАЛИ: ХТО ПОВЕРНЕ ДЕПОЗИТ?

1
1588
views

Чи можна повернути свої вклади, якщо банк було визнано неплатоспроможним або ліквідовано? Виявляється, що вкладник має не просто можливість, а повне право це зробити, адже права вкладників визначені та захищені Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Ще у 1998 році в Україні почав діяти Фонд гарантування вкладів фізичних осіб завдяки підписаному Президентом Указу «Про заходи щодо захисту прав фізичних осіб – вкладників комерційних банків». Основними завданнями цієї неприбуткової установи є гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку. Таким чином, завдяки фонду фізичні особи, в тому числі фізичні особи-підприємці,  в разі недоступності вкладу в комерційному банку гарантовано отримують відшкодування. Відшкодовується сума вкладу разом з відсотками — від 10 до 200000 гривень. Та слід врахувати, що 200 тисяч гривень – це максимальна сума відшкодування, незалежно від кількості рахунків особи в одному банку.

Останні років два ми час від часу дізнаємося, що той чи інший банк ліквідовують. А що ж при цьому відбувається із грошима вкладників? Рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних приймає Національний банк України, після чого Фонд ГВФО розпочинає процедуру виведення даного банку з ринку та запроваджує тимчасову адміністрацію. Це відбувається не пізніше наступного робочого дня після офіційного отримання фондом рішення Національного банку України. Фонд розпочинає виплату відшкодування коштів у національній валюті України в порядку та у черговості, встановленими фондом, не пізніше 20 робочих днів з дня початку процедури виведення фондом банку з ринку. Інформацію про те, як і коли можна отримати кошти за своїм вкладом, можна дізнатися на офіційній інтернет-сторінці фонду (fg.gov.ua), звернувшись на гарячу лінію фонду (0-800-308-108) або до головного офісу неплатоспроможного банку. Також відомості про ліквідацію банкової установи обов’язково публікуються в газетах «Урядовий кур’єр» або «Голос України».

Виплати здійснюються відповідно до загального реєстру (переліку вкладників банку, які мають право на відшкодування) через банки-агенти фонду. При цьому подавати окремі заяви до фонду не потрібно. Якщо ж вкладник не отримав кошти протягом строку виплат за загальним  реєстром внаслідок неявки або, наприклад, через проблеми з реквізитами, то відшкодування здійснюється вже за результатами  розгляду  індивідуальних  письмових звернень до фонду. Розглядати такі заяви мають не більше трьох місяців. Загалом виплата відшкодування здійснюється впродовж ліквідації банку, яка триває не більше двох років.

Цікаво, що хоч фонд працює вже двадцять років і час від часу в законодавстві посилюються його повноваження та корегуються умови функціонування, багато вкладників не обізнані про своє право на гарантоване відшкодування. Наприклад, у грудні 2017 року методом 20-хвилинного інтерв’ювання було опитано 2006 респондентів в усіх областях України (окрім непідконтрольних територій Донецької та Луганської, АР Крим) щодо обізнаності у системі гарантування вкладів. Розмір теоретичної похибки не перевищує 2,2%. Об’єм вибірки по Кіровоградській області становив 52. Цікаво, що багато кіровоградців знають про фонд, але як про установу, що здійснює ліквідацію та продаж майна банку. А ось про фонд як про основну складову системи гарантування вкладів – всього вісім відсотків.

Загалом опитування продемонструвало, що українці знають про наявність гарантії за вкладами в іноземній валюті (51% опитаних надали правильну відповідь), однак не знають деталей. Адже відшкодування коштів за вкладом в іноземній валюті відбувається в гривнях. При цьому враховується той курс валют, який встановлений Національним банком України на день початку процедури виведення фондом банку з ринку.

Варто знати, що для того, щоб отримати ліцензію, банк має стати учасником фонду – це обов’язкова умова. Таким чином, ліцензія баку є гарантією повернення вкладень фізичних осіб. Винятком є лише АТ «Ощадбанк»: адже при створенні фонду він вже був державним і там була трохи інша система. І хоч тепер час змінився, але досі немає поправки до законодавства, яка б внесла Ощадбанк до списку фондових.

Зрозуміло, що недавні перипетії у країні, що спричинили «кредитні майдани» та ліквідацію багатьох банків, сприяли недовірі громадян до банківської системи загалом. І хоч за останні два роки не було негативних прикладів, але 55 відсотків опитаних в 2017 році не мають в банках жодних коштів, а 33 відсотки тримають лише незначну частину своїх статків. Ті ж, хто депозити має або планує відкрити рахунок, стають перед вибором: яку банківську установу обрати? Виявилося, що при виборі банку для розміщення депозиту громадяни зважають на два фактори: відсоткову ставку за вкладом (53%) та наявність гарантії повернення вкладу (56%). До речі, зі списком усіх банків, що діють чи діяли на території України на підставі банківської ліцензії, можна ознайомитися на сайті НБУ (bank.gov.ua) у розділі «Банківський нагляд». Також всі банки-учасники перераховані на сайті фонду (fg.gov.ua/uchasnyky-fondu).

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here