ОКСАНА ШЕРШЕНЬ: БОРОТИСЯ З ЕПІДЕМІЄЮ ЗАРАЗ ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО

0
631
views

Робота – це спосіб заробити гроші чи реалізація свого покликання? Однозначну відповідь для себе дала Оксана Шершень – координаторка напрямків проекту «100% життя та якісних послуг на Кіровоградщині», котрий реалізує Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД».

За першою освітою Оксана медична сестра, за другою – психологиня. До цього вона працювала в Transparency International Україна (міжнародна антикорупційна організація). Та після декретної відпустки отримала запрошення від БО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД».

– Це організація, в якій працюють професіонали. Тут я чітко бачу, що і навіщо роблю. Бачу свою результативність. Працюючи в громадському секторі, дійшла до думки, що для мене важливо не просто відпрацьовувати зарплатню, а ще й розуміння, що роблю щось ефективне, що має мету. Особливо зараз, коли в мене є маленька дитина, я хочу, щоб вона жила в суспільстві, яке було б безпечне.

Загалом проект має декілька направлень, одне з яких – це ДОТ-стратегія. Вона полягає у тому, що під час лікування хворі на туберкульоз вживають протитуберкульозні препарати під контролем соціального працівника, від якого також отримують психологічну підтримку та мотивацію пройти лікування до повного одужання. Про мету ДОТ-супроводу та її результати розповіла Оксана Шершень:

– Щодо туберкульозу, то ми працюємо і з пацієнтами, які мають чутливу форму хвороби, і з тими, у кого мультирезистентна форма. З чутливим туберкульозом люди лікуються до 6 місяців. А ось з мультирезистентним лікуються довго: спочатку на стаціонарі, потім амбулаторно. Це може забрати декілька років.

– Для чого потрібен супровід?

– Протитуберкульозні препарати мають ряд побічних ефектів. Деякі пацієнти їх переносять легше, а в інших вони проявляються більш агресивно. Але головне у лікуванні туберкульозу – це пройти всю терапію до кінця. Особливо важко тим, у кого мультирезистентна форма, адже лікування може затягнутися до кількох років. Але якщо пацієнт не пройде лікування, то бактерія «тренується» і стає резистентною до попередньої схеми лікування. І потім, якщо пацієнт знову доходить до стадії, коли виділяє бактерію повітряно-крапельним шляхом, то він може заразити інших вже більш сильною, мультирезистентною хворобою. Ось тому потрібен супровід для пацієнтів: вони можуть відчути себе краще і вирішити зупинити лікування самостійно. Або ж через так звану втому від лікування опустити руки та здатися. Тому з пацієнтами кожного дня зустрічаються наші соціальні працівники, які дають медикаменти по схемі, слідкують, щоб пацієнт їх вживав. Але ДОТ-супровід – це не лише нагляд за вживанням медикаментів. Це і мотивація та підтримка: соціальні працівники підтримують пацієнтів, пояснюють, що для одужання треба пройти весь курс лікування. Це також нагадування про необхідність здавати час від часу аналізи, щоб розуміти динаміку одужання.

– Хто ж ці соціальні працівники?

– Ми не створюємо мережу на всю область, а йдемо за пацієнтом. Тому працюємо і у віддалених селах Кіровоградщини. Наприклад, якщо є один пацієнт на село, то ми шукаємо того, хто може супроводжувати хворого. Як правило, це медична сестра ФАПу. Адже медичні сестри знають, як реагувати і можливо полегшити побічні реакції організму на протитуберкульозне лікування. Також фахові соціальні працівники не менш якісно ведуть ДОТ-супровід.

– Чи лікування туберкульозу дороговартісне?

– Якщо у людини виявили туберкульоз, то її направляють до тубдиспансеру чи тублікарні. Лікування там безкоштовне, тож людина витрачатиметься хіба що на медикаменти для боротьби з побічними симптомами та для покращення раціону харчування. Стаціонарні відділення закриті із зрозумілих причин. Та коли через деякий час завдяки лікуванню хворий вже не виділяє саму бактерію, то він повертається додому. Ось тут підключаємося ми із ДОТ-супроводом. Адже лікування має продовжуватися. Медикаменти, які має приймати пацієнт чи не щодня, будучи вже на амбулаторному лікуванні, видаються безкоштовно. Ще минулого року були певні проблеми з поставками, але завдяки наполегливій роботі Міністерства охорони здоров’я кожен пацієнт отримує повну схему лікування без витрат. Ліки ж закуповуються за рахунок співфінансування з державного бюджету та Глобального фонду. Адже в світі розуміють, що обмежити поширення туберкульозу – це нелегке завжання. Тому заради подолання епідемії в світі Глобальний фонд фінансує в тому числі й такі проекти по ДОТ-супроводу у всіх областях України.

– Туберкульоз в наші дні досі залишається стигматизованою хворобою, щодо якої є безліч міфів. Чи не міфів?

– Справді, є такий міф, що мультирезистентний туберкульоз лише у тих людей, які погано чи неправильно лікувалися. Але такою формою можна заразитися.

Або що туберкульоз загрожує лише представникам якихось маргінальних груп населення: хто погано харчується, живе в поганих умовах тощо. Ні. Людина, навіть якщо не хворіла нічим серйозним до цього, але її імунітет через щось послабшав, може в місцях скупчення людей заразитися. Імунітет слабшає, коли людина не веде здоровий спосіб життя або має шкідливі звички, не дотримується здорового харчування та переживає постійні стреси. А під цей опис підпадає майже все населення країни. Тому наразі фтизіатри не можуть виділити окрему групу населення, кого проблема туберкульозу не може торкнутися.

– Яка ситуація з ДОТ-супроводом на Кіровоградщині?

– Наразі в області працює більше ста соцпрацівників у рамках проекту. Планується до кінця року охопити ДОТ-супроводом 217 осіб із чутливим туберкульозом і 238 людей – з мультирезистентним. Соціальними працівниками вже супроводжується лікування 68 осіб з чутливим туберкульозом і 197 – з мультирезистентним. Кількість хворих із мультирезистентним більша, тому що строк лікування довгий. Тому сюди входять і ті пацієнти, які почали лікування ще в попередній рік. Та коли аналізуєш статистику, то слід розуміти, що добре, коли цифри немалі – це не означає, що хворих на туберкульоз стає більше. Це означає насамперед, що більше хворих виявляється, а отже й лікується та одужує. Специфіка нашого проекту в тому, що супроводжуємо лікування не тільки дорослих, а й дітей. Наприклад, в нас під супроводом є хвора дитинка, якій 4 роки.

– Наскільки я знаю, ви також є координатором другого напрямку проекту, а саме ВІЛ-сервісу. В чому він полягає?

– Люди, які мають ВІЛ-позитивний статус, можуть вести повноцінний спосіб життя, народжувати здорових дітей. Для цього лише потрібно постійно вживати антиретровірусну терапію та час від часу перевіряти кількість імунних клітин в організмі, рівень вірусу в крові. Зазвичай, якщо терапії дотримуються, то вірус падає до позначки «0». Тож тут є зв’язок із ДОТ-супроводом: і там, і там важливо вживати терапевтичні заходи за схемою лікаря. Тільки-от туберкульоз виліковний, а ВІЛ – хвороба хронічна. Та й ВІЛ впливає на імунітет, і якщо людина не приймає АРТ-терапію, то, скоріш за все, захворіє на той же туберкульоз. Крім того, існує багато міфів, хворі на ці хвороби стикаються з дискримінацією. Хоча, наприклад, інші хронічні хвороби, як той же цукровий діабет, не викликають суспільного осудження хворого. Пов’язано це з тим, що раніше вважалося, що туберкульоз та ВІЛ загрожує лише певним групам населення. Але тепер це не так. З іншого боку, в сучасному світі ВІЛ можна контролювати, а туберкульоз – вилікувати. Головне – вчасно виявити хвороби.

– Які заходи можна вжити заради профілактики туберкульозу, вчасного виявлення хвороб?

– Щодо ВІЛ, то важливо розуміти, що найчастіше він передається саме статевим шляхом. Тож слід користуватися бар’єрними контрацептивами, яким би позитивним та симпатичним не був партнер. Адже він сам може не підозрювати про своє захворювання. Перебувати в стадії «серологічного вікна»: часу з моменту інфікування людини до появи антитіл до вірусу імунодефіциту. Даний період може тривати від 1 до 6 місяців.

Але кожен без попереднього запису, безкоштовно та анонімно може протестуватися на ВІЛ в нашому центрі в Кропивницькому. Якщо перший тест позитивний, то обов’язково робиться повторний тест. Якщо й другий позитивний – то людину направляють на більш глибокий аналіз крові та вірусні тільця. Але все це – повторюю – безкоштовно та анонімно.

Щодо туберкульозу, то варто звернути увагу на такі симптоми: підвищена стомлюваність, слабкість, особливо в першій половині дня, апатія, підвищення температури до 37 градусів (підвищення температури ввечері або вночі), зниження апетиту, схуднення, нудота, нічна пітливість, сухий кашель, який у міру прогресування хвороби переходить у вологий. Безперервний, більше трьох тижнів, кашель – обов’язкове показання для перевірки на туберкульоз. Та у різних людей хвороба проявляється по-різному. Тому найкраще – це спілкуватися із своїм сімейним лікарем. Адже симптоми туберкульозу не є унікальними – багато хвороб проявляються подібним чином. Тому лише лікар може встановити, які призначити додаткові діагностичні дослідження, можливо, направить на рентген легень. А щодо ДОТ-супроводу в цьому році, то можу додати, що окрім медикаментів та психологічної підтримки кожен пацієнт у рамках проекту в Україні отримає харчові набори: адже здорове харчування важливе для підтримки імунітету в боротьбі з туберкульозом. В ці набори входять крупи, олія та інші продукти тривалого зберігання.

– Чи буде програма ДОТ-супроводу діяти і в наступному році?

– Так, але займатися нею вже буде, можливо, інша організація. Щороку проводиться конкурс Глобальним фондом. Цьогоріч переміг наш проект, тому ми його координуємо. Та ми зацікавлені в продовженні нашої діяльності в цьому напрямку, будемо брати участь і в подальших конкурсах цього проекту. Зараз зібралася чудова група фахівців, яким небайдужа доля кожного пацієнта. Тому мені комфортно тут працювати. Адже я бачу результати своєї роботи. Мотивує нас на це насамперед майбутнє, в якому житимемо ми, житимуть наші нащадки. Від нашої роботи зараз залежить, чи захворіють наші діти й онуки в майбутньому.

Пройти анонімно і безкоштовно тест на ВІЛ можна за адресою: м. Кропивницький, вул. Преображенська, 2 (Будинок побуту), 6 поверх, каб. 14. Тел. (0522) 24-69-04.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here