ПІКЛУВАЛЬНІ РАДИ ДОПОМОЖУТЬ ЗНЯТИ НАПРУГУ НАВКОЛО ШКІЛЬОГО КОШТОРИСУ

0
1635
views

Час від часу у школах міста спалахують «фінансові скандали». Останній був як раз 17 липня цього року, коли міський голова під час апаратної наради гостро поставив питання про розслідування дій керівництва однієї із шкіл міста (https://bit.ly/2n0iHWk).

Конфліктів між батьками та школою дедалі стає все більше. Якщо раніше вони обмежувалися тільки стінами одного навчального закладу, то тепер війна між керівництвом школи і батьками учнів смерчем вривається у соціальні мережі, стає предметом гострих суперечок на рівні владних структур. Дуже шкода, що заручниками цього неконтрольованого потоку дорослої агресії стають діти, про яких у пекельній наполегливості доведення своєї правди дорослі, найчастіше, забувають. Тенденція є такою, що батьки все більше мають питань до наповнення та доцільності витрачання шкільного бюджету.

Як же ж школі вийти із цього піке конфліктності? Здавалося б, відповідь очевидна: просто виконувати Закон України «Про освіту». Не вибірково, а постатейно. Прийнятий у вересні минулого року цей документ дає можливість сформувати прозору систему управління навчальним закладом. Так, наприклад, стаття 29 закону вводить у шкільну систему управління особливий колегіальних орган – піклувальну раду. Активна і гарно функціонуюча рада дала би можливість «висвітлити» усі темні і незрозумілі місця у шкільній фінансовій системі. Це, погодьтеся, дуже швидко зняло б додаткову напругу і дало би можливість дітям спокійно вчитися, батькам не задавати одні й ті ж самі запитання, а керівництву школи та вчителям з радістю працювати.

Що ж таке «піклувальна рада»? Це самоврядний колегіальний орган у шкільній системі управління. Піклувальна рада виконує три прості, але важливі функції:

  • формує стратегію розвитку у тісній співпраці із керівництвом навчального закладу;
  • знаходить додаткове фінансування для реалізації цієї самої стратегії;
  • контролює витрачання кошторису та дії керівництва школи щодо виконання стратегії і витрачання фінансів.

До складу піклувальної ради можуть входити:

  • батьки, діти яких вчяться у цій школі;
  • колишні учні цієї школі;
  • успішні люди, яким довіряє громада;
  • представники громадських організацій.

Піклувальна рада створюється за рішенням засновника. У м. Кропивницький засновником усіх шкіл є міська рада. Саме вона своїм рішенням може або створити, або уповноважити управління освіти піклувальну раду.

Здавалося б, шкільному керівництву, яке заморилося від постійних фінансових нарікань з боку батьків, час докласти максимально зусиль, щоби піклувальним радам бути. Але – ні, так не сталося. У шкільній системі державно-громадського управління м. Кропивницький і Кіровоградської області загалом до цього часу збереглися архаїчні батьківські комітети. Закону «Про освіту» уже майже рік, Міністерство освіти і науки зняло із себе будь-яку відповідальність за діяльність батьківських комітетів, а вони і досі є. Чому? Можливо тому, що вони слухняні і зручні, майже завжди погоджуються з усіма рішеннями педколективу. А от про переваги, які дають піклувальні ради кожній школі, у місті та області так ніхто і не чув.

На нашу думку, щоби закон запрацював у повну силу, необхідно об’єднати зусилля батьків, місцевих депутатів і керівництва шкіл. Громада дійсно має взяти це питання у свої руки заради наших дітей. Прикладом для м. Кропивницький можуть стати громади Добровеличківки, Помічної і Тишківки, які уже дали своє добро на формування піклувальних рад у кожній школі.

Команда громадської організації КОО ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» готова допомогти у створенні піклувальних рад у м. Кропивницький.

Реалізація проекту стала можливою завдяки підтримці Чеської громадської організації NESEHNUTI в рамках Програми трансформаційного співробітництва Міністерства закордонних справ Чеської республіки.

Алла Волошина,

+38 067 611 23 00; avvoloshyna@gmail.com; https://www.facebook.com/alla.voloshyna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here