ЯКІ САМОЦВІТИ ПОДАРУЄ НАМ СВЯТО ТЕАТРАЛЬНОГО МИСТЕЦТВА

0
851
views

Напередодні 48-го Всеукраїнського свята театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» головний режисер Кіровоградського академічного обласного музично-драматичного театру ім. І.К.Карпенка-Карого Євген Курман розповів про його концепцію, програму, про те, чим вона відрізняється від попередніх.

– Ми принципово не міняємо концепцію. Передусім, це свято театрального мистецтва. Тобто це не тематичний фестиваль, не експериментальна платформа, як нині полюбляють висловлюватися. Наша головна мета: глядачі, які прийдуть на свято, повинні отримувати глядацьке задоволення від якості вистав, від класу гри акторів. Цим ми і керуємось, коли запрошуємо на фестиваль учасників. До того ж запрошуємо ті колективи, яких у нас у місті давно не бачили.

Цього року програма сформувалася так. Відкриє вистава Дніпровського академічного українського музично-драматичного театру імені Шевченка «Один день із тисячі ночей». Це відомий театр, який має значну історію. Це перший державний театр післяреволюційної України. Там працювали Тичина, Курбас, Микитенко, Юра, Ужвій – всі ті, хто формував обличчя українського театру ХХ століття. Цю традицію підтримують там і нині. «Один день із тисячі ночей» – вистава музична, дуже свіжа. Це прем’єра, зіграна, можливо, два-три рази. Це відомий сюжет з «Тисячі і однієї ночі».

Наступного дня виступатимуть черкащани. Вони привозять сучасну п’єсу Андрія Курейчика «Обережно, жінки!». Треба підтримати наших побратимів з Черкас. Давно їх у нас не було. До того ж їхнє приміщення відбудовується після пожежі, їм зараз нелегко.

На третій день приїздять наші давні друзі – Ніжинський театр. На відміну від попередніх злободенних соціальних п’єс цьогоріч вони привозять французьку комедію.

Миколаївський академічний художній російський драматичний театр на нашій сцені зіграє прем’єру. Взагалі вперше ми побачимо виставу «Тев’є-молочник»  за оповіданнями Шолом-Алехейма. Матеріал, що казати, – це світова література. Це дуже почесно і цікаво.

Донецький академічний обласний драматичний театр з Маріуполя привезе «Енеїду». Це теж дуже важливий візит. Зважуючи на те, що відбувається на Донбасі, люди звідти повинні відчувати, що вони – частина України, що вони не відірвані, що вони не залишилися сам на сам зі своїми проблемами. «Енеїда» – вистава у традиційному форматі. Це ніякі не переспіви. Я сам дуже негативно ставлюся до усіляких римейків. Тому що у будь-якому разі то буде вторинний, а не оригінальний продукт. Отже, це Котляревський, його поема, це бурлескно-травестійне дійство.

Завершить програму фестивалю вистава за п’єсою Олега Миколайчука-Низовця «Ассо та Піаф» у виконанні акторів Вінницького обласного українського академічного музично-драматичного театру імені Садовського. Це музична вистава про складну долю Едіт Піаф. В ній показано один день з життя великої співачки.

На Хуторі Надія дійство проходитиме за тим же сценарієм. Хоча ми вже думаємо, що наступного року змінимо його формат. Але нинішнього по всій території ще будуть працювати традиційні творчі майданчики. Буде представлено роботу усіх театральних форм і жанрів театрального мистецтва, які існують на Кіровоградщині. Вони теж матимуть свої локації. Тут будуть і аматорські театри, і дитячі театри. А нещодавно ще й утворився так званий психологічний театр. Це театр чистої імпровізації, який працює просто з перехожими. Це група психологів, які розвивають діалоги з людьми на злободенні теми в експромтному варіанті.

З’явився у нас і ходульний театр під назвою «Три з половиною». Це група, якою керує Єгор Похиленко. Поки що вона позиціонує себе як акробатичний балет. Але після наших розмов все йде до того, що це буде саме вуличний театр. Сподіваюся, на наступний рік він підготує повноцінну вуличну виставу.

Ми чекаємо також  на Ірму Вітовську – сучасну українську акторку театру та кіно, продюсера і громадську діячку, яка працює у Молодому театрі й відома за роллю Лесі у серіалі «Леся+Рома». Вона дала згоду на приїзд, але знаєте, як буває. Минулого року ми чекали на Ахтема Сеітаблаєва, і він в останній день сказав, що не зможе. Також на Хуторі цього року Маріупольський театр покаже на театральному полі уривки з «Енеїди» та інших вистав, аби дати уявлення про своє мистецтво жителям Кіровоградщини та гостям фестивалю. Ще відбудеться святковий концерт від нашого театру і нагородження переможців обласного огляду-конкурсу аматорських колективів «Театральна весна Кіровоградщини». А він приніс доволі гарні плоди: з’явилися повноцінні вистави на кілька дій різних жанрів, різних форм, є багато яскравих акторських і режисерських робіт.

Влад БАШКИРОВ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here