ЧАРОДІЙ ЛЮДСЬКИХ ДУШ

0
703
views

Нещодавно ми відзначили 140 років від дня народження видатного нашого земляк Івана Мар’яненка, який увійшов в історію українського театру як останній з його корифеїв, як великий актор, видатний режисер, організатор театральної справи і педагог талановитої молоді.

Процес творчого становлення Мар’яненка як актора був тривалим та складним. Прийшов у театр без будь-якої  школи та підготовки, із самим лише вродженим талантом та непереборним  бажанням виступати на сцені. Починав  свій сценічний шлях, а потім і працював у тісному творчому єднанні з визначними майстрами українського театру. Його партнерами по сцені були велетні української  сцени: Марко Кропивницький, Марія Заньковецька, Микола Садовський, Панас Саксаганський. У своїй книзі «Минуле українського театру» І.Мар’яненко яскраво відтворює образи цих славних діячів.

Перші кроки на сцені майбутній актор робив під безпосереднім керівництвом свого дядька Марка Кропивницького, який постійно підтримував  родину свого зведеного брата  Олександра Петлішенка. Опікуючись долею своїх племінників Івана та Марка, за власні кошти віддав хлопців до Куп’янської повітової школи, яку вони закінчили з похвальними листами.

В меморіальному музеї М.Л.Кропивницького відкрито виставку,  присвячену видатному актору та нашому земляку, що знайомить відвідувачів  із основними віхами життя і творчості геніального актора. На виставці представлені матеріали із фондів музею: театральні програми  50-х р.р. ХХ ст.,  родинні фотографії  та старовинна листівка  початку ХХ ст. із зображенням І.Мар’яненка. Сьогодні нам складно уявити, як сильно любив світ листівки на межі ХІХ –ХХ століть. Понад сто років тому Україну охопила листівкова лихоманка. Постановочна серія «Типи Малоросії» знімалась, як правило, у студіях. Старовинні листівки присвячені нашим відомим  акторам, свідчать  про шалену популярність українського театру кінця ХІХ ст. – початку ХХ ст. На одній із них і зображено молодого, вродливого парубка – І.Мар’яненка.

ГРИЦАЙОВА Олена, зберігач фондів меморіального музею М.Л.Кропивницького

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here