«НА СВОЄМУ ЗАХИСТІ ЕКОНОМИТИ НЕ МОЖНА»

0
448
views

Третього липня у Кропивницькому було презентовано адаптаційний, соціально-реабілітаційний центр «СМАйЛ», де у різні способи допомагатимуть учасникам, ветеранам антитерористичної операції та членам їхніх родин, а також родинам загиблих воїнів.

Створити такий багатопрофільний осередок поставили собі за мету учасники громадських організацій «Серця матерів Кіровоградщини» та «ЦРВ “Коловорот”».

Сама назва «СМАйЛ» розшифровується так: соціальна, мотиваційна й адаптаційна локація. Центр розбудовуватиметься на базі колишньої ЗОШ №29, приміщення якої волонтери отримали у доволі занедбаному стані. Тут проблем вистачає. Але поки що невелика статистика.

У Кіровоградській області за роки війни мобілізовано 8000 осіб, з них у мирне життя повернулося 5000. У місті Кропивницький відповідно – 3000 і 1500. З підрозділів та військових частин, що дислокуються в межах міста і області, загинув 191 військовослужбовець; 101 дитина залишилася сиротою. За статистикою Єдиного реєстру досудових розслідувань на 1 квітня 2018 року в Україні з майже 326000 учасників АТО щонайменше 554 особи вчинили самогубство. За неофіційними повідомленнями – понад 1000 чоловік.

Отже, необхідність якнайшвидшої реалізації цього проекту не викликає сумнівів. Тому міський голова Андрій Райкович на презентації центру зазначив: «Цей проект має прямий стосунок до роботи міської ради, депутатського корпусу, всіх представників нашої громади. Це дуже важливо, тому цей об’єкт, старе приміщення 29-ї школи, буде реконструйовано і перетворено на центр соціальної реабілітації вчорашніх військовослужбовців, які проживають на території міста і області. А те, що ми залучаємо до цього проекту велику соціальну складову, – це дуже правильно. Саме тут може визначатися рівень зрілості представників бізнесу, людей, які хочуть долучитися до важливої справи і зробити необхідний внесок у розбудову такого потрібного центру. Як очільник міста я вже бачу, що тут треба зробити. Треба поліпшити інфраструктуру, зробити ремонти приміщення, ремонти під’їзних шляхів. Місто візьме на себе цю турботу».

Презентуючи проект, координатор «ЦРВ “Коловорот”» Андрій Фоменко сказав: «Ми працюємо з тими, хто втратив віру в цивільне життя і продовжує лишатися на війні протягом тривалого часу вже по поверненні. Ми маємо досвід. Протягом минулого року у центрі ресоціалізації військових «Коловорот» було опрацьовано 911 звернень. 35 відсотків з них – це люди, які мали проблеми соціально-психологічної адаптації. Тобто певні конфлікти в родині, на виробництві, з сусідами, у маршрутних таксі тощо. Тому для того, щоб зняти існуючий рівень соціальної напруги, щоб утримати людей від тих некорисних соціальних кроків, які можуть зашкодити їм та їхньому оточенню, і найголовніше, щоб об’єднати усі ініціативи творчих талановитих людей, які повертаються з війни, спрямувати їхню активність у соціально корисне русло, ми і створили цей проект».

Про структуру і форми роботи майбутнього центру «СМАйЛ» розповіла співорганізатор проекту координатор ГО «Серця матерів Кіровоградщини» Інеса Колпак. Тут планується обладнати вітальню, кімнату психологічного розвантаження та релаксу, спортивний зал, бібліотеку, дитячу кімнату, зал для тренінгів, спортивну залу, комп’ютерну, їдальню та душові. Вона, зокрема, наголосила: «На ветеранах держава не має права економити кошти. Ветерани – це така рушійна сила, яка добре вмотивована, це велика кількість працездатного населення, це люди, які у будь-яку хвилину можуть стати на захист нашої батьківщини. А на своєму захисті економити не можна!»

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here