БЕЗ ВОДИ, ТРАНСПОРТУ ТА МЕДИЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ

0
484
views

На початку тижня обласний контактний центр, як і зазвичай, приймав дзвінки від мешканців Кіровоградщини. Але при цьому додзвонювачі мали можливість особисто поспілкуватися з очільником обласної державної адміністрації Сергієм Кузьменком.

Загалом за годину було прийнято десяток дзвінків, більшість з яких стосувалася проблеми водозабезпечення селища Вільшанка.

Декілька людей у телефонній розмові розповіли, що на трьох вулицях Вільшанки – Північній, Українській і Марії Червенко – вже місяць взагалі немає води. А до цього водогоном йшла технічна вода прямо з річки, її не можна було вживати. Також був дзвінок і щодо вулиці Першого травня: там знаходиться двоповерховий будинок на 16 квартир, але вода з кранів у його мешканців тече хіба що о 5 ранку. Як розповіли голові ОДА, раніше в селищі Вільшанка люди були забезпечені технічною водою, яку качав насос колишнього колгоспу напряму із річки. Зараз колгоспу немає, а місцева влада поки не взяла на баланс насосну станцію, тому що будують свердловину та водогін.

– У цьому році вже мають закрити це питання та подаватимуть не технічну воду із річки, а питну. Аналіз води із свердловини зробили, вона відповідає нормам. Тож звідти вона подаватиметься на водонапірну башту, а далі до будинків, повідомив очільник облдержадміністрації.

Ще Сергій Кузьменко поспілкувався з представниками місцевої влади та порадив краще інформувати людей, щоб мешканці розуміли, коли і яке забезпечення водою вони можуть очікувати.

Також одна із проблем, про яку розповів Олександр Р., – це відсутність транспортного сполучення між Вільшанкою та обласним центром. За його словами, автовокзал у Вільшанці як такий вже не діє, відсутні каси продажу квитків. Єдиний автобус, яким можна дістатися із Вільшанки до обласного центру, ходить за маршрутом Побузьке – Кропивницький.

– Та в цей автобус неможливо потрапити у передсвяткові дні та перед вихідними, коли пасажиропотік значний. Величезна давка, люди стоячи їдуть. А альтернативи немає, – пояснив Олександр Р.

Голова ОДА пообіцяв, що негайно дасть доручення обласному департаменту інфраструктури, який займається в тому числі транспортним сполученням та міжміськими перевезеннями.

Проблему розподілу медичної субвенції між центральними районними лікарнями та медичними установами в об’єднаних територіальних громадах також порушували декілька додзвонювачів. Представник громадськості Володимир Б. пояснив, що під час засідання госпітальної ради Західного госпітального округу жвава дискусія велася щодо фінансування центральних районних лікарень, які надають вторинну медичну допомогу мешканцям Маловисківської та Помічнянської об’єднаних територіальних громад. Адже коли громади утворилися, вони вийшли на прямі бюджетні зв’язки із державною казною. Тобто медична субвенція з держбюджету розподіляється залежно від населення територій окремо в районні медичні установи, і окремо медсубвенцію отримує кожна ОТГ. Водночас багато мешканців тих же громад звертаються за медичною допомогою саме в центральні районні лікарні.

– Ці ОТГ мають переказувати певні кошти також і на ті лікарні, в яких їхні мешканці отримують медичні послуги – тобто в районні. Але ради і Помічнянської, і Маловисківської об’єднаних тергромад відмовляються це робити. Через це головні лікарі ЦРЛ будуть вимушені відмовляти у наданні меддопомоги мешканцям двох ОТГ – окрім невідкладних та ургентних випадків, звісно. Це призведе до порушення прав людини цих мешканців громад на охорону здоров’я. Та ОТГ на звернення не зважають, – пояснив Володимир Б.

Про цю ж проблему з боку пацієнтів повідомила і Олена В. з міста Помічної. Під час телефонної розмови вона розповіла, що зараз знаходиться з ще чотирма пацієнтками у пологовому відділенні в Добровеличківській районній лікарні:

– Ми не звертаємося до лікарні в Помічній, тому що там лише два відділення: хірургічне та терапевтичне. Ні педіатричного, інфекційного або інших відділень там немає. Ще й бракує медичних кадрів. Тож ми їдемо до районної лікарні, де є умови, де можуть надати необхідну медичну допомогу. Але тут нам пояснюють, що наша громада медичну субвенцію отримала на своїх мешканців, але не хоче їх перераховувати до ЦРЛ. Тож поки ми тут, нас лікують за кошти, які надані державою на інших мешканців району. Багато чого доводиться купувати за власні кошти, хоча з державного бюджету гроші на це виділені, – обурюється Олена В.

У відповідь Сергій Кузьменко зауважив, що медична субвенція розподіляється в тому числі і по кількості мешканців населеного пункту. Але кошти мають розподілятися і залежно від того, де людина отримує послугу. А не лише концентруватися там, де зручно чиновникам. Тому голова ОДА дав доручення голові Добровеличківської райдержадміністрації опрацювати вирішення цього питання.

Справді, медична субвенція розподіляється між відповідними місцевими бюджетами на основі формули, яка враховує і такий параметр, як кількість населення відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Але згідно з постановою Кабінету Міністрів «Деякі питання надання медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам», місцеві ради мають право передавати кошти субвенції у вигляді міжбюджетного трансферту іншим бюджетам для надання медичних послуг саме за місцем обслуговування населення.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here