А ЩО НЕ ТАК ІЗ «ТЄЛІКОМ»?

0
1808
views

В Україні відмовляються від аналогового ефірного телебачення. Першими стали Київ та Кіровоградська область,  а 31 серпня перейдуть на цифровий ефір і всі інші області, окрім території проведення операції Об’єднаних сил.

Скільки треба заплатити за додаткові канали та кращу якість, де знайти тюнер і чи потрібна спеціальна антена – всі відповіді далі у матеріалі.

Скільки коштуватиме?

Телебачення буває  кабельне, IPTV-телебачення (через інтернет-провайдера), супутникове. Ці види передачі можна підключити та обрати той пакет каналів, який до вподоби. За це глядачу нараховується абонентська плата щомісяця, яка залежить від компанії-провайдера та кількості доступних каналів. Ефірне ж телебачення є безкоштовним. Тобто ви ввімкнули телевізор, підключили до нього ефірну антену (зовнішню або кімнатну) і безкоштовно продивляєтеся канали.

Зміна аналогового на цифрове – це не зміна самого телебачення. Змінюється лише спосіб трансляції та прийому того ж ефірного телевізійного сигналу, тобто аналоговий сигнал замінюється на цифровий. Ефірне телебачення залишається безкоштовним.

Що дає «цифра»?

В Україні впроваджується безкоштовне цифрове ефірне телебачення в стандарті DVB-T2 , або, як коротко називають, телебачення Т2. Цифровий спосіб передачі телевізійного сигналу має вищу якість зображення та звуку, стабільніший сигнал. Кодування ефірного цифрового сигналу телеканалів, що входять до складу безкоштовних програм, було заборонене в 2015 році. Тому окремих рекодерів та карток «розкодування» не потрібно – хоч деякі вправні шахраї вже намагаються щось подібне продавати. Цифрове ефірне телебачення дає доступ глядачам до більшої кількості безкоштовних телеканалів: гарантованих 28 по всій Україні та додатково може бути до чотирьох місцевих каналів. Тобто максимальна кількість доступних каналів становить поки що 32, мінімальна – 28. Ці канали безкоштовні та доступні вже зараз, тому ніяких доплат за перегляд та підписання договорів про підключення не потрібно.

Хочу «цифру»! Що купити?

Щоб мати доступ до безкоштовного ефірного телебачення, насамперед потрібен телевізор та антена. Телевізор будь-який – навіть чорно-білий ламповий –  прийматиме цифровий сигнал. Антена телевізійна звичайна: може бути дециметровою або навіть широкополосною. Краще використовувати зовнішню, яка встановлюється на даху, горищі, біля вікна тощо. Кімнатна теж прийматиме сигнал, але якість передачі зображення може бути гірша.

Якщо телевізор сучасний і обробляє стандарт DVB-T2 (про це має бути вказано в інструкції до телевізора в розділі «Технічні характеристики»), то ніякі додаткові пристрої не потрібні – ви вже можете переглядати більше безкоштовних каналів. Якщо телевізор не має такої функції, то потрібно придбати ефірний цифровий тюнер для телебачення стандарту Т2. Знайти його можна в магазинах з комп’ютерною та телевізійною технікою або навіть на ринку на відповідних рядах. Також його можна придбати в інтернет-магазинах, де він зазвичай трохи дешевше. Коштує новий тюнер T2 (приставка T2) від 300 гривень. Зазначимо, що якість зображення залежить від антени, потім від самого екрана телевізора, але не від тюнера. Всі тюнери Т2 однаково приймають сигнал, а їхня вартість залежить від фірми-виробника, додаткових можливостей тюнера (підімкнення флеш-накопичувача, запис передачі тощо) та від тривалості її гарантійних зобов’язань. Якщо ви встановили тюнер, то врахуйте, що канали слід перемикати пультом від тюнера, а не від телевізора. Більше жодних фінансових вкладень не потрібно. Якщо ви придбали тюнер, достатньо до нього під`єднати наявну антену, а саму приставку Т2 приєднати до телевізора та налаштувати канали. Це можна зробити за допомогою пульта самостійно, використати «Автоналаштування» в тому ж меню або звернутися за послугами до телемайстра.

У попередні роки з державного бюджету було профінансовано закупівлю тюнерів Т2 для людей, які належать до пільгових категорій. Відгуки були різні, адже деякі з цих людей безкоштовну приставку так і не отримали.

За що не слід платити

Деякі нечесні продавці можуть запевняти, що в них в асортименті є спеціальна «цифрова» антена. Насправді таких не існує: адже цифровий ефір передається в діапазоні дециметрових хвиль, тому для прийому підійде будь-яка дециметрова або універсальна антена. Водночас у Кіровоградській області можна зустріти розклеєні об’яви з приблизно таким змістом: «Ефірне аналогове телерадіомовлення буде вимкнено! Обирайте альтернативу: кабельне або супутникове».  Ще раз наголошуємо: ефірне телебачення залишається безкоштовним, його не вимикають – лише змінюють спосіб передачі. А кабельне та супутникове телебачення не безкоштовне, адже слід заплатити за його підключення фірмі-провайдеру, а потім щомісяця доведеться оплачувати тій же фірмі відповідну абонплату, прописану у договорі. Тому альтернативу шукати не треба, досить або мати новий телевізор, який приймає сигнал стандарту DVB-T2, або придбати та підключити тюнер Т2 до телевізора без такої функції та наявної антени. Для кожного телевізора, в якому не вбудовано приймач DVB-T2, потрібен окремий тюнер. Скільки телевізорів, стільки  й тюнерів. При цьому додаткових антен не треба – досить однієї.

«Цифра» не для всіх

Водночас не вся територія Кіровоградської області наразі покрита цифровим ефірним сигналом. Жителі селищ Смоліного, Голованівська та села Іванківці Знам’янського району після відключення аналогового мовлення не можуть дивитись ефірне телебачення через «цифру» навіть за допомогою тюнерів. Відповідальний секретар Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Олександр Ільяшенко повідомив, що встановити на цих територіях цифрові передавачі планують вже до кінця нинішнього року. А поки мешканці названих населених пунктів змушені або шукати платну альтернативу, або сподіватися та чекати на виконання обіцянки держави – з блакитним чистим екраном без сигналу.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here