ШТРАФ ЗА НЕПРИСТЕБНУТИЙ ПАСОК БЕЗПЕКИ ЗБІЛЬШАТЬ МАЙЖЕ У 17 РАЗІВ

0
725
views

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні розглянув законопроект №8492 щодо підвищення штрафів за непристебнутий пасок безпеки і невикористання захисних мотошоломів та рекомендував парламенту прийняти його за основу.

Документом «Про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо зниження смертності та травматизму на дорогах України шляхом збільшення рівня користування пасками безпеки та шоломами)» нардепи пропонують збільшити адміністративну відповідальність за подібні порушення майже в 17 разів – з діючих нині 51 гривні до 850 гривень.

Як пояснюють автори законопроекту, таке серйозне підвищення штрафу викликано тим, що зараз відповідальність за порушення правил користування паском безпеки та шоломами по Україні чисто умовна – всього 51 грн. Подібний низький розмір штрафу не змішав з тими тяжкими наслідками, які можуть бути викликані невикористанням цих засобів захисту. Крім того, нардепи вважають, що встановлення державою такого незначного розміру штрафу створює у водіїв і пасажирів уявлення про те, що порушення цих норм є чимось несуттєвим, хоча насправді наслідком є ​​численні людських втрат.

Сукупність цих факторів сприяє масовому ігнорування користування паском безпеки та шоломами, що призводить, в свою чергу, до збільшення кількості загиблих і травмованих на дорогах України. Так, за даними Національної поліції України, щорічно на дорогах України гине не менше 3,5 тис осіб і травмуються не менше 35 тис. Тобто кожен день на дорогах України гине понад 9 осіб. За цими показниками аварійності та наслідками дорожньо-транспортних пригод (ДТП), Україна є одним з лідерів серед європейських країн.

Національний промисловий портал

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here