«МАМА+Я»

0
602
views

Під такою назвою у Кропивницькому днями пройшов Всеукраїнський благодійний фестиваль для дітей-сиріт. Цей захід зібрав дітей з обласного центру та багатьох районів Кіровоградщини, що перебувають у цьому статусі.  Загалом близько двох тисяч.

Фестиваль, що проходив у Ковалівському парку, став великим майданчиком для дітей, у котрих з’явилася додаткова можливість для самореалізації та саморозвитку. На початку фестивалю його організатор та керівник благодійного фонду «Мама+Я» Наталя Сивак (Дніпро) зазначила: «Кожна дитина, який би вона не мала талант, має можливість сьогодні його продемонструвати. Кожна дитина, яке бере участь у програмі заходів, одразу отримує заохочувальний подарунок. Ті ж учасники, які стануть переможцями, одержать від меценатів дуже коштовні подарунки: ноутбуки, планшети, мобільні телефони, велосипеди, самокати, побутову техніку тощо. Примітно, що наш фонд і меценати ретельно підбирали подарунки залежно від віку дитини, залежно від того, це хлопчик чи дівчинка. Ми маємо тут понад 30 локацій. І швидка допомога, і МНС, і поліція, і представники центру зайнятості – усі сьогодні не просто виконують свої професійні обов’язки, а дають можливість дітям отримати майстер-класи для того, щоб зрозуміти, що це за професії, до чого у них є хист і яку професію вони можуть обрати в майбутньому. Отже, фестиваль – це і допомога: юридична, психологічна, профорієнтаційна. Продумана також гуманітарна допомога дітям і повноцінні обіди із солодощами».

Під час фестивалю на сцені Літнього театру нон-стоп пройшли три концерти, на інших локаціях (загалом близько 30) паралельно проходили «Веселі старти», ярмарок-виставка дитячих робіт та  змагання з футболу серед восьми дитячих команд. До речі, кожен гравець цих команд незалежно від результату отримав у подарунок комплект форми, бутси, м’яч, медаль і диплом, а команди-переможці – кубок.

Знаменно, що й обласна, і міська влада одразу підтримали організаторів благодійного фестивалю, забезпечивши перевезення дітей з районів, залучивши до відповідної роботи працівників соціальних та культурних напрямків, представників соціально відповідального бізнесу. Серед них Ірина Ніколаєнко, котра була гостею та членом журі попередніх фестивалів у Дніпрі та Запоріжжі, а нині ініціювала його проведення у нашому місті, поєднавши дії влади та меценатів. Вона, зокрема, сказала: «Рік тому я знайшла мрію – провести цей фестиваль у місті, де живу і працюю вже кілька років. Мене почула Наталя, мене почули місцева влада та підприємці, які підтримали і допомогли організувати це свято. Мені б дуже хотілося, аби фестиваль пройшов таким чином, щоб діти забажали повторення його в наступному році. Адже вони готуються до цього кілька місяців, готують певні номери, конкурси. Так, найбільше моє бажання, щоб вони надихнулися тим, що відбудеться сьогодні, для майбутнього. Щодо профорієнтації. Якщо результатом нинішньої акції стане те, що деякі діти зрозуміють, яка професія для них цікава, яку професію обрати, це буде чудово. Сподіваюся, що, можливо, хтось з присутніх чи тих, хто побачить репортаж про фестиваль по телебаченню, виявить бажання усиновити когось з дітей».

Почесним гостем та членом журі фестивалю став голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко. «Ми дуже переживали і доклали усіх сил, щоб зробити гарні умови для того, щоб кожний з вас розкрив свої таланти. І не важливо, будете ви співати чи танцювати, займатися образотворчим мистецтвом чи показувати свої здібності у спорті. Головне, щоб ви обов’язково показали свої справжні таланти. Хочу щиро подякувати організаторам цього заходу за їхню любов до дітей, за їхнє уміння створити свято. Цей захід дуже важливий. Він пришвидшує соціалізацію дітей, навчає культурно спілкуватися, знаходити друзів, а також не тільки добре вчитися, а ще й добре співати, танцювати, займатися спортом, бути творчо активними», – сказав очільник області, відкриваючи фестиваль. Треба зазначити, що рівень організації та проведення фестивалю «Мама+Я» був дійсно високим. Він став справжнім святом для тих, чиє дитинство не дуже світле й радісне, тому що його не завжди осявають посмішки мами чи тата.

А тим часом

Під час благодійного фестивалю  «Мама+я» для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, фахівці системи безоплатної правової допомоги Кіровоградщини організували роботу правового майданчика.

«Кожна дитина у разі потреби має право на безоплатного адвоката, адже у 2018 році були внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Тепер отримати безоплатну вторинну правову допомогу можуть не лише діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, а усі діти», – підкреслив директор Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області Леонід Кропліс.

Фахівці системи БПД пояснили дітям, що прояви насильства чи грубості не повинні бути приховані. Діти можуть попросити захисту у батьків, учителів, поліції, державних органів опіки та піклування, місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи бюро правової допомоги.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here