СЕРГІЙ КУЗЬМЕНКО ПЕДАГОГАМ КІРОВОГРАДЩИНИ: МИ НЕ МОЖЕМО ПОЗБАВИТИ ДІТЕЙ ПРАВА СТАТИ УСПІШНИМИ

0
712
views

Більше як півтисячі освітян з усієї області зібралися минулого понеділка у Новоукраїнці, де відбувся обласний педагогічний форум, тематична спрямованість якого – «Реалізація концепції  «Нова українська школа» – втілення освітянських реформ та нового змісту освіти».

У роботі цього масштабного зібрання взяли участь голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко та перший заступник міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець. Протягом роботи форуму педагоги Кіровоградщини, які представили заклади дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної та позашкільної освіти, обговорили здобутки роботи попереднього навчального року та поділилися планами на наступний.

У своєму вітальному слові Сергій Кузьменко зазначив, що область має поступ у галузі освіти. Спираючись на статистичні дані, він зупинився на завданнях, які треба виконати в новому навчальному році. Серед пріоритетів – продовження роботи зі створення опорних шкіл, зокрема в районах, де ситуація поки що найгірша, – у Бобринецькому та Онуфріївському.

– Ми не можемо позбавити дітей права стати успішними, – наголосив Сергій Кузьменко керівникам територій. – Опорні школи створюються для того, щоб учні здобували якісні знання, ставали конкурентоспроможними. Цю роботу нам треба виконати. Ще одне завдання – успішна реалізація в області концепції «Нова українська школа».

 Очільник області підкреслив, що влада та педагоги провели якісну підготовчу роботу до старту зазначеного проекту – навчання першокласників за новою програмою: виділені кошти на оснащення класів, підготовлено педагогів.

– Переконаний, що фундамент, закладений нами сьогодні, через 12 років дасть гарні результати, – підкреслив Сергій Кузьменко.

Торкаючись питання  подальшого впровадження  в області інклюзивної освіти з метою навчання та соціальної адаптації дітей з особливими потребами, зокрема оснащення інклюзивно-ресурсних центрів, голова ОДА зауважив, що це питання керівники територій і закладів мають тримати на особистому контролі, бо це завдання держави і суспільства – рухатись далі.

Ще один важливий напрям – створення нових місць у дошкільних закладах.

– До кінця 2018 року на Кіровоградщині буде створено ще 700 додаткових місць у дитячих садках для дошкільнят. Для цього інвестовано значні кошти. Загалом галузь освіти області у 2018 році отримає 135 мільйонів гривень, у тому числі і на дитсадки, – зазначив Сергій Кузьменко та підкреслив: — До 2020 року буде повністю ліквідовано черги до ДНЗ. Ці кошти підуть на те, щоб діти навчалися в гарних умовах, щоб обладнання і транспорту ставало більше. Також будемо запускати дитячі садки, які десятками років не працювали. Переконаний, що влада виконає своє завдання, яке перед собою ставить.

Голова облдержадміністрації не оминув і питання мотивації педагогів:

– Пріоритет для держави – забезпечити вчителя достойною заробітною платою. Це завдання не тільки держави, а й місцевої влади.

Сергій Кузьменко наголосив, що завдяки рішенням місцевих рад педагоги Кіровоградщини отримують усі додаткові виплати, робота щодо підвищення рівня зарплати вчителям триватиме.

Керівник облдержадміністрації звернув увагу на якісну підготовку до відзначення 100-річчя від дня народження видатного педагога-земляка Василя Сухомлинського та організацію і проведення на Кіровоградщині відповідних заходів. Сергій Кузьменко нагородив дипломами обласної державної адміністрації та цінними подарунками переможців конкурсу з розробки логотипа на відзначення 100-річчя від дня народження педагога.

За зайняте третє місце нагородили учителя географії Витязівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Бобринецького району Володимира Перевєдєнцева. Друге призове місце отримав дизайнер рекламного агентства «Антураж А» з обласного центру Сергій Марущак. Переможцем конкурсу став студент мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. Винниченка Микола Хворост. Нагороду отримав його батько. Цей логотип буде візитівкою урочистих заходів та використовуватиметься як офіційна емблема під час відзначення 100-річного ювілею Василя Сухомлинського.

Після урочистого відкриття педагогам Кіровоградщини у формі документального фільму було представлено звіт про знакові події в освіті протягом минулого навчального року. Зокрема, було відзначено шосте місце області в загальнодержавному рейтингу за доступністю до дошкільної освіти (минулого навчального року створено понад 300 додаткових місць у дошкільних закладах) та перше місце в Україні за кількістю опорних шкіл (на Кіровоградщині працює 74 опорних школи та 194 філії). Наголошувалося і на тому, що за рейтингами зовнішнього незалежного оцінювання у 2018 році Кіровоградська область поліпшила свої позиції. Під час звіту йшлося і про покращення матеріально-технічної бази загальноосвітніх закладів (інтерактивні дошки, комп’ютерні класи, обладнання для кабінетів) та придбання автобусів. Відзначено також здобутки із впровадження інклюзивної освіти (за останні три роки кількість дітей, які навчаються інклюзивно, зросла із 65 до 574, створено мережу інклюзивно-ресурсних центрів). Звернули увагу і на впровадження дуальної форми навчання у закладах професійно-технічної освіти області та відкриття навчально-практичних центрів.

Сергій Кузьменко вручив ключі від семи шкільних автобусів керівникам шкіл: директору Голованiвської опорної школи iмені Тараса Шевченка Ользi Томашевськiй, директору Побузької опорної школи Голованiвського району Iгорю Позиваю, директору Дмитрiвського опорного закладу iменi Тараса Шевченка Знам’янського району Оленi Павленко, директору Глодоської опорної школи Новоукраїнського району Валентинi Плецькiй, директору Луганської опорної школи Петрiвського району Оленi Козловськiй та директору Устинiвської опорної школи Володимиру Гавришу. Нинішнього року автобуси придбали на понад 12 мільйонів гривень.

Після завершення пленарного засідання учасники педагогічного форуму продовжили роботу в студіях, де мали можливість обговорити актуальні питання та проблеми освітянської галузі.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here