НАУКОВЦІ СУМСЬКОГО АГРАРНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ВИНАЙШЛИ ЕКОПАКЕТИ ЯКІ МОЖНА ЇСТИ

0
1228
views

Науковці Сумського аграрного університету розробили біопакети – “Фудбіопак”. Розкладаються вони вже через місяць, а за потреби, їх можна їсти як звичайну лапшу. 

Це вже друге ноу-хау науковців із Сум. Спочатку були їстівні стаканчики, які за своїми властивостями можуть замінити пластикові аналоги.

Це – результати найперших спроб зробити еко-аналог звичайного поліетиленового пакета.

При дослідженні полісахаридів ми помітили, що крапля розчину полісахариду при висиханні дала плівку. Ми спробували її на міцність і вона виявилася схожою на поліетилен, – розповів  доцент факультету харчових технологій СНАУ Дмитро Бідюк.

На кшталт гранульованого пластику, з якого і роблять пластикові та поліетиленові предмети, сумські вчені зробили полісахарид у гранулах.

Їх потрібно розмочити водою та покласти під прес в сушильну камеру.

Усі початкові екземпляри, розповідають науковці, мали недолік – вони швидко висихали та ламалися. Далі ж технологію удосконалювали.

І нарешті досягли бажаного результату. Перші вдалі пакети зберігаються в лабораторії вже більше місяця. Не втратили ані зовнішніх, ані своїх практичних властивостей.

Зараз учені працюють над смаковими властивостями еко-тари, аби за потреби нею можна було перекусити. Адже складаються вони із органічних складових.

Ми хочемо попрацювати ще над смаковими якостями, аби цими пакетами за потреби можна було перекусити. Їх можна нарізати як звичайну лапшу, замочити окропом і їсти, – додає Дмитро Бідюк.

Їдею та перші зразки так званої смакотари науковці повезуть у Копенгаген на світовий конкурс стартапів.

Національний промисловий портал, з посиланням на СпецКор-Media.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here