ВОЛОДИМИР ЯРИНИЧ: НАЙПЕРШЕ — ОСОБИСТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА СВОЄ ЗДОРОВ’Я

0
1200
views

Як відомо, в області високий рівень онкологічних захворювань. Чимало «знаючих» людей пов’язують це із видобутком на території Кіровоградщини уранової руди і, мовляв, саме радіоактивний фон призводить до страшної недуги. Чи насправді це так?

Про це йшлося у бесіді нашого журналіста із головним лікарем Кіровоградського обласного онкологічного диспансеру заслуженим лікарем України Володимиром Яриничем.

– Дійсно, – каже Володимир Іларіонович,– у нашій області зареєстровано найбільше онкохворих. Сумну першість посідають міста Кропивницький та Олександрія. Звісно, це може бути пов’язано із забрудненістю промисловими підприємствами довкілля у цих регіонах. Хоча у Знам’янському районі, де екологія краща, рівень захворюваності досить високий.

– То що ж впливає на виникнення хвороби?

– Шкідливі звички людини – один із найбільших факторів, що можуть спричиняти захворювання на рак. Ми не можемо достеменно сказати, скільки потрібно викурити сигарет, щоб спровокувати рак, але ми чітко бачимо зв’язок паління та раку легенів.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 22 відсотки онкохворих людей у світі помирають від раку, який виник внаслідок куріння. А відмовившись від цієї згубної звички, ви зменшуєте ризик раку на 70%. Вживання алкоголю також провокує розвиток раку порожнини рота, горла, стравоходу, печінки, молочної залози і кишечнику. Неправильне харчування та неякісні продукти, що містять харчові добавки хімічного походження, які людина споживає, збільшують імовірність виникнення раку шлунка, товстої та прямої кишок.

Прямий вплив на онкозахворювання мають вірусні захворювання, такі як вірус папіломи людини, віруси гепатиту В і С, бактерія гелікобактер пілорі, це не повний перелік. Низька фізична активність, ожиріння та навіть стрес можуть вплинути на розвиток недуги.

– Володимире Іларіоновичу, кажуть, що у молодих людей почали частіше виявляти хворобу?

– Це неправда. Статистика така, що більше захворювань виникає після 45 років, а найвищий рівень захворюваності – після 65 років. Вік – це найвпливовіший фактор розвитку раку. Звісно, є захворювання крові та лімфатичної системи, рак головного мозку, які переважно виявляються у дітей: статистика цих захворювань майже не змінилась за останні роки. Припускаю, що збільшення онкозахворювань пов’язано з тим, що збільшилась тривалість життя людей в області.

– Яку роль відіграє спадковість у виникненні раку?

– Люди вважають, що спадковість – основний чинник, що впливає на розвиток раку. Останні ж дослідження показують, що спосіб життя і харчування відіграють куди важливішу роль, аніж спадковість.

– Чи можна бачити ракові пухлини за допомогою УЗД?

– Це простий та швидкий метод ранньої діагностики раку. Ультразвукове дослідження дає точні дані, хоча діагностувати рак без допомоги та підтвердження іншими аналізами досить складно. Головне завдання УЗД – скринінг, тобто швидка оцінка підозрілих змін іноді зі стовідсотковою точністю. Апарат бачить все, інша справа, що деколи лікар не може правильно поставити діагноз.

 – В Україні проводять дослідження природи виникнення, розвитку і профілактики онкозахворювань?

– В Україні є Національний інститут раку, він проводить багато різноманітних досліджень. Займається інститут також освітньою та лікувальною діяльністю.

– Що найбільше сприяє розвитку раку та чи є ефективні методи боротьби з ним?

– Сказати про якісь окремі чинники, які абсолютно точно призведуть до утворення раку, ми, онкологи, не можемо. Для нас важливим та ефективним способом боротьби з раком є рання діагностика та скринінг. Адже саме завдяки ранній діагностиці європейські країни і США більш успішно лікують онкозахворювання. Більшість форм раку можна вилікувати на початкових стадіях. Так, наприклад, рак молочної залози на першій стадії виліковний у 95% жінок. Натомість кожній четвертій жінці в Україні рак грудей діагностують вже на третій-четвертій стадіях, коли ефективність лікування значно знижується. Схожа ситуація і зі здоров’ям чоловіків: у 21% випадків рак простати виявляють вже на метастатичних стадіях. На жаль, особисто я бачу випадки, коли пацієнти нехтують здоров’ям, відкладаючи візит до лікаря. Трапляється, що лікар не може поставити вчасно правильний діагноз, каже пацієнту, що все добре, і відправляє додому. Наслідки затримки в діагностиці та стрімкого прогресу захворювання просто жахливі – ймовірність померти чи стати інвалідом збільшується з кожним днем. Рання діагностика та скринінг раку безумовно є важливими складовими боротьби з новоутвореннями. Сучасна медицина зміщує акценти з лікування онкологічних захворювань на їх профілактику. Не менш важливо при цьому виховувати особисту відповідальність громадян за своє здоров’я.

Розмову вела Олена ЖИКАЛОВА

Фото Ігоря Демчука

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here