ЯКІ ПОСЛУГИ БУДУТЬ НАДАВАТИ СІМЕЙНІ ЛІКАРІ, ТЕРАПЕВТИ І ПЕДІАТРИ З ЛИПНЯ 2018 РОКУ

0
1218
views

Пацієнти та лікарі первинної медичної допомоги отримали новий список послуг, які держава гарантовано оплачує. 149 комунальних і 12 приватних закладів, що підписали договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), до середини липня отримають перше фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Про це 2 липня на спільному прес-брифінгу розповіли керівники МОЗ та НСЗУ.

 161 заклад отримає перші оплати від НСЗУ

В Україні розпочинається фінансування за принципом «гроші ходять за пацієнтом». До середини липня 161 заклад первинної медичної допомоги – 149 комунальних та 12 приватних — отримає перші оплати від НСЗУ за єдиним тарифом за надання визначеного пакету послуг. Це більше 1000 амбулаторій у 20 областях та у Києві. Загалом ці заклади обслуговують понад 8 млн людей.

«Відтепер саме Національна служба здоров’я є фінансовим гарантом того, що «гроші йдуть за пацієнтом». Кожен пацієнт має знати  чіткий перелік послуг, які він отримає безоплатно і за який сплатила держава в особі НСЗУ. Відтепер в Україні це відбувається в усьому цивілізованому світі, де в центрі медичного обслуговування стоїть конкретна людина, а не система. Ми відходимо від неефективного радянського підходу. Віднині держава — для людини, а не людина – для держави. Саме НСЗУ є провідником до цих змін, фінансовим партнером нових, прозорих та чесних відносин між пацієнтом та лікарем», — заявив голова НСЗУ Олег Петренко.

Читати також: ЧИ ПРИЙМЕ ВАС ЛІКАР З 1 ЛИПНЯ БЕЗ ПІДПИСАНОЇ ДЕКЛАРАЦІЇ?

Єдиний тариф — єдиний стандарт послуг

1 липня почав діяти наказ МОЗ №504 від 19 березня 2018 року, який визначає чіткий перелік послуг первинної медичної допомоги.

Порядок надання первинної медичної допомоги

Вперше українці матимуть однаковий стандарт обслуговування та послуги на «первинці», за які сплачено з їхніх податків. Неважливо, де працює їхній лікар: у комунальній амбулаторії, приватній клініці чи організував власну практику як лікар-ФОП.

Якщо ви ще шукаєте свого лікаря, не хвилюйтеся — вам надасть медичну допомогу ваш дільничний лікар. До кінця 2018 року держава оплачує медзакладам послуги і за деклараціями, і за територіальним принципом.

Заклади спеціалізованої та високоспеціалізованої допомоги у 2018 році будуть утримуватися з медичної субвенції і працюватимуть, як і раніше. У 2019 році в кількох окремих областях розпочнуть пілотні проекти з фінансування за тарифами на медичні послуги у спеціалізованих медичних закладах. У 2020 році заклади всіх рівнів медичної допомоги перейдуть на фінансування за тарифом з чітким переліком послуг.

«Завдяки спільним зусиллям ми змінюємо підхід до обслуговування пацієнтів. Щодня я отримую повідомлення з подяками від українців — лікарі самі дзвонять пацієнтам і запрошують підписати декларацію. Мені написала родина з дітьми та двома літніми людьми старше 80 років із Запоріжжя. Фельдшер Людмила Єжова запросила їх підписати декларацію з сімейним лікарем. І ось ця родина відтепер має лікаря, який дбає і про маленьких, і про великих. Це дуже велика цінність, доступна відтепер для кожного українця. Це тільки початок. І ми йдемо до того, що у 2020 році усі медичні послуги, що оплачуватиме держава, будуть у чіткому і прозорому списку», — підкреслила в.о. міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун.

Зарплати медиків — у руках головних лікарів

Тепер медзаклади вільні у формуванні своєї політики оплати праці.Тарифні сітки і штатні розписи тепер не діють в автономних медзакладах. А зарплата — предмет домовленості головного лікаря і його співробітників.

Місцева влада – повноправний учасник змін у системі охорони здоров’я

«Велику роль у впровадженні змін в охороні здоров’я грає місцева влада. Громада є власником комунальних закладів і має забезпечити і комп’ютери та розхідні матеріали, і обладнання за табелем оснащення для закладів первинки, і ухвалити рішення про автономізацію медзакладів. Усе це є обов’язковим для підписання договору між закладом і НСЗУ. НСЗУ гарантує оплату медичної послуги за ринковим тарифом, а місцева влада має забезпечити фізичну доступність до цієї послуги — відповідну інфраструктуру. Завдання місцевої влади – автономізувати усі медичні заклади до кінця 2018 року. Це все одно доведеться робити, але спеціальні спрощені умови діють тільки цього року», – підкреслив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

До 2019 року усі заклади первинної медичної допомоги мають перейти на фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» за договорами з НСЗУ.

За 3 місяці 10,8 мільйонів людей зробили свій вибір — це кожний четвертий українець. Це найкраща ілюстрація того, що лікарі і пацієнти готові до змін.

У системі «Електронне здоров’я» зареєстровані понад 22 тисячі лікарів первинної медичної допомоги. Усі вони підписують декларації з пацієнтами. Найбільше сімейних лікарів — понад 14 тисяч. Педіатрів — понад 4 тисячі.

За матеріалами decentralization.gov.uа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here