КІРОВОГРАДЩИНА — НЕ ЛІДЕР З РЕЙДЕРСТВА

0
580
views
КІРОВОГРАДЩИНА — НЕ ЛІДЕР З РЕЙДЕРСТВА. Фото Ігоря Демчука

– Кіровоградська область не посідає перші місця за кількістю скарг, які приймає Мін’юст щодо рейдерства, і це плюс, – зазначила заступниця міністра юстиції Олена Сукманова на засіданні обласної міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств та обласного оперативного штабу з протидії рейдерству в аграрному секторі.

– Торік це була Бережинка, цього року – «Агрофірма Маріампольська». Зі свого боку, ми робимо і будемо робити все, що від нас залежить, на користь громади. Крім того, хочу сказати, що мене тішить, як люди захищають свої права, що є абсолютно правильною позицією.

У зібранні взяли участь голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко, народний депутат Олександр Горбунов, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко та начальники обласних управлінь.

На засіданні розглянули скаргу Романа Малиновського, який діє в інтересах Сергія Теличка, щодо захоплення земельних ділянок на території Лікарівської сільської ради Олександрійського району.

За інформацією начальника ГУ юстиції в області Вадима Гуцула, відповідна скарга надійшла до них 14 червня.  Загальна кількість ділянок – сім, кожна – по два гектари. Теличко їх орендує, але не може обробляти, бо землю самовільно захопили інші підприємства. За офіційними документами, земля фактично перебуває у власності Малиновського, а орендує її Теличко.

Заступник начальника ГУ НП в області Дем’ян Таршин зазначив, що в даному випадку йдеться не про «класичне» рейдерство, а про факт самовільного зайняття земельних ділянок. Проводяться слідчі дії.

Факт самовільного захоплення підтвердив і заступник начальника ГУ Держгеокадастру Олег Сліпачук. Фахівці управління перевірили цю інформацію і з’ясували, що факт самовільного зайняття земельних ділянок таки був.

За цим складено адміністративний протокол щодо притягнення до відповідальності винних осіб. Буде визначено заподіяну шкоду, а кошти стягнуть на користь постраждалої сторони.

Другим питанням порядку денного засідання була ситуація із рейдерським захопленням СВК «Агрофірма Маріампольська». За інформацією голови підприємства Костянтина Міщаніна, фінансова діяльність підприємства відновилась, людям виплатили заборгованість із заробітної плати в повному обсязі.

– Кіровоградщина – аграрний регіон, і, на жаль, питання рейдерства не втрачає своєї актуальності, – сказав голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко. – Мені як керівнику області дуже не подобається те, що цьогоріч маємо повторення ситуації, яка була в Бережинці. Ситуація по СВК «Агрофірма Маріампольська» говорить про те, що не достатньо превентивних заходів було проведено минулого року. Але ми маємо всі важелі для того, щоб визначити винних, притягнути їх до відповідальності і врешті поставити крапку в цьому питанні.

За словами Вадима Гуцула, наразі Мін’юст поновив права справжніх власників сільськогосподарського кооперативу «Агрофірма Маріампольська». Костянтина Міщаніна поновлено у статусі директора.

У свою чергу Дем’ян Таршин зазначив, що по цьому факту правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження. Коло причетних осіб з’ясовано. Ведеться розслідування.

Костянтин Міщанін від усього колективу подякував за професійний підхід до своєї справи, за принциповість і сприяння у вирішенні цієї проблеми, за допомогу у складній ситуації. СВК входить у звичний режим роботи, однак збитки агрофірми на сьогодні оцінюються у кілька мільйонів гривень. Крім того, не були вчасно внесені засоби захисту рослин, що позначиться на майбутньому врожаї.

Але, як зазначила Олена Сукманова, на цьому боротьба підприємства не закінчується. Справу потрібно доводити до юридичної «чистоти». Далі в судах треба скасовувати усі нібито рішення зборів колективу і продовжувати розслідування кримінального провадження до повного завершення.

А тим часом

У Кропивницькому відбулося урочисте відкриття центру з надання послуг у сфері державної реєстрації «Open Space».

«Звернувшись до центру з надання послуг «Open Space», громадяни зможуть швидко й без зайвої витрати часу отримати низку послуг, які стосуються сфери державної реєстрації. Робота в офісі побудована за європейським зразком, а тому подача заяв або видача документів займатиме всього лише від 3 до 30 хвилин», – розповіла про переваги сервісу Олена Сукманова, яка у цей час перебувала в обласному центрі та взяла участь у події.

За інформацією керівника обласної юстиції Вадима Гуцула, буквально кілька тижнів тому аналогічні офіси відкритого простору почали працювати у Києві, Одесі та Львові. Кропивницький став четвертим містом в Україні, де громадяни зможуть, зокрема, зареєструвати народження дитини, подати заяву на шлюб або розлучення за спрощеною процедурою. Сервісний центр «Open Space» діє у Фортечному відділі державної реєстрації актів цивільного стану, що знаходиться за адресою: вулиця Попова, 26, м. Кропивницький.

Світлана КОСТЕНКО

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here