ІНВАЛІДНІСТЬ – НЕ ПЕРЕШКОДА: ЯК АТОВЕЦЬ З КІРОВОГРАДЩИНИ ВІДКРИВ ІНТЕРНЕТ-МАГАЗИН

0
705
views

Для когось рішення про започаткування власної справи стає органічним і цілком природнім, а комусь дається нелегко: після безплідних спроб працевлаштуватись або незгоди з умовами праці чи незадоволення рівнем зарплати на попередніх місцях роботи.

Звичайно, успіх у підприємницькій діяльності приходить не відразу, для цього необхідно докладати чималих фізичних та моральних зусиль і матеріальних витрат. Щоб вижити у безмежному світі бізнесу, треба знати його закони і правила, а також проявляти найкращі особисті якості: розум, працелюбність, наполегливість тощо. Але головне у бізнесі, як і у всіх інших справах, – велике бажання стати успішним, прагнення робити все можливе заради високих результатів роботи і вміння не розмінюватись на дрібниці, швидко знаходити вихід із складних ситуацій, а тимчасові труднощі сприймати як набуття досвіду та уроки долі, а не крах усього життя.

Для людини з інвалідністю трудова діяльність займає особливе місце у житті, адже є не тільки можливістю забезпечити своє існування, але й виступає як факт реалізації своїх здібностей, приєднання до суспільних цінностей. Якщо підходящої роботи поки що немає, – чому б не створити для себе робоче місце? Яскравий тому приклад – життєва історія підприємця Олександра, демобілізованого учасника АТО, який звернувся до служби зайнятості за сприянням у вирішенні питання власного працевлаштування. «Спочатку шукав роботу, але такої як хотілось – не траплялось, адже було бажання реалізувати свої знання, отримані у виші. За фахом  я економіст з бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності. Наступним кроком на шляху ефективного вирішення проблеми безробіття стала пропозиція індивідуального консультанта відвідати семінар з орієнтації на підприємницьку діяльність. Я з радістю прийняв її, оскільки зволікати часу немає», – розповів Олександр.

Відвідавши семінар «Як розпочати свій бізнес?», чоловік твердо вирішив стати підприємцем і створити спочатку робоче місце для себе, а згодом, можливо, і для інших.

Як зізнається колишній безробітний, ідеї для власної справи у нього були завжди. Так, наприклад, людині з інвалідністю часто доводиться відвідувати лікарні. Одноманітне біле вбрання лікарів інколи викликало смуток та апатію. То чому ж не додати різноманітності до медичної уніформи та не підняти цим самим настрій лікарям та відвідувачам? Зробивши маркетингове дослідження саме цього питання, Олександр створив сайт та вирішив зайнятися роздрібною торгівлею медичного та кухарського одягу. Шукач роботи склав бізнес- план та вдало захистив свою мрію: став підприємцем на початку травня 2018 року.

Ретельно підібраний асортимент допоміг отримати багато позитивних відгуків та замовлень для різноманітних закладів харчування та медичнихустанов на нещодавно створеному сайті. Тож Олександр поступово почав втілювати свої мрії і нині його діяльність – реалізація якісного товару вітчизняного виробника з натуральної сировини, яка користується попитом, адже  підприємець дбає про підтримання попиту та постійно оновлює асортимент.

«Я з вдячністю згадую уважне ставлення, чуйність і повагу з боку кожного фахівця центру зайнятості, які зі мною спілкувалися і підтримали моє прагнення стати підприємцем, – поділився спогадами Олександр. – Бажаю шукачам роботи побільше оптимізму та готовності швидко пристосовуватись до життєвих обставин: тоді мрії неодмінно стануть реальністю!»

Маргарита Жежеря, заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Олександрійського міськрайонного центру зайнятості

Які послуги можуть отримати демобілізовані військовослужбовці в службі зайнятості?

У службі зайнятості демобілізовані військовослужбовці можуть отримати весь комплекс передбачених послуг з:

  • підбору підходящої роботи;
  • здійснення професійної орієнтації;
  • проведення комп’ютерного діагностичного тестування з метою виявлення професійних схильностей;
  • організації та здійснення професійного навчання безробітних;
  • організації участі в громадських та інших  роботах тимчасового характеру;
  • надання інформаційних та юридичних консультацій;
  • сприяння в організації підприємницької діяльності.

Особи, звільнені з військової служби після участі у проведенні антитерористичної операції, з числа осіб з інвалідністю до отримання права на пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», мають право на отримання ваучера для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №207 від 20.03.2013 «Про затвердження Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці».

Дія цього Порядку не поширюється на:

  • осіб, які не мають професійно-технічної або вищої освіти;
  • осіб, які проходили протягом останніх трьох років перепідготовку за рахунок коштів Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття (Абзац дев’ятий пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМУ № 779 від 30.09.2015);
  • осіб, які зареєстровані в центрах зайнятості як безробітні.

Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання і не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, визначеного законом на момент прийняття рішення про його видачу.

Відділ організації профнавчання Кіровоградського обласного центру зайнятості

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here