МЕР ВИБАЧИВСЯ, ПОДАТКИ ПІДВИЩИЛИ, А СПІР ЗА ЗЕМЛЮ ПЕРЕНЕСЛИ

0
442
views

У  Кропивницькому отримуватимуть електроенергію зі сміття, дачні будиночки прирівняли до торговельних споруд, а чергову зелену зону віддають під забудову. Про це стало відомо під час чергової сесії міськради наприкінці минулого тижня.

Почали з «різного»

Хвилиною мовчання за загиблими воїнами у війні 1941-1945 років та на Донбасі у наш час розпочали сесійне зібрання міські обранці.

За цим відбулося нагородження лауреатів премії імені А.Тарковського.  Диплом лауреата у номінації «Проза» отримав за книгу «Ключі від раю» Олександр Кердіваренко. Лауреатом у номінації «Література для дітей» став Володимир Кобзар з книгою «Запах фіалки». Наталія Бідненко стала лауреаткою у номінації  «Поезія» зі збіркою «Якби не ти».

Усі лауреати отримали сертифікати на грошову премію у розмірі десять тисяч гривень.

Громадська активістка Олена Данилишин, виступивши перед депутатами, спробувала привернути увагу до масових отруєнь собак у місті: за кілька днів понад 200 собак чи не в усіх районах міста загинуло від отрути.  Вона попросила міського голову Андрія Райовича взяти це питання на контроль, посприяти, аби поліція розслідувала вбивства тварин.

«Радикальний» депутат Михайло Демченко знову намагався привернути увагу до власної персони – цього разу нагадавши міському голові, що той  обізвав його дурнем під час минулого засідання, і запропонував мерові вибачитися.

– Пробачте мені, Михайле Івановичу,  – відповів Райкович.

Але згодом мер майже забрав свої вибачення назад, коли  Демченко запропонував гроші від хабара, який отримав черговий здирник, віддати на… сплату податку на нерухомість. Райкович так відповів на цю пропозицію: «Я ото був правий», натякнувши на недолугість слів депутата.

Біогаз та АЗС

Дискусію викликало питання, за яке мали проголосувати депутати, – виділення земельної ділянки рекреаційного призначення біля аеропорту під АЗС. Спочатку це питання порушив у своєму виступі один з активістів.  Далі тему продовжив  депутат-свободівець  Сергій Капітонов, обурившись, що це питання не винесли на обговорення громади, не повідомили йому як депутату цього округу.  До того ж заявник на цю ділянку не надав документи і не пояснив, що має робити там, і взагалі не з’явився на засідання земельної комісії. А її члени більшістю голосів підтримали цей  проект і винесли його на розгляд сесії.  Капітонов закликав колег на наступній сесії в жодному разі не підтримувати рішення про зміну зонування ділянки по вулиці Короленка.

Депутати надали дозвіл  ТОВ «ЛНК»  на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вулиці Байкальській, біля міського сміттєзвалища, для будівництва комплексу з дегазації полігона побутових відходів та генерування електричної енергії з вилученого біогазу.  Але застерегли, що реалізація проекту має відбутися впродовж двох років, інакше земельну ділянку повернуть у власність громади. Проект, який фінансуватиметься інвестиційним холдингом Rich Holding, дозволить зменшити викиди парникових газів в атмосферу, виконати законодавство України з дегазації сміттєзвалищ, надати нові робочі місця та знизити ризик виникнення на полігоні пожеж.

Порядки для податків

Обговорення проекту рішення про підвищення ставок єдиного податку  на нерухоме майно розділило депутатський корпус на два табори.  Дискусія тривала довго.   Представник підприємців Олександр Тарасов звернув увагу на те, що винесені на розгляд депутатів проекти рішень №1878  «Про встановлення розмірів ставок єдиного податку»  та №1877 «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» суттєво відрізняються від тих, які виносилися на обговорення громадськості.

Як зазначив  член виконкому міської ради Олександр Дануца, департамент економіки спочатку пропонував ставки на рівні минулого року, на сьогодні ж єдиний податок для підприємців другої групи мають намір підвищити з 10 до 15 відсотків, а також збільшити розмір податку на нерухоме майно, відмінне від земельних ділянок, у п’ять разів.

На думку депутата Олега Краснокутського («Наш край»), це один із способів віднайти кошти на соціальну сферу.

– Раніше ми мали 225 тисяч гривень надходжень у рік від податку на нерухоме майно, інші міста за минулий рік отримали 36 мільйонів. Це в той час,  як кабак на рік платить три гривні за квадратний метр, а філіжанка кави в ньому коштує 30 гривень.  Треба припинити займатися популізмом і вмикати мізки, – наголосив він.

Директор департаменту економіки Андрій Паливода зазначив, що пропонується затвердити ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельних ділянок, за інтегрованою схемою – від 0,1 відсотка до 0,5 від розміру мінімальної заробітної плати. І запевнив, що підвищення суттєво не вплине на бізнес, оскільки до затвердження пропонують не найвищі ставки з тих,  які дозволяє законодавство, а очікувані надходження до бюджету можуть скласти 15 мільйонів гривень. Як приклад, розважальний центр Кропивницького сплачує 3700 гривень на рік за тисячу квадратних метрів. 50 відсотків платників цього податку – це фізичні особи, які, за його словами, підпадають під пільгу й надалі не платитимуть податок. Це власники квартир площею до 60 метрів квадратних та власники будинків площею до 120 метрів квадратних. Виробничі приміщення підприємств цим податком не обкладаються.

Депутати прийняли проект рішення за основу, після чого проголосували за кілька правок окремо. Зокрема, ставку податку для дачних будинків було запропоновано залишити на рівні 0,1 відсотка, для об’єктів торгівлі затвердити ставку на рівні 0,3 відсотка, для складських приміщень – 0,2 відсотка замість 0,5. Але міський голова запропонував встановити однакову ставку для всіх категорій споруд у розмірі 0,3 відсотка, і депутати підтримали його пропозицію.

На тому ж засіданні депутати внесли зміни до показників міського бюджету Кропивницького на 2018 рік. Відповідно до прийнятого рішення, дохідна частина бюджету міста збільшена більш ніж на 17 мільйонів гривень за рахунок коштів субвенції з держбюджету.

За словами начальника фінансового управління міської ради Любові Бочкової, додаткові кошти у сумі 15,9 мільйона гривень будуть спрямовані на фінансування у третьому кварталі 2018 року закладів охорони здоров’я міста ланки первинної медичної допомоги. Ще 1,2 мільйона гривень будуть використані для придбання житла учасникам бойових дій.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here