ПЕРЕВІРЕНО НА СОБІ: МЕДИЧНА ДЕКЛАРАЦІЯ

0
1162
views

З квітня стартувала кампанія з вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу. Тобто тепер незалежно від прописки людина обирає собі терапевта, сімейного лікаря або педіатра для дитини та укладає з ним договір – декларацію.

Що для цього потрібно, скільки часу займає та яке підводне каміння – кореспонденти «НС» перевірили на собі.

Вже з червня запрацювала Національна служба здоров’я України.  НСЗУ — це національний страховик, який укладатиме договори із закладами охорони здоров’я та закуповуватиме у них послуги з медичного обслуговування населення. При цьому НСЗУ не володітиме коштами, які виділяються з держбюджету на оплату медобслуговування населення, а контролюватиме дотримання умов договору. Як пояснюють у Міністерстві охорони здоров’я, заклади, які не підписали договори з НСЗУ, отримають фінансування з медичної субвенції. До кінця року всім медзакладам первинки необхідно змінити свій статус на неприбуткове підприємство, приєднатися до електронної системи, виконати базові вимоги й укласти договір з НСЗУ. За даними обласного департаменту охорони здоров’я, в Кіровоградській області договір з НСЗУ уклало одне комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Новоукраїнської райради та один приватний лікар Сергій Сергєєв у місті Світловодську. З 2019 року заклади, які надають первинну медичну допомогу, фінансуватимуться тільки за договорами з Нацслужбою здоров’я, тобто не за ставками, а за кількістю пацієнтів.

Тобто кожен українець може вільно обирати терапевта, сімейного лікаря або педіатра та підписувати з ним декларацію. Враховуючи принцип «кошти йдуть за пацієнтом», фінансування за людину, яка не підписала декларацію, НСЗУ направить у  «дільничний» медзаклад за місцем її реєстрації. З дати підписання декларації – обраний лікар та медичний заклад. Тому не слід відкладати обрання свого лікаря до часів, коли припече. Адже лікар та медзаклад отримують гроші за пацієнта і коли він здоровий. Це своєрідний стимул для лікарів первинки дбати про пацієнтів та не забувати про профілактичні заходи: адже якщо пацієнт здоровий, то у лікаря менше роботи, а доходи ті самі.

Декларація: скільки часу і що з собою мати?

Укладання декларації займає декілька хвилин, а при собі слід мати лише паспорт та ідентифікаційний код, а також особистий телефон. Якщо ви підписуєте декларацію з педіатром чи сімейним лікарем для дитини, то візьміть також свідоцтво про народження дитини. В електронну систему вносяться паспортні дані пацієнта, адреса фактичного та зареєстрованого місця проживання, дані про довірену особу. При підтвердженні реєстрації на номер телефону, який пацієнт вказав як власний, приходить повідомлення з кодом підтвердження. Код слід внести в електронну систему, тому телефон треба мати при собі. Лише після реєстрації в електронній системі вам роздрукують паперову версію декларації у двох екземплярах, де ви залишите свій підпис. Перед тим, як підписати, перевірте усі свої дані.

Якщо у вас немає паспорта, то підписати декларацію можливо з документом, що посвідчує громадянство України чи інший спеціальний статус: тимчасове посвідчення громадянина України, свідоцтво про народження (для осіб, що не досягли 14-річного віку), посвідка на постійне проживання в Україні, посвідчення біженця або посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту.

Як знайти гарного лікаря?

Чим саме гарний лікар відрізняється від поганого – думка у кожного своя. Тому, обираючи його, можете дослухатися до вражень близьких чи сусідів, порад на форумах чи соціальних мережах, особисто зустрітися – як забажаєте. Можна звернутися у місцевий відділ охорони здоров’я за інформацією про сімейних лікарів у вашому населеному пункті чи районі. Наприклад, в обласному центрі на сайті місцевого департаменту охорони здоров’я (uozkmr.gov.ua) створено реєстр лікарів первинної ланки. Список та адреси всіх медичних закладів Кіровоградщини можна знайти на сайті облдепартаменту охорони здоров’я (health.kr-admin.gov.ua). Та коли обиратимете лікаря, майте на увазі, що вам треба буде звертатися до нього в разі оформлення лікарняного, при різних симптомах та для профілактики. Тому зверніть увагу в першу чергу на приватних сімейних лікарів або тих, які працюють у найближчих до вас амбулаторіях сімейної медицини або поліклініках.

Хоча на пошуки лікаря тепер місце реєстрації не впливає, водночас слід враховувати, що вам треба буде звертатися і у разі хвороби, і для профілактичних заходів. Тому зручніше, якщо лікар працюватиме недалеко від вашого місця проживання або хоча в тому ж населеному пункті. Наприклад, в деякі поліклініки обласного центру з лікарями підписати декларації приїжджали як з сусідніх міст, так і з віддалених районів і навіть з інших областей.

– Ми не можемо відмовити, адже не набрали максимальної кількості пацієнтів. Але як людина добиратиметься для, наприклад, оформлення лікарняного? Звичайно, я можу консультувати по телефону, але це не замінить повноцінний огляд. Та й якщо такий пацієнт викличе мене додому, чи зможу я добратися туди і скільки часу це займе? – пояснила Наталя Володимирівна, лікарка амбулаторії № 7 КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» м. Кропивницького.

Справді, лікар не може відмовити у підписанні декларації через хронічні захворювання пацієнта, його вік, стать, соціальний статус, матеріальне становище, зареєстроване місце проживання. Єдина причина для відмови – лікар уже має оптимальну кількість пацієнтів. Для терапевта вона становить 2000 пацієнтів, для сімейного лікаря – 1800, для педіатра – 900 пацієнтів. Більшу кількість можуть обрати лікарі лише за певних демографічних чи географічних умов: наприклад, є винятки для сільської місцевості, гірських територій.

На що можна розраховувати?

Обравши лікаря, ви можете звернутись до нього, як тільки відчуєте необхідність в обстеженні, лікуванні, консультуванні. Усі ці послуги будуть стовідсотково покриватися з державного бюджету. Та й для лікаря є фінансова мотивація: якщо вам не сподобається надання медичних послуг, то він втратить гроші, коли ви підпишете декларацію з іншим лікарем. При цьому вся інформація про хвороби та лікування пацієнта залишається в електронній системі, що буде доступна іншому лікареві після підписання декларації. В обов’язки лікаря первинної ланки входить також вакцинація, видача медичних довідок та лікарняних листків, видача рецептів за програмою «Доступні ліки», у тому числі рецепти на ліки для хронічних хворих.

У Міністерстві охорони здоров’я діє гаряча лінія: 0-800-801-333. Також звернення можна надіслати в онлайн-формі moz.gov.ua/zvernennja-gromadjan. Гаряча лінія є і в обласному профільному департаменті: (0522)24-13-14 з понеділка по п’ятницю, (0522) 24-13-69 – у вихідні та святкові дні.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ, Олена ЖИКАЛОВА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here