КОЛИ ДОРОГА СТАЄ ТУПИКОМ, АБО ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО НАДРУКОВАНОГО

0
2967
views

До редакції сайту НС надійшло звернення від мешканців Новгородки з теми, яку ми піднімали майже чотири роки тому. Виявляється, той задавнений конфлікт не тільки не згас, а продовжує якщо не палати, то, принаймні, тліти.

Йдеться про інформацію місцевих свободівців про земельний конфлікт: У НОВГОРОДЦІ 77-РІЧНИЙ ЧОЛОВІК БОРЕТЬСЯ ПРОТИ ЗАХОПЛЕННЯ ЙОГО МАЙНА

У свою чергу місцеві мешканці повідомили нам власну позицію з цього приводу:

Як може людина законно приватизувати ділянку яка їй ніколи не належала і яка їй в користування не надавалась?

При купівлі будинку у 2001 р. паном Велковим було придбано і присадибну ділянку ширина якої становила 33,7 м що і стверджує технічний паспорт БТІ. У 2009 р. цей чоловік зробив приватизацію, “прихватизувавши” і земельну ділянку загального користування, яка знаходиться позад його двору. Зміни в тех. паспорт БТІ були внесені в липні 2014 р. і ширина його двору стала вже 38,4 м!

За рахунок чого?

Чи не тої земельної ділянки загального користування (проїзду), що завжди існував між двором п. Велкова і його сусідів?

На доказ того, що НС дійсно не тримається жодної сторони згаданого конфлікту, наводимо матеріал, який був надрукований у паперовій версії газети 13.08. 2015 року.

А таки була дорога

Сьогодні у Новгородці серед тем, що хвилюють всю Україну (війна, економіка, тарифи тощо), є ще одна — рейдерське захоплення чужої землі одним із місцевих жителів. Попередні публікації в «Народному слові» «Сусідське рейдерство по-новгородківськи» (04.06.15 за №23) та «Хто розсудить?» (30.07.15 за № 31) викликали у мешканців селища щонайменше розгубленість. Нагадаємо, в матеріалах, основою яким послужила скарга Василя Велкова, йшлося, що в нього хочуть забрати землю, яка йому належить по закону. І документ на те є — ми в редакції у цьому пересвідчились.

Після виходу в світ названих публікацій до редакції почали телефонувати його сусіди і навіть керівництво населеного пункту. Усі в один голос запевняли: все не так, як каже Велков. І навіть наполягали на тому, що не все так просто з документами, які він демонструє. Аби розібратися в ситуації, ми поїхали до Новгородки.

Виконуюча обов’язки начальника відділу Держгеокадастру у Новгородківському районі Олена Трохановська пояснила, що документ на землю, який має Василь Велков, недійсний, бо не затверджений відповідними службами. Цей план був складений у 2009 році працівниками ДП «Кіровоградський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» за тими параметрами, які назвав сам Велков. Ось вам і рейдерство!

За адресою, де проживають сам скаржник та його сусід Федір Хільченко, нас зустріла група жінок, які були налаштовані войовниче. За їхніми словами, як тільки Велков приїхав у Новгородку 15 років тому, їх спокійне життя закінчилося. Поступово він почав захоплювати землю, яка ніколи нікому персонально не належала і належати не могла, бо це земля громади. Це та сама дорога між його та сусідським будинками і городами, яку він чомусь вважає своєю власністю. Прогін між садибами був влаштований для того, аби селяни могли безперешкодно їздити на свої городи, удобрювати їх, вивозити вирощене тощо. Чомусь Велков вирішив, що може цю дорогу приписати собі. Спочатку він, як розповідають жінки, захопив прогін аж до сусідської огорожі, та коли люди почали обурюватися, пішов на поступки — відступив, але так, що можна ледь проїхати. Та активний «підкорювач земель» натомість змістив свій город у бік того ж сусіда Хільченка і захопив добрий його шматок. Тепер там росте кукурудза Велкова. Федір Хільченко показав нам свій план з усіма необхідними підписами і печатками, який абсолютно протилежний тому, що має його сусід. То хто ж рейдер?

Жінки, з якими мені випало поспілкуватися, старожили Новгородки, чудово знають, що і кому належало і належить. Пенсіонерки зі сльозами на очах розповідали, як ці довготривалі сперечання підкосили здоров’я Хільченка, який і без того втратив його у Чорнобилі, а потім ще й пережив інсульт. З усіма попередніми до Велкова господарями не було жодних проблем, жили в мирі та злагоді. І ось на тобі…

Сам же Велков, який теж вийшов на «мітинг», з документами в руках кричав, що то його земля. Сусіди кажуть, що в усіх інстанціях, куди він звертався, йому намагалися довести, що він не правий, та поки не в змозі переконати, радили звернутися до суду. Але Василь Васильович не збирається цього робити. Тож спокійне життя його сусідам, мабуть, буде ще довго тільки снитися. Отакі вони — земельні питання…

Світлана КОСТЕНКО

P.S. Отже, за ці кілька років у Новгородці нічого не змінилось – до вирішення конфлікту, з огляду на це, ще далеко. Тож своє слово вже мають говорити не журналісти, а Феміда.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here