ЩО ЗАГРОЖУЄ ЛІСАМ КІРОВОГРАДЩИНИ?

0
792
views

У третю суботу вересня традиційно відзначають День працівника лісу. Напередодні очільниця обласного управління лісового та мисливського господарства Наталя Ревенко розповіла про досягнення і проблеми, з якими стикаються працівники галузі на Кіровоградщині. 

Чим займаються лісівники нашої області? Оберігають ліс від пожеж, незаконної вирубки, браконьєрства, від шкідників та хвороб. Створюють лісові дороги, дендрарії, опікують 39 шкільних лісництв, слідкують за популяцією лісових тварин, створюють рекреаційні місця відпочинку для населення вздовж автодоріг на узліссі. При цьому слід врахувати, що майже вісімдесят відсотків лісу на Кіровоградщині – рукотворні. Тож лісівники працюють постійно над його відновленням. Наприклад, на певній ділянці лісу дерева вже досягли віку зрілості, надалі вони лише всихатимуть, ламатимуться під час буревіїв. Ці ділянки вирубують, а на цьому ж місці висаджують нові дерева тих самих культур. Допоки дерево росте, лісівники доглядають за ним: прибирають зайві чагарники, роблять санітарну вирубку, прорідження тощо. Вирубані дерева реалізуються. За вісім місяців поточного року від усіх видів рубок було заготовлено 109 тисяч кубометрів ліквідної деревини, реалізовано в круглому вигляді 110 тисяч кубометрів. При цьому на деревообробних дільницях перероблено 7,7 тисячі кубометрів деревини та випущено товарної продукції на суму 32,4 мільйона гривень. Загалом же вік зрілості дуба звичайного та ясена звичайного, які переважають в лісах нашої області, становить більше ста років.

– Щодо роботи працівників лісу є прислів’я: саджаємо не для себе, рубаємо не своє.

Те, що ми зараз саджаємо, вирубають наступні покоління лісівників, а ми рубаємо лише те, що вже дозріло – висаджене ще до народження сучасних працівників лісу. Саме тому я проти того, щоб ліс передавали в приватні руки. Адже людина захоче швидкого прибутку, а як його отримати, якщо дерево дозріває сто і більше років? А весь цей час за деревом треба доглядати, оберігати від пожеж та шкідників, від браконьєрів – а це коштує сил та грошей, – пояснює Наталя Ревенко.

Також з початку року лісівниками Кіровоградщини було реалізовано 57,5 тисячі штук декоративного посадкового матеріалу на суму один мільйон 14 тисяч гривень. У свою чергу очільниця обласного управління закликала купувати живі ялинки на свята, адже у лісовому фонді вже закладено 13,7 гектара плантацій саме новорічних ялин.

Та існують і певні проблеми, які наразі загрожують лісу та лісовій галузі. По-перше, це зміна клімату, через яку дерева стають вразливими для шкідників. В Україні наразі шириться верхівковий короїд. Зараз осередки масового всихання дерев охоплюють Волинську, Житомирську, Київську, Львівську, Рівненську, Хмельницьку, Черкаську, Чернігівську області та продовжують поширюватися. Вже є випадки зараження  на території Кіровоградської області. Найефективніша боротьба – санітарна вирубка заражених дерев до того, як короїд встигне перебратися на сусідні. Але, за чинними нормативно-правовими актами, відводити в суцільні санітарні рубки можна тільки вже повністю засохлі і остаточно винищені дерева. Та поки дерево засохне повністю, шкідник встигає перебратися на сусідні. Також є певні території, де санітарна вирубка заборонена, що також загрожує насадженням.

Загалом ураження дерева верхівковим короїдом відбувається так: під корою дерево починає синіти зверху донизу. Тому коли лісівники встигають прибрати таке заражене дерево, то іноді виникає нерозуміння в суспільстві, адже люди бачать здоровий пень без ушкоджень на місці ураженого дерева.

Другою проблемою є фінансування та оподаткування галузі. Вже три роки з держбюджету не виділяються кошти на ведення лісогосподарських заходів. І навіть незважаючи на це, дев’ять державних лісогосподарських підприємств Кіровоградщини спрямували загалом близько 110,7 мільйона гривень на ведення лісового та мисливського господарства, з яких 96 відсотків – власні кошти підприємств. Лише 3,6 відсотка становлять асигнування із загального фонду держбюджету та півтора мільйона гривень – з місцевого бюджету. Але нещодавно Верховна Рада внесла поправку, яка передбачає земельний податок на всі лісові землі України. Раніше лісгоспи сплачували податок у вигляді рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, з якого 50 відсотків вносилися до державного бюджету, а інша половина – до місцевого. Тобто земельний податок як складова рентної плати надходив до місцевого бюджету, обраховувався на нелісові землі, що є в складі земель лісогосподарського призначення: на яких розміщені сільськогосподарські угіддя, споруди і адмінбудівлі підприємств лісового господарства, лінії електропередач тощо. При застосуванні нових норм, окрім рентної плати, передбачається на всі лісові землі ще один податок (фактично це подвійне оподаткування). Зрозуміло, що з таким навантаженням навіть прибуткові лісгоспи враз стануть банкрутами, не кажучи вже про ті, які не мають на своїй території заліснених зон, щоб отримувати прибуток. Також це призведе до значного подорожчання деревини. При загальному обсязі реалізації майже 14 млрд грн за 2017 рік загальна сума податків та інших обов’язкових платежів підприємств лісового господарства – понад п’ять млрд гривень. Додатковий земельний податок прибавить до цієї суми від 3 до 10 мільярдів, залежно від рішення місцевих громад.

У зв’язку з цим до керівництва держави звернулися науковці, громадська рада при Держлісагентстві, Всеукраїнська громадська організація «Товариство лісівників України», Асоціація «Меблідеревпром», Українська асоціація деревообробного обладнання та Українське товариство мисливців і рибалок. У зверненні зазначається, що створення фонду фінансування лісового господарства та ухвалення деяких законодавчих ініціатив мало б вирішити питання фінансування здійснення комплексу заходів з охорони, захисту, розширеного відтворення лісів півдня та сходу, а до місцевих бюджетів можна буде направити сто відсотків плати за спеціальне використання лісових ресурсів. У свою чергу Наталя Ревенко запевнила, що як депутатка обласної ради також порушить це питання на найближчій сесії.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here