ДЕ ВІЛЬНИЙ ДУХ ВИТАЄ КОЗАКІВ…

0
1099
views
«Чута-фест»-2018. Фото Ігоря Демчука

У минулі вихідні на території садиби «Гайдамацька січ» в селі Цибулевому Знам’янського району пройшов фестиваль народної творчості, який зібрав декілька тисяч гостей і учасників.

На початку відкриття «Чута-фесту» перший заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко висловив усім присутнім привітання від Сергія Кузьменка. Зокрема він сказав: «У цьому чарівному історичному куточку Знам’янщини втретє проходить фестиваль народної творчості, на який завітали виконавці з нашої області, з інших областей України і будуть дарувати вам ліричні й жартівливі народні пісні, запальні українські танці. Тобто ми плекаємо нашу духовну скарбницю, і в цьому завжди є підтримка обласної державної адміністрації».

Щодо учасників фестивалю, то цьогоріч у ньому взяли участь 60 майстрів  декоративно-ужиткового та образотворчого  мистецтва з різних районів області.  Їхні вироби можна було побачити і придбати на ярмарку. Гарним попитом користувалися здоба з тіста, продукція бджільництва, травництва, вироби з каміння, дерева, витвори майстрів гончарства.

На нижньому майданчику з ранку до пізнього вечора безкоштовно працювали дитячі атракціони. Там же усіх гостей пригощали смаколиками. А на верхньому як і раніше, було влаштовано кілька фотозон на будь-який смак. Особливістю цьогорічного фестивалю стали «Козацькі розваги», а також вже звичні  «Поетичні гутірки».

Добре було організовано чергування лікарів, пожежників та поліції. Варто відзначити, що під час спеки оргкомітет фестивалю потурбувався про питну воду для усіх бажаючих.

Традиційно на головній сцені відбувся виступ пісенних колективів та окремих виконавців. Серед них народний аматорський фольклорний колектив «Ексампейя» та академічний театр музики пісні та танцю «Зоряни» Кіровоградської обласної філармонії. Своїх прихильників знайшли також рок-гурт «Місто доріг» Знам’янського РБК, фольк-рок-гурт «Dobra Vam» (Чигирин), рок фьюжн денс студія «BlackBerry» (Кропивницький), рок-гурт-«ДельТора» (Полтава), фольк-метал-гурт «Рай Із Твоїх Снів» (Львів). Увечері можна було подивитися на феєричне фаєр-шоу у виконанні Сергія Покришка та Станіслава Флорінцева.

Нинішнього року фестиваль мав серйозну підтримку з боку департаменту культури Кіровоградської ОДА, депутатів обласної ради Наталії Ревенко, Юрія Гугленка та народного депутата України Олеся Довгого.

Під час фестивалю голова Знам’янської районної державної адміністрації Олександр Лукашов дав коротке інтерв’ю.

Якими силами на рівні району організовано і проведено нинішній «Чута-фест»?

– Організатором фестивалю є Знам’янська районна державна адміністрація та Знам’янська районна рада. Але ми не змогли б підняти його рівень без активної підтримки Кіровоградської ОДА, Цибулівської сільської ради, СФГ «Росток» (директор Володимир Єльник), ПСП «Обрій» (керівник Валерій Недовоз), ДП «Чорноліське лісове господарство» (директор Олександр Зуєв). Основні роботи виконувалися відділом культури та туризму Знам’янської РДА, структурними підрозділами РДА, господарем зеленої садиби «Гайдамацька Січ» Володимиром Вознюком та волонтером Миколою Ярчишиним, Знам’янським РЕМ «Кіровоградобленерго», райавтодором.

– Які кошти на це було залучено?

З районного бюджету виділено 90 тисяч гривень. Цибулівська сільрада надала 10 тисяч гривень. Спонсорські кошти у сумі 100 тисяч гривень пішли на рекламу, підвіз відвідувачів і гостей, на виступи рок-гуртів у вечірній програмі фестивалю.

– Ваша оцінка цьогорічного фесту?

– Фестиваль пройшов добре. Хотілося б більше залучати самих відвідувачів до участі у конкурсах та змаганнях. Наприклад, організувати інтерактивний театр українських гуморесок. Сподіваємося, фестиваль буде набирати обертів за будь-яких керівників, збільшуватиме географію учасників та відвідувачів. Добре було б зробити фестиваль дво- або триденним. Потенціал для цього є.

Любомир РОМАНОВ

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here