НАСТРОЇ КІРОВОГРАДЩИНИ: ЧИ ПОМЕНШАЛО ОПТИМІЗМУ?

0
765
views

Консорціум «Вибір» вдруге проводив соціологічне опитування на Кіровоградщині. Питали про настрої, політичні вподобання, готовність взяти участь у виборах. Опитування проходило двічі: на початку липня та в середині серпня. Чи змінилися погляди в кіровоградців та яку динаміку можна відслідкувати?

Соціологічний консорціум «Вибір» проводив соціологічне дослідження серед виборців на Кіровоградщині: у містах Кропивницькому, Олександрії, Знам’янці, Світловодську, а також у 21 районі області. Методом особистого інтерв’ю було опитано 1450 респондентів віком від 18 років. Окрім звичних питань про електоральні вподобання, також респонденти визначали, що є найбільшою проблемою в Україні, та відповідали, чи прийдуть голосувати під час найближчих виборів. При цьому похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,1%.

Результати липневого соцопитування продемонстрували стриманий оптимізм мешканців Кіровоградщини (публікація «Настрої Кіровоградщини: стриманий оптимізм» в «НС» від 26 липня 2018 р.). У липні на запитання «Чи прямує Україна в правильному напрямку?» позитивно відповіли 24 відсотки опитаних мешканців Кіровоградщини. В серпневому опитуванні оптимізм дещо знизився – до 19,7 відсотка. З них 6,5 відсотка опитаних вважають, що «в точно правильному», а «в скоріше правильному» – 13,2 відсотка. При цьому 29,7 відсотка (попередні показники становили 28,2%) опитаних мешканців Кіровоградщини запевнили, що зовсім не в тому напрямку рухається країна, ще 43,5 (в серпневому дослідженні – 39,6) відсотка – що «в скоріше неправильному».

А ось бачення першочергових проблем у мешканців Кіровоградської області не змінилося: в «топ 5» потрапили ті ж проблеми, які обрали респонденти і під час липневого соцопитування, з відмінністю в декілька відсотків, що вкладаються в похибку. В серпні 40,4 відсотка респондентів відповіли, що саме війна на Донбасі потребує якнайшвидшого вирішення. Друге місце серед невідкладних проблем країни займає корупція – її обрали 40,3 відсотка респондентів Кіровоградщини. Трійку першочергових проблем замикає соціальне забезпечення та захист з показником у 37,8 відсотка. У «топ-5» проблем ввійшли ще економічна криза (27,8 відсотка опитаних) та безробіття (19,6%). А ось замість липневих «проблем з ЄС» на шосте місце вийшла проблема якості медичного обслуговування.

Настрої Кіровоградщини

Серед запитань дослідження були й ті, що стосувалися політичних вподобань щодо кандидатур на виборах-2019. Але водночас зараз визначати список кандидатів ще зарано. Разом з тим цікавим було запитання про участь у самих виборах. Так, 60,7 відсотка опитаних мешканців Кіровоградщини повідомили, що не проґавлять нагоду віддати свій голос за того чи іншого кандидата. А ось в липневому опитуванні ствердно відповіли на це питання 63,2 відсотка.

Звичайно, можна побачити певну динаміку: оптимізм та запал творити майбутнє своїми голосами мешканці Кіровоградщини трохи втратили. Водночас про динаміку з двох досліджень казати рано: відмінність у показниках є менше допустимої похибки. Окрім Кіровоградщини, такий моніторинг проводиться і в Запорізькій, Дніпропетровській, Одеській, Харківській, Миколаївській та Херсонській областях. В свою чергу представники консорціуму «Вибір» запевнили, що їхня ціль – подивитися динаміку рейтингів різних політиків та вподобань електорату по регіонах. Тому заміри планується проводити приблизно раз на місяць. Адже це дасть можливість зрозуміти тенденції в розрізі декількох великих регіонів перед президентськими виборами, вловити «пульс» у кожному з цих регіонів.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here