ЛАРИСА КОСТЕНКО: НОВА УКРАЇНСЬКА ШКОЛА СТАРТУЄ У КРОПИВНИЦЬКОМУ

0
1074
views

Освітня мережа Кропивницького за кількістю навчальних закладів та своєю структурою задовольняє потреби мешканців міста у здобутті дошкільної та загальної середньої освіти, забезпечує реалізацію в регіоні концепції безперервної ступеневої освіти.

На цьому наголосила начальник управління освіти міської ради Лариса Костенко під час нещодавньої прес-конференції.

У Кропивницькому стабільно функціонують 40 дошкільних закладів освіти різних типів і форм власності та дев’ять відділень при навчально-виховних об’єднаннях. Працює система електронної реєстрації дітей до закладів дошкільної освіти.

Успішно працює розгалужена мережа дошкільних закладів освіти та груп, в яких виховуються та проходять реабілітацію діти з особливими освітніми потребами. А саме: два дошкільні заклади для дітей з порушенням зору, по одному – з порушенням опорно-рухового апарату та санаторний для тубінфікованих дітей.

На сьогодні при 26 дошкільних закладах працюють 56 груп для дітей, які мають особливі потреби, в них виховується 1235 дітей.

– Щороку у Кропивницькому збільшується мережа груп у закладах за рахунок відкриття їх у раніше вивільнених групових приміщеннях, – відзначила Лариса Костенко.– Різними формами дошкільної освіти охоплено 10203 дитини віком від трьох до шести років та діти п’ятирічного віку. Загалом це становить 99,8%.

У новому навчальному році у школах міста очікується 25499 учнів, що на 1089 дітей більше, ніж минулого року.

– Найважливішим завданням освітньої галузі Кропивницького залишається надання якісних освітніх послуг та реалізація державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа», – підкреслила Лариса Костенко. – Нова українська школа взяла старт в освітянській галузі міста. Навчально-виховне об’єднання № 25 увійшло у сотню шкіл-учасників пілотного проекту по впровадженню нового Державного стандарту початкової освіти. Навчально-виховний комплекс №26 та навчально-виховне об’єднання №31 стали учасниками науково-педагогічного проекту «Інтелект України». Навчальний заклад «Вікторія-П» долучився до інноваційного освітнього проекту «На крилах успіху».

У Кропивницькому також організовано проведення перепідготовки вчителів початкових класів для «Нової української школи» за відповідними програмами МОН.

Управління освіти сприяє створенню нового освітнього середовища шляхом облаштування шкіл меблями, обладнанням і дидактичними матеріалами, необхідними для впровадження компетентнісного навчання.

– Важливо, що у 2018/2019 навчальному році ми плануємо запровадити електронну реєстрацію дітей у гуртки, – акцентувала увагу начальник управління освіти. – Завдання покращити організаційну складову в позашкільній освіті чітко поставив міський голова Андрій Райкович. Через 3-4 місяці функціонування системи ми зможемо зробити аналіз уподобань кропивницьких школярів під час вибору напрямків заповнення свого дозвілля.

Реформування національних освітніх систем, що відбуваються нині в Україні, передбачає вирішення однієї з першочергових проблем – якості освіти. Саме якісні показники розвитку освіти свідчать про ефективність її функціонування, адже від якості надання освітніх послуг залежить майбутнє країни.

У Кропивницькому суттєво змінився підхід до діяльності літніх пришкільних таборів. Із червня поточного року в закладах освіти міста працювало 38 дитячих таборів відпочинку з денним перебуванням.

За загальнонаціональним проектом працювало шість мовних таборів та профільних мовних загонів.1500 учнів 1-8 класів поглибили знання з іноземних мов. Були залучені чотири волонтери Корпусу Миру як носії мови та шість волонтерів Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені В.Винниченка. Фіналом мовних таборів був фестиваль «Всі прапори завітали до нас».

Учні 5-8 класів брали участь у проекті “GoCamp” на базі НВО № 6. Також у Кропивницькому працювали табори:

літня школа з програмування та IT-технологій – НВО №18;

школа волонтерів – ЗОШ №2 і 29;

школа виживання – ЗОШ №10, НВО 33, НВО «ЗОШ-інтернат»;

школа парамедиків «Знай! Умій! Врятуй!» – НВК №26, НВО №35;

школа робототехніки SmartRobots – НВО «Вікторія-П»;

школа «Діти створюють країну» – НВО №25;

школа громадянської активності та культурної дипломатії – НВО ім. Шевченка;

школа сучасних панянок – НВО №15 та ін..

Працювала «Літня школа бізнес-лідерства», яка включала: розробку та захист учнівських бізнес-проектів, вирішення кейсу фермера (підприємця), міні-командної роботи (по три учасники) в симуляції ViAL, цільової аудиторії – учні 8-10 класів закладів освіти міста Кропивницького.

– Значну увагу міська влада приділяє покращенню матеріально-технічної бази закладів освіти, – повідомила Лариса Костенко. – У 2018 році заплановано відремонтувати чотири сучасні спортивні зали (гімназія № 9, НВО № 18, 32, «Мрія», школа-інтернат) та актові зали (НВО № 19, 33).

Для зберігання теплової енергії у закладах освіти частково замінено дерев’яні вікна на пластикові в кількості 162 штуки, на суму 1793,2 тис. грн.

Виконано капітальний ремонт покрівлі ЗОШ № 37, приміщень НВО № 34, ДНЗ № 72, замінено вікна в НВО № 8, 16, 20, 24, 25, ЗОШ № 10, СЗОШ № 3, СЮТ, ремонт системи опалення та тепломережі в НВО № 19, ДНЗ № 17, 35 на суму 6 486, 3 тис. грн.

Для 40 закладів загальної середньої освіти заплановано придбати 3706 комплектів шкільних меблів (парта, стілець). Відремонтовано комплекти шкільних меблів у кількості 233 парти та 370 стільців (ЗОШ № 4, НВО № 8, 16, 19, 34, 35).

Придбано технологічне обладнання для пралень та їдалень на суму 262,1 тис. грн та комп’ютерну техніку: 6 інтерактивних дошок, 44 проектори, 8 планшетів, 5 принтерів, 74 ноутбуки, 3 персональних комп’ютери, 87 мікросистем на загальну суму 2 403 291 тис. грн, а також ігрові набори Six Bricks в кількості 3034 шт.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here